Pääesiintyjäksi tulee Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

Pääesiintyjäksi tulee Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

Ensi kesänä kolmannen kerran Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä järjestettävän Luosto soi! festivaalin ohjelma on julkaistu. Pääkonsertissa Ukko-Luostolla tulee esiintymään kansainvälisesti arvostettu Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Malin Bromanin johdolla solistinaan sellisti Tomas Djupsjöbacka.

Vuonna 1972 perustetulla Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterilla on laaja ohjelmisto barokista tähän päivään. Orkesteri on kantaesittänyt yli 190 teosta ja tehnyt yli 80 äänitettä, jotka ovat herättäneet kansainvälistä huomiota. Viulisti Malin Broman aloitti orkesterin taiteellisena johtajana vuonna 2019.

Nelipäiväinen klassisen musiikin festivaali järjestetään Lapin tunturimaisemissa 27.-30.7. Festivaalin teemana on maasta taivaaseen. Pääkonsertti on lauantaina 29.7. Ukko-Luoston ulkoilmalavalla. 

– Mikä olisikaan parempi paikka tämän vuoden teemalle kuin Luosto-tunturi, jossa ollaan maan ja taivaan valtakuntien välissä. Festivaalin ohjelmiston työstäminen tarjosi mahdollisuuden tutkia maan ja maanalaisen sekä taivaan fyysisiä ja metafyysisiä aspekteja, kuvailee festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Esityksiä on yhteensä 10. Jo ennen varsinaisen festivaalin alkua keskiviikkona 26.7. tapahtuman taiteilijat vaeltavat tapahtumapaikoilla ja tuovat pop up musiikkitervehdyksiä alueen asukkaille ja matkailijoille.

Festivaalin ohjelmistossa on jälleen monipuolinen kattaus orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä sooloesityksiä. Mukana on tuttuja klassikoita kuten Franz Schubertin Jousikvintetto ja Johannes Brahmsin Jousisekstetto nro. 2, uudempaa musiikkia ja harvemmin kuultuja teoksia sekä nykymusiikkia edustava George Crumbin Black Angels

Ohjelmiston suunnittelussa on haluttu huomioida myös monia säveltäjien juhlavuosia. Avajaiskonsertissa esitetään 120 vuotta sitten syntyneen ja Lapin ystävänä tunnetun Helvi Leiviskän Pianokvartetto. Konsertteihin on sisällytetty myös 70 vuotta täyttäneen Kaija Saariahon ja 90-vuotta täyttävän Per Nørgårdin teoksia.

Kansainvälistä uraa tehneen kamariorkesterin lisäksi festivaalilla esiintyy kiinnostavia nuoremman polven suomalaisia ja kansainvälisiä huipputason muusikoita muun muassa Italiasta, Ranskasta ja Ruotsista. Jousien, huilun ja pianon lisäksi tämän vuoden instrumenttivalikoimaan kuuluvat harppu ja kitara. 

Festivaalilla vierailee myös brittiläinen sopraano Olivia Moss, joka on palkittu muun muassa vuonna 2021 toisella palkinnolla Helsinki Lied kilpailussa. Mossia kuullaan lauantai-iltana festivaalin maateemaa ilmentävällä Lampivaaran Ametistikaivoksella.

Uutta vuodelle 2023 ovat live-elektroniikkaa hyödyntävät teokset. Kiinnostava uutuus on myös perjantain 28.7. Aittakurun ulkoilmalavan esitys, jossa yhdistyvät runot ja laulu. Konsertissa kuullaan rakastettujen suomalaisten runoilijoiden ja säveltäjien teoksia näyttelijä Eija Ahvon, tenori Juho Punkerin ja pianisti Tuula Hällströmin esittäminä.

Luosto soi! -festivaalin järjestää vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry.

– Tiedote 2.2.2023

Kuva Karolina Isaksson