Luosto soi!

Arkisto


Tiedote 26.7.2021

Luosto soi! -festivaali alkaa – luonto ja ilmasto esillä konserteissa ja oheisohjelmassa, koronaturvallisuus otetaan huomioon

Festivaali käynnistyy torstaina 29.7. ilmastonmuutosta käsittelevän näyttelyn avajaisilla. Avajaiskonsertti on samana iltana Luostolla. Konsertissa kuullaan muun muassa Luosto-aiheinen tilausteos Voara.

Kunnantalon tiede- ja valokuvanäyttelyn teemana on ilmastonmuutos Lapin luonnossa. Näyttelyn avajaiset ovat 29.7. kello 13, ja näyttely on avoinna syyskuun loppuun saakka.

Festivaalin avajaiset ja avajaiskonsertti ovat Luostolla Santa’s Hotel Aurorassa torstaina 29.7. kello 17. Sitä ennen festivaalivierailla on mahdollisuus pistäytyä Nuorten LuostoClassicin PopUp-tapahtumassa Luoston Ahvenlammella kello 15.30.

Konsertteja on Luoston lisäksi Revontulikappelissa Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa. Konsertteja on muun muassa 330 vuotta vanhassa tunnelmallisessa hirsikirkossa.

Ohjelmisto resonoi monin tavoin ilmastonmuutokseen ja käsittelee useaan otteeseen kriisiä ja toivoa sen keskellä. 

Esiintyjinä Lapin kamariorkesteri ja useita kiinnostavia kamarikokoonpanoja

Ohjelmistossa on huomioitu Ludwig van Beethoven, joka on yksi maailmanhistorian merkittävimmistä säveltäjistä ja jonka syntymästä tuli viime vuona kuluneeksi 250 vuotta. Revontulikappelin 29.7. iltakonsertin alussa kuullaan Kalevi Ahon toinen pianosonaatti säveltäjän esittelemänä. Sävellys on vuodelta 2016 ja se on kunnianosoitus Beethovenille. Ahon teoksen lisäksi pianotaiteilija Tarmo Järvilehto soittaa Beethovenin Diabelli-muunnelmat.

Yksi vaikuttavimmista konserteista on perjantai-illan Aikojen loppu, jonka pääteoksena on Olivier Messiaenin mestariteos Quatuor pour la fin du temps. Se kirjoitettiin vuonna 1941 keskitysleirillä vankien ryhmälle. Teos käsittelee maailmanlopun tunnetta paremmin kuin mikään muu sävellys.

Messiaenia tulkitsevat nuoret kansainväliset huippumuusikot Helmi Malmgren (klarinetti), Martin Malmgren (piano), Laura Martin (sello) ja Aku Sorensen (viulu).

Konsertissa kuullaan myös huilisti Livia Schweizerin taituroimana todennäköisesti Suomen ensiesityksenä Marius Flothiuksen sydäntäsärkevän kaunis aamutervehdys Aubade, joka sekin on kirjoitettu keskitysleirillä.

Aikojen loppu -konsertin tuottaa Helsingin Kamariorkesteri.

Vakavahenkisen konsertin jälkeen iltaa kevennetään Ravintola Punaketussa Sodankylä Big Bändin tahdissa.

Festivaalin pääkonsertissa lauantaina 31.7. klo 13 Ukko-Luoston ulkoilmalavalla esiintyy Lapin kamariorkesteri Tomas Djupsjöbackan johdolla solisteinaan Ilkka Puputti (käyrätorvi) ja maailmankuulu sopraanosaksofonisti Anders Paulsson. Konsertissa kuullaan Ahoa ja Jean Sibeliusta.

Lauantai-illan päättää Revontulikappelin yökonsertti Kirkastunut yö, jonka teemat kumpuavat tähdistä ja rakkaudesta.

