Luosto soi! -festivaalin valokuvakilpailun toisesta osasta jatkoon selvinneet valittu

Luosto soi! -festivaalin valokuvakilpailun toisesta osasta jatkoon selvinneet valittu

Luosto soi! -festivaalin valokuvakilpailun toisen osan (kaamos ja alkutalvi 16.11.22 – 31.1.23) kärkikolmikko on valittu. Osioon saapui yhteensä 32 kuvaa, joista valokuvaaja Irma Kaarnes valitsi kolme upeaa, kaamoksen tunnelmaa ja valoa eri tavoin viestivää kuvaa. 

Mukana oli niin perinteisiä talvisia kaamosmaisemia kuin taiteellisempiakin tulkintoja pohjoisesta. Lumi, valo ja puut toistuivat suosituimpina kuva-aiheina. Kärkikolmikkoon valikoitui kolme keskenään erilaista näkemystä, joista kaikki toteuttavat omalla ainutlaatuisella tavallaan sydäntalven maasta taivaaseen -teemaa.”

Kaamosaurinko

Nimimerkki Moonlight

Tämä kuva suorastaan hohkaa pehmeää ja niukkasävyistä kaamosajan tunnelmaa. Pastellinsävyinen värimaailma toistaa huurteisia pakkasen sävyjä, ja upea pinkkinä hohtava suuri aurinko siniharmaan tunturimaiseman yllä luo hehkuvaa lämpöä kylmäsävyiseen talvihetkeen. Herkkätunnelmainen taltiointi on kuin pastellimaalaus. Pelkistetty sommittelu tukee kuvasta huokuvaa hiljaisuutta ja rauhaa – maan ja taivaan elementit ovat vahvasti läsnä. 


Murretut sävyt

Nimimerkki Morty V

Huurteinen talventörröttäjä lähikuvassa viestii aivan upealla tavalla sydäntalven elementeistä: lumi, pakkanen, alkuiltapäivän ohut, kaunis valo. Sommittelultaan ehyt kuva, jonka estetiikkaa tukee myös niukka ja hallittu väriskaala. Ihastuttavaa pehmeän ja terävän muotokielen vuoropuhelua, ja tarkkuutta yksityiskohdissa juuri siellä missä pitääkin. Pelkistetty kaamostutkielma, jossa maasta taivaaseen -teema toteutuu vahvan muoto- ja valotutkielman avulla. 


Kaamosmetsä

Nimimerkki Vastavalo

Tässä kameran liikautustekniikalla toteutetussa kokeellisemmassa kaamoskuvassa on voimaa. Värimaailma on vahva, ja voimakas ylöspäin suuntautuva liike saa metsänreunan kirjaimellisesti kurkottelemaan maasta taivaaseen. Kylmän ja lämpimän kontrasti luo värisommitelman, jota mustina piirtyvät siluettimaiset puunrungot halkovat. Pastellimaalausta muistuttava piirrosmainen estetiikka keventää tätä muutoin vahvakontrastista kuvaa. Sommittelu ikään kuin sulkee kulkijan metsän pehmeään, hämärtyvään syliin.