Luosto soi! -festivaali laajenee Kakslauttaseen

Luosto soi! -festivaali laajenee Kakslauttaseen

Ensi kesän viisipäiväisen festivaalin konserteista kaksi järjestetään Kakslauttanen Arctic Resortissa Saariselällä. Perjantain 29.7. konsertteihin on yhdistetty Kakslauttasen ainutlaatuisen taidegallerian ja planetaarion elämyksiä.

Kakslauttasen Juhlatalo – kuva Ali Arsalo

Iltapäiväkonsertti Jokea pitkin alkaa planetaariovierailulla. Sen jälkeen liikkuva konsertti vie yleisön fyysisesti ja monitaiteellisesti metaforista jokea pitkin läpi Kakslauttasen rakennusten arkkitehtuurin ja ainutlaatuisen taidekokoelman. 

Konsertin joki on tosin vähän erilainen kuin perinteinen joki, sillä nyt joki alkaa taivaalta ja laskeutuu suoraan manalaan. Sieltä se sitten nousee sydämenlyönnin ja afrikkalaisen tanssin rytmeissä vahvasti takaisin elävien maailmaan. 

Tuonelan laulut -iltakonsertissa Juhlatalossa kuullaan voimakkaita teoksia kuolemasta ja kuolemanjälkeisestä maailmasta. Illan kruunaaFranz Schubertin mestarillinen jousikvartetto nro 14 Tyttö ja kuolema, jota kuvataan kamarimusiikin klassikkojen klassikoksi.

Teoksessa tutkitaan syvällisesti kuoleman teemaa kuoleman pelosta aina kuoleman kaipuuseen asti. Sävellystyötä tehdessään Schubert oli jo kuolemansairas, ja teos julkaistiin vasta säveltäjän kuoleman jälkeen. 

Iltakonsertissa kuullaan myös muun muassa Anna Clynen teos Rest These Hands. Clynen tuotannon kiinnostavuutta lisää se, että hänet on valittu Helsingin kaupunginorkesterin vuoden 2023 johtotiimiin residenssisäveltäjäksi. Clyne tunnetaan erilaisista yhteistyöprojekteistaan muiden taiteenalojen kanssa.

Kakslauttasessa kuullaan kamarikokoonpanoja ja sooloteoksia. Sooloteoksia esittävät Linda Suolahti(viulu), Minna Ristamäki (harmonikka) ja Martin Malmgren (piano).

Suolahti vierailee Luosto soi! -festivaalilla nyt ensimmäisen kerran. Hän on Suomen nuoremman polven energisimpiä, luovimpia ja monipuolisuudessaan kyvykkäimpiä muusikoita. Suolahti on taidemusiikin tasa-arvon asiaa ajavan Kokonainen festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja. 

– Kakslauttanen on ylpeä saadessaan korkeatasoisia muusikoita luoksemme musiikkimaailman huipulta ja vieraita nauttimaan heidän musiikistaan. Taide-elämykset ovat tärkeä osa Kakslauttasen historiaa ja tulevaisuutta, sanoo Kakslauttasen perustaja Jussi Eiramo toivottaen vieraat tervetulleiksi nauttimaan taiteesta kaikilla aisteilla.

Kakslauttasen taidegalleria – kuva Kakslauttasen kuva-arkisto

Konsertteja myös Sodankylän kuntakeskuksessa ja Pyhätunturilla

Perjantaina 29.7. konserttitarjonnan aloittaa Sodankylän vanhassa kirkossa järjestettävä Joona Lintusen (kitara) ja Teuvo Taimiojan (kitara) duokonsertti Vaeltajan soitin. Konsertissa kuullaan muun muassa Robert Ruoholan teos Uusi kitaraduo kantaesityksenä.

Kakslauttasen vierailun aikana myös Pyhätunturilla on konserttitarjontaa. Revontulikappelissa konsertoi pianotaiteilija Tarmo Järvilehto. Teemana on inhimillisyys ja sankaruus, ja konsertin tuotto ohjataan Ukrainan hyväksi.

Päivän päättää Tajukankaalla järjestettävä lapsille tarkoitettu opettavainen ja tarinallinen perhekonsertti.

>>> uutisarkisto


Liput