Sodankylän vanhassa hirsikirkossa on kaksi konserttia, toinen perjantaina 30.7. kello 13 ja toinen sunnuntaina kello 11.30. Ensimmäinen konsertti koostuu monista pienistä luontoteemaisista kappaleista, joista syntyy puutarhamainen tunnelma. Jälkimmäisessä harmonikkataiteilija Minna Ristamäki esittää musiikkia barokista nykypäivään. 

Sunnuntain 1.8. päätöskonsertti saa nimensä Tanya Tagaqin jousikvartetosta Sivunittinni. Tagaq on Inuk-kurkkulaulaja, ja perinteisen soittotyylin sijasta jousisoittajat jäljittelevät soittimillaan kurkkulaulua.

Konsertin päättää Antonín Dvořákin upea pianokvintetto Dumka.

Paljon kiinnostavaa ilmaisohjelmaa

Näyttelyn lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsitellään perjantaina 30.7. kello 10 erikoislääkäri Alpo Vuorion hengitysterveyteen keskittyvässä aamuesitelmässä. Hengitysteemaan palataan sunnuntaiaamuna Sodankylän kirkon puistikon hengityskonsertissa hengitysohjaajien Emily ja Tomi Räisäsen opastuksella musiikista nauttien.

Musiikin merkitystä lasten ja nuorten kehityksessä valottaa lauantaina 31.7. klo 10 lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on itsekin konsertoiva huilisti. Aamuesitelmään sisältyy pieniä musiikkiyllätyksiä.

Aamuesitelmät ovat Sodankylän kunnan valtuustosalissa. Oheistapahtumiin on vapaa pääsy.

Koronaturvallisuus otetaan huomioon 

Tulethan konsertteihin ja oheistapahtumiin vain terveenä. Sisätiloissa suosittelemme käyttämään hengityssuojainta ja ottamaan oman suojaimen mukaan. Maskisuositus koskee myös koronarokotuksen saaneita. Tarvittaessa hengityssuojaimia on saatavilla myös tapahtumapaikoilta. 

Sisääntulopisteissä on saatavilla käsidesiä, ja jokaisen tulee muistaa hyvä käsi- ja yskimishygienia. Kättelyä ja halailua tulee välttää, ja muutoinkin on hyvä huolehtia riittävistä etäisyyksistä.

Yleisön toivotaan tulevan konserttipaikoille hyvissä ajoin, jotta sisääntulo sujuu ilman ruuhkaa. Turhaa liikkumista sisätiloissa tulee välttää. 

Tapahtuman turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä on oltu yhteydessä Lapin aluehallintovirastoon (Avi) ja Sodankylän terveyskeskukseen.


Tiedote 15.7..2021

Ilmastonmuutos Lapin luonnossa -näyttely osana Luosto soi! -tapahtumaa

Luosto soi! 2021 -festivaali tuo Sodankylän kunnantalolle vaikuttavan, Eurooppaa laajasti kiertäneen tiede- ja valokuvanäyttelyn, joka havainnollistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia Lapin luontoon.

Opetukselliseksi suunniteltu visuaalinen kokonaisuus koostuu valokuvista ja teksteistä, jotka ohjaavat entistä paremmin ymmärtämään, mitä luonnolle on ilmaston lämmetessä tapahtumassa sekä miten jokainen ihminen voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Näyttelyn on tuottanut vuonna 2013 tutkija, tohtori Stéphanie Lefrère ollessaan Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssina. Vuodesta 2016 näyttely on ollutSuomen ympäristökeskuksen (SYKE) ylläpitämä. Aineisto on kerätty yli 60 tutkijalta. 

Näyttely esittelee laajasti tutkimustuloksia ilmaston lämpenemisen tämänhetkisistä vaikutuksista eläimiin, kasveihin ja maisemaan.

