Luosto soi! Etkojen konserttitallenne vapaasti katsottavissa 30.4.2021 asti

Luosto soi! Etkojen konserttitallenne vapaasti katsottavissa 30.4.2021 asti

Kuusikko soi ry haluaa tarjota yleisöilleen edes osan helmikuun lopun Luosto soi! Etkot -kulttuuriviikon ohjelmistosta. Kulttuuriviikonloppu jouduttiin valitettavasti peruuttamaan nopeasti heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Etkojen taiteilijat ovat tuottaneet yhden konsertin mittaisen musiikkiesityksen. Ensiesitys oli 26.3. festivaalin YouTube kanavalla. Esitys on vapaasti katseltavissa ja kuunneltavissa verkon välityksellä huhtikuun 2021 loppuun saakka. Nauhoitus on kuvattu Lahden konservatorion tiloissa.

Linkki esitykseen. Esitys on katsottavissa huhtikuun 2021 loppuun saakka. 

Verkkokonsertissa esitetään kaksi kulttuuriviikonlopun ohjelmistoon suunniteltua suosikkiteosta, Felix Mendelssohnin Pianotrio d-molli, opus 49 sekä Johannes Brahmsin Trio h-molli, opus 114 klarinetille, sellolle ja pianolle. Toivomme teosten upeitten sävelkulkujen tuottavan iloa alkavaan kevääseen.

Ohjelma


Johannes Brahms (1833 – 1897)
Trio klarinetille, sellolle ja pianolle op. 114 (1891)
I Allegro
II Adagio 
III Andantino grazioso
IV Allegro

Felix Mendelssohn (1809 – 1847)
Pianotrio d-molli op. 49 (1840)
I Molto allegro ed agitato 
II Andante con moto tranquillo
III Scherzo: Leggiero e vivace
IV Allegro assai appassionato

Teosesittelyt


Trio h-molli op. 114 on Johannes Brahmsin viimeisiksi jääneitä sävellyksiä. Hänen kerrotaan olleen jo lopettelemassa säveltämistä jousikvintettonsa valmistuttua, mutta kuultuaan keväällä 1891 aikansa klarinetin supertähteä Richard Mühlfeldia Brahms ihastui klarinetin sointiin niin, että hänen mielensä muuttui. Trio klarinetille, sellolle ja pianolle syntyi seuraavan kesän kuluessa samoin kuin kuuluisa kvintetto klarinetille ja jousille. Molemmat teokset saivat julkisen ensiesityksensä Berliinissä 12. joulukuuta 1891. Myöhemmin Brahms sävelsi vielä kaksi sonaattia klarinetille ja pianolle vuonna 1894. H-molli trio on lumoava, melankolinen, dramaattiseksikin yltyvä neliosainen mestariteos.

Felix Mendelssohnin pianotrio d-molli op. 49 kuuluu rakastetuimpien romantiikan aikakauden kamarimusiikkiteosten joukkoon, ja se on eräs suosituimmista säveltäjänsä teoksista. Mendelssohn oli kypsytellyt ajatusta trionsa säveltämisestä ja kirjoittanut siitä kirjeissään jo vuosikymmenen ajan ennen kuin kokonainen käsikirjoitus teoksesta oli valmiina 18. heinäkuuta 1839. Sen jälkeen teksti koki kuitenkin monia muokkauksia. Jopa oikoluentavaiheessakin hän vaati merkittäviä muutoksia nuotteihin. Valmistuttuaan teos saavutti nopeasti suuren suosion. Robert Schumann, joka arvioi sitä lehtikirjoituksessaan, nosti sen aikansa merkittävimmäksi trioksi verraten sitä Beethovenin ja Schubertin suuriin trioihin.

Esiintyjät


Janne Järvilehto 
aloitti sello-opinnot 7-vuotiaana Hyvinkään musiikkiopistossa. Keväästä 2015 alkaen hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ensin nuoriso-osastolla ja syksystä 2018 lähtien peruskoulutuksessa, missä hän tällä hetkellä opiskelee Samuli Peltosen luokalla. Hän on osallistunut lukuisille sellonsoiton mestarikursseille ja kansainväliselle Musica Mundi -kamarimusiikkifestivaalille. Hän on ottanut osaa kotimaisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin sekä soittanut useiden eri orkestereiden kokoonpanoissa ja solistina.

Aku Sorensen 
aloitti viulunsoiton ja kamarimusiikin opinnot San Franciscon lähellä sijaitsevassa kotikaupungissaan Santa Clarassa. Syksystä 2015 alkaen hän on opiskellut viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Merit Palaksen johdolla ja viimeiset pari vuotta orkesterinjohtoa Sakari Oramon kapellimestariluokalla. Hän on pari vuotta sitten aloittaneen Helsingin Kamariorkesterin perustajajäsen sekä Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja.

Tarmo Järvilehto 
toimii Lahden konservatoriossa pianonsoiton lehtorina. Hän opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Tapani Valstan oppilaana ja sitä ennen Tampereen konservatoriossa sekä yksityisesti Tarmo Huovisen johdolla. Vuonna 1988 hän sai kolmannen palkinnon Maj Lind-pianokilpailussa. Seuraavana vuonna Tampereen kaupunki palkitsi hänet vuoden nuorena taiteilijana. Hän on esiintynyt paitsi kotimaassa myös Australiassa, Etelä-Afrikassa, Israelissa, Kanadassa sekä useissa Euroopan maissa.

Nora Niskanen 
on Sinfonia Lahden klarinetisti. Hän on opiskellut klarinetinsoittoa Turussa ja Helsingissä. Valmistuttuaan Sibelius-Akatemiasta hän on esiintynyt laajalti orkesteri- ja kamarimuusikkona sekä solistina koti- ja ulkomailla sekä tehnyt lukuisia nauhoituksia. Hän on esiintynyt myös monissa Sinfonia Lahti Chamber Ensemblen yhtyeissä.