Luosto soi! -festivaali kunnioittaa ukrainalaisia

Luosto soi! -festivaali kunnioittaa ukrainalaisia

Kesän 2022 festivaalin ohjelmistoon on tullut muutos. Revontulikappelissa 29.7. järjestettävän pianisti Tarmo Järvilehdon konsertin uusi teema on Inhimillisyys ja sankaruus. 

Muutoksen syynä ovat ajankohtainen maailmanpoliittinen tilanne ja halu tukea Ukrainaa maan vaikeassa tilanteessa. Konsertin tuotto ohjataan Ukrainan hyväksi.

Ohjelmiston muutosta kuvatessaan festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen toteaa surullisena, että ihmisiä koetellaan joskus enemmän kuin soisi. Näinä aikoina pienetkin inhimilliset teot muuttuvat kunnioitusta herättäväksi sankaruudeksi. Tämä konsertti on omistettu ukrainalaisten sankaruudelle ja inhimillisyydelle, sanoo Sorensen.

Revontulikappelin konsertin ohjelman aloittaa ukrainalaisen Valentyn Sylvestrovin säveltämä kaksiosainen rukous. Petruška-nuken raastavia tunteita ja Romeon ja Julian traagista rakkautta kuvailevien teosten jälkeen kuullaan Musorgskin Näyttelykuvia. Se johdattaa kuulijan lopulta Kiovan suurelle portille, jonka voi nähdä symboloivan Ukrainan kansan sankarillisuutta.

– Haluamme osaltamme luoda yhden lisäkanavan, jonta kautta ukrainalaisia voi tukea. Kannustankin nyt ostamaan konserttilipun, vaikkei vielä olisikaan varma, pääseekö konserttiin, sanoo festivaalin järjestävän Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.

Konserttilippuja voi ostaa Ticketmasterin kautta.

Vaikka konsertti on vasta kesällä, silloinkin annettu apu on tärkeää. Humanitaarinen kriisi Ukrainassa tulee olemaan pitkä ja tukea tarvitaan vuosia.

Musiikkiyhteisöt iloitsevat uutisesta, jonka mukaan säveltäjä Sylvestrov on onnistunut pääsemään Ukrainasta turvaan.