Luosto soi! -valokuvakilpailu käynnistyy seuraavan kerran syksyllä 2024

Luosto soi! -valokuvakilpailu käynnistyy seuraavan kerran syksyllä 2024

Vuoden 2023 kilpailussa haettiin festivaalin Maasta taivaaseen -teemaa ilmentäviä kuvia. Kilpailuun saatiin 150 otosta, jotka on kuvattu Luostolla, Pyhätunturilla tai muilla pohjoisilla paikoilla.

Kilpailun voitti kotkalainen pohjoisessa retkeilevä Timo Vesterinen kuvallaan Erämaan laidalla. Kuva on otettu kilpailun ensimmäisellä jaksolla, jolloin kuvattiin Lapin syksyisiä tunnelmia. Lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa.

Valokuvauksen harrastajille tarkoitettu Luosto soi! -valokuvakilpailu on tuonut uudenlaisen, vuodenkierron kattavan tapahtuman lappilaiseen kulttuurielämään.

Kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomarina toimi liminkalainen valokuvaaja Irma Kaarnes. Hän valitsi kultakin kuvausjaksolta finaaliin menevät kuvat, yhteensä 12 kuvaa.

– Tämän vuoden kilpailussa olivat iloisesti läsnä kaikkien vuodenaikojen vahvat värit. Perinteisten luontokuvien lisäksi oli ilahduttavaa nähdä laaja kirjo luovilla tekniikoilla toteutettuja kuvia, sanoo kilpailun voittajan ja kunniamaininnan sajat valinnut valokuvaaja Kaisa Sirén.

Kilpailun voittanut Timo Vesterinen kertoo nauttivansa luonnossa liikkumisesta. Hän on aloittanut valokuvauksen harrastamisen yli 40 vuotta sitten ja on kuvannut myös työkseen. Eläköitymisen jälkeen valokuvaus on hänelle jälleen harrastus.

Vesterinen käyttää kuvissaan monia erikoistekniikoita ja toteaakin, että kameralla ”kopioinnin aika” on ohi eli perinteinen luontokuvaus ei enää kiinnosta häntä. Nyt häntä puhuttelevat luonnon synnyttämät tunteet ja niiden tulkinta.

Sirén toteaa arviossaan, että voittajakuvasta huokuu mystinen tunnelma ja se oli helppo valita voittajaksi. Kuva on varsin tumma ja se tekee siitä öisen maiseman. Kuva noudattaa hyvin kilpailun teemaa. Kuva on mainio osoitus siitä, mitä monivalotuksilla voidaan saada aikaan, kun se taito on hallussa.

Kunniamaininnan saivat sodankyläläinen Jari Rantapelkonen kuvalla Kaamosaurinko ja Juhani Juntti Kalmarista kuvalla Syystuulet.

Lausunnossaan Sirén toteaa, että Kaamosauringossa on juuri se ihana tunnelma, jonka voi kokea vain kylmänä kaamospäivänä. Hiljainen tunturimaisema, mikään ei liiku ja värit ovat unenomaiset. Kuva heijastaa kaamoksen pehmeää tunnelmaa, kun maailma on peittynyt valkoiseen vaippaan. Mutta silti värit ovat voimakkaasti läsnä.

Syystuulet-kuvassa on voimakas tuulen tunnelma, joka on saatu aikaan kameraa onnistuneesti liikuttamalla valotuksen aikana. Pyörähtävä liike voimistaa tuulista vaikutelmaa ja muistuttaa tulevista syksyn säistä. Kuva tukee täydellisesti kilpailun teemaa, ja siinä on kaunis syksyinen värimaailma, arvioi Sirén.

Voittaja saa palkinnoksi 500 euron lahjakortin valokuvausalan liikkeeseen.

Valokuvakilpailun finaaliin päässeisiin kuviin voi tutusta Luosto soi! -festivaalin aikana 27.-30.7. Lapland Hotels Luostotunturin aulassa ja verkossa osoitteessa https://luostosoi.fi/luosto-soi-valokuvakilpailu/.

Festivaalin jälkeen näyttely siirtyy Sodankylän kunnantalolle, jossa näyttelyyn voi tutustua 8.8.-29.9. kunnantalon aukioloaikoina.

Valokuvakilpailua on tukenut Fotonordic Oy.