Pohjoisiin alueisiin liittyvän tiedon lisääminen on tärkeää ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta, sillä eteläisempiä alueita huomattavasti nopeammin lämpenevällä arktisella alueella ilmastonmuutoksen haittavaikutukset ovat jo selvästi nähtävissä. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia esimerkiksi napa-alueiden luontoon tiedetään verrattain hyvin, mutta meille vielä läheisempään eli Lapin luontoon kohdistuvia muutoksia tunnemme huonommin.

Näyttely on ollut esillä muun muassa Pariisissa ja Nizzassa, Pietarissa sekä Berliinissä ja Monacossa. Lefrère on osallistunut myös Suomen delegaation mukana ilmastokokouksiin Pariisissa 2015 ja Marrakechissa 2016, joissa näyttely oli niin ikään esillä.

Lefrère myös luennoi yleisölle ja kouluille suomeksi, englanniksi ja ranskaksi.

Pariisista Lapin erämaahan

Pariisilaissyntyinen ja porotohtoriksikin tituleerattu Lefrère tuli Suomeen ja Pohjois-Karjalaan opiskelijana vuonna 1998 tutkimaan hirviä. Vuoden päästä hän siirtyi Lappiin tutkimaan poroja. Hän väitteli vuonna 2003 Sorbonnen yliopistossa Pariisissa. Aiheena olivat porojen elintapojen vaihtelu vuoden kierron aikana sekä perinteisen ja nykyisen poronhoidon menetelmät.

– Intohimoni pohjoiseen ja arktiseen maisemaan syntyi jo ollessani lapsi. Kun tulin Suomeen tutkijaksi, äitini piti minua hulluna, kun halusin tehdä töitä yksin metsässä ja pakkasessa. Äitini oli lähtöisin Alpeilta, joten hän ymmärsi kuitenkin, että viihdyn erittäin hyvin pohjoisen viileydessä, kertoo Lefrère.

Tutkimusten aikana huomasin, että luonnossa oli jotakin pielessä. Joka talvi lämpötilat nousivat enemmän ja enemmän. Päätin tehdä tällaisen näyttelyn, koska haluan suojella Lapin luontoa.

Näyttelyn avajaiset ovat torstaina 29.7.2021 klo 13.00 ja sen jälkeen se on festivaalin aikana avoinna seuraavasti: perjantai 30.7. kello 9.00-12.00, lauantai 31.7. kello 9.00-12.00 ja sunnuntai 1.8. klo 12.30-16.00. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttely jää Sodankylään elo-syyskuun ajaksi niin, että myös koululaiset, muut kuntalaiset ja muut vierailijat voivat käydä tutustumassa siihen. Aukioloajat 2.8.-30.9. ma-pe klo 8.00-16.00.


Tiedote 25.6.2021

Tervetuloa tunturiin musiikkielämysten pariin!

Lapin tunturimaisemassa on erityistä taikaa. Jokaisen kulman takaa löytyy ihmeitä: järvi, suo tai näköalapaikka. Ja oi, miten se soi! Aallot liplattavat, tuuli kuiskaa, linnut laulavat. Täällä on mahdollisuus luoda intiimi yhteys luontoon. 

Kun syntyi idea tuoda klassinen musiikki takaisin Luostotunturille ja vielä legendaarisen LuostoClassicin seuraajana, en voinut vastustaa tätä tilaisuutta. Jo ennen kuin festivaalia loppukesällä 2019 ensimmäisen kerran ideoitiin, olin ehtinyt rakastua tähän alueeseen ja sen ihmisiin. Miljöö tarjoaa mahdollisuuden intiimien kamarikonserttien ja mahtipontisten ulkoilmaorkesteritapahtumien vuorovaikutukselle. 

Esiintyessäni Kuusikko soi ry:n ja Lapin kamariorkesterin konserteissa olen oppinut, miten ennakkoluulottomasti paikallinen yleisö on valmis vastaanottamaan niin mestariteoksia kuin uusia tuttavuuksiakin. Tämä kaikki sopi minulle ja festivaalin työryhmälle erittäin hyvin, ja näin on syntynyt Luosto soi!

