Luosto soi! -festivaalilla mahdollisuus kuulla maailmanluokan flyygeleitä

Luosto soi! -festivaalilla mahdollisuus kuulla maailmanluokan flyygeleitä

Uudelle klassisen musiikin festivaalille Luostolle, Pyhälle ja Sodankylään 29.7.-1.8. saadaan kaksi harvinaista vierasta, joita Lapissa ei yleensä ole mahdollisuutta kuulla. Konsertteihin lainaksi saatavia Bösendorfer-flyygeleitä voisi kutsua pianistien ”stradivariuksiksi”. 

Ensimmäisen kerran Bösendorferia voi kuulla torstai-iltana 29.7. pianotaiteilija Tarmo Järvilehdon soolokonsertissa Pyhätunturin Revontulikappelissa. Konsertin ohjelma juhlistaa maailmanhistorian vaikuttavimpiin kuulunutta säveltäjää, Ludwig van Beethovenia, jonka syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 250 vuotta.

Konsertin avaa Kalevi Ahon toinen pianosonaatti, jonka säveltäjä ensin itse esittelee. Sonaatti on saanut lisänimekseen Hommage à Beethoven, kunnianosoitus Beethovenille. Teoksessa Beethovenin henki on tuotu nykyaikaan.

Tämän jälkeen kuullaan Beethovenin taiturilliset Diabelli-muunnelmat. Rikas ja sointimaailmaltaan kekseliäs teos jäi Beethovenin viimeiseksi suureksi pianoteokseksi.

Festivaaleille tulevat soittimet ovat uuden sukupolven Bösendorfer-konserttiflyygeleitä, jotka esiteltiin Wienissä ensimmäisen kerran vuonna 2015. Kuusi vuotta kestänyt kehitystyö saatiin päätökseen intensiivisenä pianonrakentajien ja pianistien yhteistyönä. Uutuus on otettu maailmalla innostuneesti vastaan.

– Ei tällaisten yhteensä yli neljännesmiljoonan arvoisten soittimien veivaaminen Sodankylässä aivan jokapäiväistä tosiaan ole, toteaa Järvilehto iloisena ja ylpeänä saadessaan käyttöönsä huippusoittimet.

Bösendorfereita tulee Sodankylään kaksi, ja ne ovat käytettävissä Beethoven-illan lisäksi muissakin Luosto soi! -festivaalin konserteissa. Flyygeleiden saamisen festivaalin käyttöön on mahdollistanut F-Musiikin tuki.

– Soittimien kuljetukset konserttipaikoille ja viritykset jokaisen siirron jälkeen ovat isoja ja vaativia operaatioita. Loistavien muusikoiden lisäksi F-Musiikilla on tärkeä rooli festivaalin korkeatasoisten esitysten toteuttamisessa, kiittelee Luosto soi! -festivaaliryhmän puheenjohtaja Ali Arsalo.

Luosto soi! -festivaali järjestetään Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8., ja sen järjestää vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry.

Lippuja konsertteihin voi ostaa ennakkoon Ticketmasterin kautta tai festivaalin aikana Luostolla olevasta festivaalitoimistosta.