Luosto soi! -valokuvakilpailun finalistit 2023

Luosto soi! -valokuvakilpailun finalistit 2023

Osana Luosto soi! -festivaalia nyt toista kertaa järjestetyssä valokuvauksen harrastajille tarkoitetussa kilpailussa haettiin vuoden 2023 festivaalinmaasta taivaaseen -teemaa ilmentäviä kuvia. Kilpailukausi oli jaettu vuodenaikojen mukaan neljään osaan.

Kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomarina toimi rovaniemeläinen valokuvaaja Irma Kaarnes. Hän valitsi kunkin kuvausjakson päätyttyä finaaliin menevät kuvat (yhteensä 12 kuvaa).

Kilpailun voittaja ja kaksi kunniamaininnan saajaa julkistetaan Luosto soi! -festivaalin avajaisissa 27.7. Valinnat tekee valokuvaaja Kaisa Siren.

Valokuvakilpailua on tukenut Fotonordic Oy

Syksy

Kuusikko, Jari Rantapelkonen

Vahvatunnelmainen kuutamokuva, jossa pystykuvaformaatti tukee hyvin taiten toteutettua sommitelmaa. Syvää, tummansinistä taivaankantta vasten piirtyvät mustat kuuset luovat kuvaan graafista vaikutelmaa, jota pehmentää taivaalla hentoisina erottuvat vaaleanpunervat pilvimuodostelmat. Kultainen kuu on kultaisessa leikkauksessa, ja veteen heijastuva kuunsilta luo mustien kuusenlatvojen vastapainoksi kepeää, pitsimäistä kimmellystä. Taivaan ja maan elementit tulevat hienosti esiin tässä väkevätunnelmaisessa taltioinnissa. 

Syystuulet, Juhani Juntti

Tämä kuva on kuin sinfonia tunturin huipulla! Pelkistetyssä, korkealta avautuvassa maisemassa tunturin laella kasvavat puut tanssivat, maasta taivaaseen kurkotellen. Kuvaustilanteessa kameran liikautustekniikan avulla luotu vaikutelma henkii syksyn kuulautta ja tuulia raikkaalla, persoonallisella tavalla. Syksyn väripaletti sekoittuu liikevaikutelman ansiosta maalaukselliseksi tuulahdukseksi, jossa voi melkein kuulla musiikin voiman. 

Erämaan laidalla, Timo Vesterinen

Tummanpuhuva, päällekkäisvalotustekniikan avulla luotu maisematutkielma erämaan laidalta. Laajaan maisemakuvaan on kuvaustilanteessa yhdistetty lähikuvaa kallion pinnasta. Sommitteluun syntyy mielenkiintoista jännitettä, kun kokoero taustalla kauemmaksi avautuvan tunturisiluetin ja etualalla olevan yksityiskohdan, lehden, välillä on suuri. Lähikuva kiven pinnasta luo kuvaan kaunista, rosoista struktuuria ja tuo maaelementin konkreettisestikin lähelle. Kuva henkii vahvalla tavalla maasta taivaaseen -teemaa niin kuvaan poimittujen pohjoisen luonnon elementtien, kuin värityksenkin ansiosta. 

Alkutalvi ja kaamos

Kaamosaurinko, Jari Rantapelkonen

Tämä kuva suorastaan hohkaa pehmeää ja niukkasävyistä kaamosajan tunnelmaa. Pastellinsävyinen värimaailma toistaa huurteisia pakkasen sävyjä, ja upea pinkkinä hohtava suuri aurinko siniharmaan tunturimaiseman yllä luo hehkuvaa lämpöä kylmäsävyiseen talvihetkeen. Herkkätunnelmainen taltiointi on kuin pastellimaalaus. Pelkistetty sommittelu tukee kuvasta huokuvaa hiljaisuutta ja rauhaa – maan ja taivaan elementit ovat vahvasti läsnä. 

Murretut sävyt, Moona Vuontisvaara

Huurteinen talventörröttäjä lähikuvassa viestii aivan upealla tavalla sydäntalven elementeistä: lumi, pakkanen, alkuiltapäivän ohut, kaunis valo. Sommittelultaan ehyt kuva, jonka estetiikkaa tukee myös niukka ja hallittu väriskaala. Ihastuttavaa pehmeän ja terävän muotokielen vuoropuhelua, ja tarkkuutta yksityiskohdissa juuri siellä missä pitääkin. Pelkistetty kaamostutkielma, jossa maasta taivaaseen -teema toteutuu vahvan muoto- ja valotutkielman avulla. 