Ensimmäisen festivaalin teema oli tavallaan itsestäänselvyys. Festivaali Lapin tunturimaisemassa on luonnon juhla pelkästään olemassaolollaan, ja niinpä myös Luosto soi! 2021 on luonnon juhla. Ohjelmistossa on joitakin lempiteoksiani, ja 9 konsertin aikana huipputaitelijat käsittelevät ihmisten suhdetta luontoon monesta eri näkökulmasta. 

Pandemian jälkeen festivaali tuntuu vieläkin ainutlaatuisemmalta. Mahdollisuudet kokea live-kulttuuria ovat olleet harvassa. Koronan varjossa eletty vuosi on ollut rankka sekä yleisölle että esiintyjille. Taide on merkittävä asia, koska se tarjoaa mahdollisuuden kokea jotain yhteisönä, mutta täysin henkilökohtaisesti. Kun on jouduttu esiintymään ilman yleisöä ja katsomaan konsertit ruudun ääressä, kokemus ei ole sama. 

Mutta nyt tilanne vaikuttaa lupaavalta. Kesän lopussa juhlitaan luontoa, elämää, tulevaisuutta ja vihdoin, pitkän vuoden jälkeen yhdessä oloa.

Tervetuloa Luostolle! Maltan tuskin odottaa.

Aku Sorensen
Taiteellinen johtaja


Tiedote 8.7.2021

Luosto soi! -festivaalilla monipuolinen oheisohjelma

Luostolla, Pyhällä ja Sodankylässä järjestettävään uuteen musiikkitapahtumaan sisältyy vuoden 2021 luonto ja ilmasto -teemaan liittyviä kiinnostavia oheistapahtumia, joihin yleisöllä on vapaa pääsy.

Perjantaina 30.7. ja lauantaina 31.7. Sodankylän kunnan valtuustosalissa on kello 10 alkavia aamuesitelmiä, ja sunnuntaina samaan aikaan opetellaan hyvää hengitystä musiikin tahdissa luonnon helmassa.

Perjantain aamuesitelmän teemana on Hengitä hyvin – ilmanlaatu, terveys ja hyvinvointi. Ilmanlaatu ja ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt ovatkin asioita, jotka vaikuttavat jokaiseen. 

Dosentti, erikoislääkäri Alpo Vuorio tarkastelee visualisoidussa esityksessään luonnon ja ilmanlaadun terveysvaikutuksia sekä ilmastonmuutoksen teemoja ja niiden yhteyttä hengitysterveyteen ja hyvinvointiin.

Useissa tutkimuksissa on todettu ilmanlaadun ja hengitysterveyden välinen yhteys moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin. Ajankohtaisena aiheena esityksessä tulee esiin hallitsemattomien metsäpalojen terveys- ja ympäristövaikutukset sekä niiden ehkäisemiseksi tarvittava kansainvälinen yhteistyö.Vuorion puheenvuorosta on hyötyä jokaiselle terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneelle, ja se sopii erittäin hyvin myös terveydenhuollon ammattilaisille.

Perjantain aamuesitelmän on mahdollistanut AA Sakatti Mining Oy:n tuki.

Hengitykseen ja luontoon liittyvät teemat jatkuvat sunnuntaina 1.8. puistotapahtumassa. Aamun hengityskonsertissa Hengitys ja luonto kansainväliset hengitysalan ammattilaiset Emily ja Tomi Räisänen ohjaavat osallistujat lempein ja turvallisin ottein kokemaan jotain, mikä on aivan uutta musiikkifestivaalien ohjelmistossa. 

– Tule kokemaan ainutlaatuinen hetki yhdessä luonnon kanssa ohjatun hengitys- ja musiikkielämyksen myötä. Tällaista elämystä on harvoin tarjolla, toteavat Räisäset.

