Helsingin kamariorkesteri

Helsingin kamariorkesteri

Kuva Petteri Järvinen

Helsingin kamariorkesteri on 2018 perustettu suomalainen orkesteri, joka on erikoistunut kamariorkesterimusiikkiin, vanhasta musiikista aina aikamme uuteen musiikkiin asti.

Helsingin kamariorkesteri toteuttaa musiikillisesti ja ohjelmasuunnittelullisesti korkealaatuisia kamarimusiikkiesityksiä.

Orkesteri haluaa tuoda konsertteja uusien yleisöjen saataville. Se esittelee musiikkilajien kirjoa, ja ohjelmisto nostaa esiin myös harvemmin kuultuja teoksia. Lisäksi orkesteri tukee ja työllistää nuoria lahjakkaita muusikoita. Helsingin kamariorkesterin yhteistyökumppaneita ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Ranskan instituutti.

Taiteellisten tavoitteidensa ohella Helsingin kamariorkesteri pitää erittäin tärkeänä arvonaan jäsentensä kamarimuusikkoutta ja henkilökohtaista panosta yhteiseen prosessiin. Esitykset ja harjoitusperiodit perustuvat kaikkien muusikoiden kesken jaettuun johtajuuteen. Kapellimestari ja konserttimestari toimivat prosesseissa katalyyttinä maksimoiden jokaisen soittajan mahdollisuutta vaikuttaa yhteiseen musiikilliseen lopputulokseen. Jokainen sektio rakennetaan projektikohtaisesti, jolloin uniikki yhteys soittajien ja teosten välillä tuo esityksiin erityisen energian.

Orkesterin mielestä merkittävä taide ja merkittävät esitykset rikkovat rajoja. Rajoja todellisuuden ja mielikuvituksen välillä, rajoja ihmisten välillä, rajoja esiintyjän ja kuulijan välillä ja rajoja orkesterin jäsenten välillä. Helsingin kamariorkesteri tahtoo etsiä ja löytää alustoja, joilla esiintyjät ja kuulijat voivat löytää yhteyden. Orkesteri on räätälöity palvelemaan musiikkia parhaan kykynsä mukaan ja tarjoamaan ainutlaatuisia kamari- ja sinfoniamusiikkikokemuksia ilman rajoja.

Luosto soi! -festivaalin pääkonsertissa orkesteria johtaa Aku Sorensen.