Kaamosmetsä, Heikki Juntti

Tässä kameran liikautustekniikalla toteutetussa kokeellisemmassa kaamoskuvassa on voimaa. Värimaailma on vahva, ja voimakas ylöspäin suuntautuva liike saa metsänreunan kirjaimellisesti kurkottelemaan maasta taivaaseen. Kylmän ja lämpimän kontrasti luo värisommitelman, jota mustina piirtyvät siluettimaiset puunrungot halkovat. Pastellimaalausta muistuttava piirrosmainen estetiikka keventää tätä muutoin vahvakontrastista kuvaa. Sommittelu ikään kuin sulkee kulkijan metsän pehmeään, hämärtyvään syliin.  

Sydäntalvi ja alkukevät

Myrsky, Juhani Juuti

Voimakas liikevaikutelma luo kuvaan vahvaa tunnelmaa. Talvihetken auringonlaskun värit ovat kuin suurella siveltimellä kuvaan luonnostellut. Abstrakti vaikutelma sulauttaa maan ja taivaan elementit toisiinsa, ja samalla valo levittäytyy tumman metsänrajan takaa kuin viuhka. Tasapainoinen sommitelma, jossa on luovaa dynamiikkaa ja persoonallinen ote talvimaiseman taltiointiin

Talvimaisema Jyppyrältä, Pekka Keränen

Perinteinen tykkypuumaisema pohjoisesta rauhoittaa. Kuvaan taltioitu hetki ikään kuin kutsuu astumaan maisemaan, jonka tunnelma huokuu levollisuutta ja pysähtyneisyyttä. Kaunis, pehmeä valo värittää maiseman pastellin sävyihin. Panoraamamainen rajaus tukee maiseman muotokieltä ja sommittelu rakentuu selkeästi maan ja taivaan elementtien avulla. Kuvassa on vahva syvyysvaikutelma, joka kuljettaa katsetta etualan pehmeän hangen muodoista aina taustalla piirtyvän tunturin päälle saakka. 

Valo voittaa, Heikki Juntti

Kuvassa on upeaa dramatiikkaa ja mystiikkaa. Kontrasti tumman ja vaalean välillä, ja puunrunkojen välistä hohtava valo luovat hetkeen yhtä aikaa voimaa ja pehmeyttä. Niukka väriskaala pitää muutoin eläväisen kuvan kasassa, ja kameran liikautustekniikan avulla luotu maalauksellisuus taikoo perinteiseen maisemanäkymään maalauksellisen vivahteen. Pystysuorat ja diagonaaliset linjat rakentavat kuvaan mielenkiintoista rytmiä. Vahva kuva, joka rakentuu maan, taivaan ja valon elementeistä. 

Loppukevät, kesä ja yötön yö

Kesäyön taika, Marjatta Riikonen

Tähän rytmikkääseen puuaiheiseen kuvaan on taltioitu alkaneen kesän heleä vihreys päällekkäisvalotustekniikan avulla. Kun kameraa on osakuvien välillä hieman siirretty, syntyy kuvaan mosaiikkimainen vaikutelma, joka tuo perinteiseen koivikkokuvaan uudenlaista leikkisyyttä. Hallittu rajaus pitää muutoin eläväisen toteutuksen ehyenä, ja vaikutelmaa tukee mustavalkoisten koivunrunkojen ja vihreän lehvästön selkeäjakoinen värikontrasti.

Vetten pauhu, Heikki Juntti

Niukkasävyinen ja tiiviisti rajattu näkymä tyrskyävästä vedestä viestii vahvasti vesielementin henkeä ja pohjoisen luonnon upeaa, kesyttämätöntä voimaa. Tämä voimakastunnelmainen vesiaiheinen kuva on mitä todennäköisimmin kuvattu vaseliinisuodintekniikkaa käyttäen. Siinä kuvaustilanteessa käytetään erillistä suodinta, jolle levitetty vaseliini taittaa valoa kauniisti luoden upean maalauksellisen vaikutelman.

Juhannuspumpula, Jari Rantapelkonen

Kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan ihastuttavan voimakas kasvikuva. Kullero, tuo pohjoisen kesäyön kullankeltainen kaunotar, on taltioitu kuvaan lähietäisyydeltä, selkeää minimalistista sommittelua hyödyntäen. Vahvat värit, kesän kultainen valo ja terävyys- ja epäterävyysalueella leikittelevien yksityiskohtien vuoropuhelu tekevät tästä kasvikuvasta herkän ja samaan aikaan visuaalisesti vahvan poiminnan.