He myös muistuttavat, että osallistujien pitäisi ottaa oma alusta mukaan. Hengityskonsertti on Sodankylän kirkon puistikossa.

Saamme vieraaksi myös rakastetun lastenpsykiatri Jari Sinkkosen

Lauantaina 31.7. vuorossa on Jari Sinkkosen musiikilla höystetty aamuesitelmä Musiikin merkitys lapsen ja nuoren kehityksessä. Osallistujien iloksi lastenpsykiatri ja diplomihuilisti Sinkkonen on lupautunut itsekin tarttumaan huiluun.

Sinkkonen kuvaa musiikkia kielinä, joka yhdistää ihmisiä toisiinsa. Uusin aivotutkimus on osoittanut, että musiikki ja kiintymyssuhteeseen liittyvät tunteet aktivoivat samoja aivoalueita. Sen ovat tienneet lapselleen laulavat äidit, isät ja isoäidit jo tuhansia vuosia.

– Oppilaan ja soitonopettajan välinen hyvä suhde voi olla eräs elämän tärkeimpiä ihmissuhteita. Yhtyeessä tai orkesterissa soittaminen tai kuorossa laulaminen on sosiaalista yhdessäoloa ja kommunikaatiota parhaimmillaan, sanoo Sinkkonen.


Tiedote 23.6.2021

Luosto soi! -festivaalilla mahdollisuus kuulla maailmanluokan flyygeleitä

Uudelle klassisen musiikin festivaalille Luostolle, Pyhälle ja Sodankylään 29.7.-1.8. saadaan kaksi harvinaista vierasta, joita Lapissa ei yleensä ole mahdollisuutta kuulla. Konsertteihin lainaksi saatavia Bösendorfer-flyygeleitä voisi kutsua pianistien ”stradivariuksiksi”. 

Ensimmäisen kerran Bösendorferia voi kuulla torstai-iltana 29.7. pianotaiteilija Tarmo Järvilehdon soolokonsertissa Pyhätunturin Revontulikappelissa. Konsertin ohjelma juhlistaa maailmanhistorian vaikuttavimpiin kuulunutta säveltäjää, Ludwig van Beethovenia, jonka syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 250 vuotta.

Konsertin avaa Kalevi Ahon toinen pianosonaatti, jonka säveltäjä ensin itse esittelee. Sonaatti on saanut lisänimekseen Hommage à Beethoven, kunnianosoitus Beethovenille. Teoksessa Beethovenin henki on tuotu nykyaikaan.

Tämän jälkeen kuullaan Beethovenin taiturilliset Diabelli-muunnelmat. Rikas ja sointimaailmaltaan kekseliäs teos jäi Beethovenin viimeiseksi suureksi pianoteokseksi.

Festivaaleille tulevat soittimet ovat uuden sukupolven Bösendorfer-konserttiflyygeleitä, jotka esiteltiin Wienissä ensimmäisen kerran vuonna 2015. Kuusi vuotta kestänyt kehitystyö saatiin päätökseen intensiivisenä pianonrakentajien ja pianistien yhteistyönä. Uutuus on otettu maailmalla innostuneesti vastaan.

– Ei tällaisten yhteensä yli neljännesmiljoonan arvoisten soittimien veivaaminen Sodankylässä aivan jokapäiväistä tosiaan ole, toteaa Järvilehto iloisena ja ylpeänä saadessaan käyttöönsä huippusoittimet.

Bösendorfereita tulee Sodankylään kaksi, ja ne ovat käytettävissä Beethoven-illan lisäksi muissakin Luosto soi! -festivaalin konserteissa. Flyygeleiden saamisen festivaalin käyttöön on mahdollistanut F-Musiikin tuki.

