Luosto soi! -valokuvakilpailun kolmannen osan kärkikolmikko valittu

Luosto soi! -valokuvakilpailun kolmannen osan kärkikolmikko valittu

Sydäntalven ja alkukevään tunnelmista (1.2.-30.4.2023) kertovia kuvia tuli kilpailun kolmanteen osaan yhteensä 41. Näiden monipuolisesti lappilaista talviluontoa kartoittavien teosten joukosta valokuvaaja Irma Kaarnes valitsi kolme erilaista kevättalven tunnelmia ja valoa välittävää kuvaa osallistumaan Luosto soi! -festivaalin valokuvakilpailun finaaliin.

Tällä kertaa mukana oli paljon perinteisiä kevättalven tykky-ja lumimaisemia. Niistä yksi valikoitui myös mukaan kärkikolmikkoon. Lisäksi joukossa ilahduttivat luovemmat taltioinnit, joista kaksi eri tavoin toteutettua on mukana kolmikossa. Kaikki kolme ilmentävät taidokkaalla tavalla kevättalven valoa pohjoisessa. Maasta taivaaseen -teema konkretisoituu kaikissa valituissa kuvissa eri tavoin nähtynä.”


Valo voittaa, nimimerkki Vastavalo

Kuvassa on upeaa dramatiikkaa ja mystiikkaa. Kontrasti tumman ja vaalean välillä, ja puunrunkojen välistä hohtava valo luovat hetkeen yhtä aikaa voimaa ja pehmeyttä. Niukka väriskaala pitää muutoin eläväisen kuvan kasassa, ja kameran liikautustekniikan avulla luotu maalauksellisuus taikoo perinteiseen maisemanäkymään maalauksellisen vivahteen. Pystysuorat ja diagonaaliset linjat rakentavat kuvaan mielenkiintoista rytmiä. Vahva kuva, joka rakentuu maan, taivaan ja valon elementeistä. 


Talvimaisema Jyppyrältä, nimimerkki Pekkis

Perinteinen tykkypuumaisema pohjoisesta rauhoittaa. Kuvaan taltioitu hetki ikään kuin kutsuu astumaan maisemaan, jonka tunnelma huokuu levollisuutta ja pysähtyneisyyttä. Kaunis, pehmeä valo värittää maiseman pastellin sävyihin. Panoraamamainen rajaus tukee maiseman muotokieltä ja sommittelu rakentuu selkeästi maan ja taivaan elementtien avulla. Kuvassa on vahva syvyysvaikutelma, joka kuljettaa katsetta etualan pehmeän hangen muodoista aina taustalla piirtyvän tunturin päälle saakka. 


Myrsky, nimimerkki Tunturipuro

Voimakas liikevaikutelma luo kuvaan vahvaa tunnelmaa. Talvihetken auringonlaskun värit ovat kuin suurella siveltimellä kuvaan luonnostellut. Abstrakti vaikutelma sulauttaa maan ja taivaan elementit toisiinsa, ja samalla valo levittäytyy tumman metsänrajan takaa kuin viuhka. Tasapainoinen sommitelma, jossa on luovaa dynamiikkaa ja persoonallinen ote talvimaiseman taltiointiin.