– Soittimien kuljetukset konserttipaikoille ja viritykset jokaisen siirron jälkeen ovat isoja ja vaativia operaatioita. Loistavien muusikoiden lisäksi F-Musiikilla on tärkeä rooli festivaalin korkeatasoisten esitysten toteuttamisessa, kiittelee Luosto soi! -festivaaliryhmän puheenjohtaja Ali Arsalo.

Luosto soi! -festivaali järjestetään Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8., ja sen järjestää vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry.

Lippuja konsertteihin voi ostaa ennakkoon Ticketmasterin kautta tai festivaalin aikana Luostolla olevasta festivaalitoimistosta.


Tiedote10.5.2021

Luosto soi! 2021 -festivaalin valmistelut etenevät – teoskirjossa noustaan kurjuudesta kohti parempaa tulevaisuutta

Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8. järjestettävällä klassisen musiikin festivaalilla kuullaan teoksia, joiden tunnelmissa edetään kurjuudesta kohti valoisampaa tulevaisuutta, kuten nyt koronakriisistä toivuttaessa.

Kun festivaali ajoittuu loppukesään ja koronarokotukset edistyvät hyvin, yleisöllä on mahdollisuus päästä pitkän tauon jälkeen nauttimaan korkeatasoisista musiikkielämyksistä, joille Lapin luonto ja tunturimaisemat luovat ainutlaatuisen miljöön. 

Nelipäiväisen festivaalin aikana kuullaan musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta. Konsertteja on yhdeksän. Pääkonsertissa 31.7. Ukko-Luoston rinteillä esiintyy Lapin kamariorkesteri Tomas Djupsjöbackan johdolla. 

Synkkinäkin aikoina syntyy ja tarvitaan kulttuuria

Ohjelmisto käsittelee useaan otteeseen kurjuutta ja toivoa sen keskellä. Aikojen loppu –konsertissa 30.7. pääteoksena on Olivier Messiaenin mestariteos Quatuor pour la fin du temps. Se kirjoitettiin vuonna 1941 keskitysleirillä vankien ryhmälle. Teos käsittelee raamatullista maailmanloppua. 

Ensiesityksestä on lukuisia legendaarisia tarinoita siitä, miten soittimet olivat rikki ja koko leiri oli esityksessä paikalla. Sen tiedämme varmasti, että teos käsittelee maailmanlopun tunnetta paremmin kuin mikään muu sävellys. 

Myös Aikojen loppu –konsertin alkupuoli ankkuroituu toisen maailmansodan ajan teoksiin. Mukana on todennäköisesti Suomen ensiesitys Marius Flothiuksen Aubade-sävellyksestä. Myös tämä sydäntäsärkevän kaunis aamutervehdys on kirjoitettu keskitysleirillä. 

Flothiuksen teos kuullaan Italian-sveitsiläisen huilisti Livia Schweizerin taituroimana. Samalla leirillä vankina ollut Tineke Wibaut-Guilonard kirjoitti muistelmissaan, että teoksen esitys leirin pihalla oli niitä hetkiä, jolloin vangit unohtivat senhetkisen tilanteensa ja todellisuuden. Oli hetki toivoa.

Festivaalin päätöskonsertti saa nimensä Tanya Tagaqin upealta jousikvartetilta Sivunittinni. Tagaq on Inuk-kurkkulaulaja, ja kappaleessa perinteisen soittotyylin sijasta jousisoittajat matkivat soittimillaan perinteistä kurkkulaulua.

Sivunittinni tarkoittaa tulevaisuuden lapsia. Teoksellaan Tagaq haluaa muistuttaa tulevaisuuden ihmisiä heidän historiastaan ja yhteydestä maahan sekä siitä, keitä me olemme olleet ja mitä voimme tulevaisuudessa olla. On hyvä muistaa, että keskellä normaalin elämän pysäyttänyttä maailmanlaajuista pandemiaa ja uhkaavaa ilmastokriisiä on myös toivoa paremmasta. 

Estradilla nuoria kansainvälisiä huippumuusikoita

Livia Schweizerin (huilu) lisäksi Messiaenia tulkitsevat Helmi Malmgren (klarinetti), Martin Malmgren (piano), Laura Martin (sello) ja Aku Sorensen (viulu).

Muutettuaan Helsinkiin Livia Schweizer on osallistunut moniin nykymusiikki- ja poikkitaiteellisiin projekteihin. Kiinnostus improvisointiin on johtanut hänet organisoimaan monitaiteellisia projekteja yhteistyössä tanssijoiden ja näyttelijöiden kanssa.

Klarinetisti Helmi Malmgren on puhallinkvintetti Helmikvintetin perustajajäseniä ja soittaa nykymusiikkia esittävän Ääni-kollektiivin riveissä. Malmgren on esiintynyt säännöllisesti myös mm. kamariorkesteri Avanti!:n, Tapiola Sinfoniettan, Kansallisoopperan ja Helsingin kaupunginorkesterin riveissä.

Martin Malmgren on Ruotsista kotoisin oleva pianisti. Hän konsertoi niin solistina, kamarimuusikkona kuin liedpianistinakin. Hänellä on harvinaisen laaja ohjelmisto varhaisesta barokista nykytaidemusiikkiin. Malmgren on esiintynyt ympäri Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Israelissa. 

Laura Martin on ranskalainen sellisti ja Suomen ensimmäisen kansainvälisen sellofestivaali CelloFest.fi:n perustajajäsen. Hän on Helsingin kamariorkesterin soolosellisti ja soittaa säännöllisesti monien Suomen orkestereiden kanssa. Tällä hetkellä Martin soittaa Lapin kamariorkesterissa.

Viulistikapellimestari Aku Sorensen on Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja, joka on johtanut maineikkaita orkestereita Suomessa ja ympäri maailmaa. Hän on ollut konserttimestarina ja sektiosoittajana lukuisissa orkestereissa. Sorensen on Helsingin Kamariorkesterin perustajajäsen ja toimii orkesterin konserttimestarina. 

Sivunittinni-päätöskonsertissa esiintyvät Elisar Riddelin (viulu), Joonas Pekonen (viulu), Saara Kurki (alttoviulu) ja Saara Särkimäki (sello). 

Riddelin on säveltänyt Luosto soi! festivaalin avajaisissa kantaesitettävän Luosto-aiheisen tilausteoksen Voara. Riddeliniä pidetään merkittävänä nuorena suomalaisena säveltäjänä, ja hänen teoksiaan on esitetty festivaaleilla ympäri Suomea.

Luosto soi! -festivaalin järjestää Kuusikko soi ry. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin jalanjäljissä.


Tiedote 6.4.

Luosto soi! 2021 -festivaalin lipunmyynti on alkanut ja ohjelmisto julkaistu

Nelipäiväinen uusi klassisen musiikin festivaali järjestetään Lapin tunturimaisemissa 29.7.-1.8. Konsertit kuljettavat kuulijoitaan tarinallisesti läpi erilaisten luontokokemusten. Joskus avautuu aurinkoinen puutarha, toisaalla koetaan myrsky. Vaikka maailma olisi kriisissä, musiikki luo toivon paremmasta.

Festivaalin yhdeksässä konsertissa on mahdollisuus kuulla musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta ja 27 säveltäjältä. Mukana on monien harvinaisuuksien lisäksi suuria klassikoita. Pääteoksina kuullaan muun muassa Schönbergin Verklärte Nacht, Sibeliuksen Viides sinfonia ja Dvořákin Pianokvintetto numero 2.

Ohjelmistoon on valittu teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Tällaisia ovat muun muassa Saariahon Sept Papillons ja Haydnin Auringonnousu-kvartetto. Mukana on myös teoksia, jotka herättelevät pohtimaan luonnon tilaa ja ilmastonmuutosta, esimerkkeinä Messiaenin Aikojen loppu -kvartetto ja Widmannin teos Olipa kerran.

– Olemme nyt hyvin toiveikkaita, että kesän loppupuolella muusikot pääsevät jälleen soittamaan ja yleisö pääsee kokemaan musiikkielämyksiä, sanoo Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Avajaisissa torstaina 29.7. kantaesitetään Luosto-aiheinen tilausteos Voara, jonka on säveltänyt nuori suomalainen säveltäjä Elisar Riddelin. Ilta jatkuu Beethovenin innoittamana.

Perjantai 30.7. kuljetaan Sodankylän 330 vuotta vanhan hirsikirkon yleisöä osallistavasta kamarikonsertista aikojen lopun tunnelmiin eli kuullaan teoksia, jotka ovat syntyneet keskitysleirillä ja toisen maailmansodan riehuessa Euroopassa. Iltaa kevennetään Big Bandin tahdissa.

Pääkonsertissa lauantaina 31.7. upean Ukko-Luoston ulkoilmalavalla Lapin kamariorkesteri esittää Tomas Djupsjöbackan johdolla Sibeliuksen ja Ahon musiikkia. Solistina on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka soittaa Ahon sopraanosaksofonikonserton.

Sunnuntain 1.8. päätöskonsertin johdattaa ajatukset vuoden 2022 Luosto soi! -festivaaliin, jonka teema on sadut, myytit ja mytologia.

Festivaalilla esiintyy pitkän kansainvälisen uran tehneiden taitelijoiden lisäksi kiinnostavia nuoremman polven suomalaisia ja kansainvälisiä huipputason muusikoita Italiasta, Ranskasta Ruotsista ja Yhdysvalloista. Suomalaisista muusikoista osa toimii Suomessa, osa ulkomailla.

Aikojen loppu -konsertin tuottaa Helsingin Kamariorkesteri.

Luoston lisäksi konsertteja on Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa.

Festivaalin taiteellinen johtaja on suomalaisamerikkalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää Kuusikko soi ry. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin jalanjäljissä.

Luosto soi! -festivaali oli tarkoitus järjestää jo kesällä 2020, mutta koronapandemian vuoksi festivaali jouduttiin siirtämään vuodella. Festivaaliin sisältyy monipuolista, yleisölle maksutonta oheisohjelmaa.


Tiedote 22.3.

Luosto soi! Etkojen konserttitallenne vapaasti katsottavissa 26.3.–30.4.2021

Kuusikko soi ry haluaa tarjota yleisöilleen edes osan helmikuun lopun Luosto soi! Etkot -kulttuuriviikon ohjelmistosta. Kulttuuriviikonloppu jouduttiin valitettavasti peruuttamaan nopeasti heikentyneen koronatilanteen vuoksi.

Etkojen taiteilijat ovat tuottaneet yhden konsertin mittaisen musiikkiesityksen, joka ensiesitetään perjantaina 26.3 klo 18 festivaalin YouTube kanavalla, ja on sen jälkeen vapaasti katseltavissa ja kuunneltavissa verkon välityksellä huhtikuun 2021 loppuun saakka. Nauhoitus on kuvattu Lahden konservatorion tiloissa.

Esitykseen on poimittu kulttuuriviikonlopun ohjelmistosta kaksi merkittävää suosikkiteosta: Felix Mendelssohnin Pianotrio d-molli, opus 49 sekä Johannes Brahmsin Trio h-molli, opus 114 klarinetille, sellolle ja pianolle.Teokset koostuvat upeista sävelkuluista, joiden toivomme tuottavan iloa alkavaan kevääseen – koronan aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta.


Tiedote 19.2..2021

Luosto soi! Etkot 26.-28.2. joudutaan peruuttamaan

Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on 19.2. kokouksessaan päättänyt, että Lapissa siirrytään koronapandemian asteikolla perusvaiheesta kiintymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheen rajoitukset eivät valitettavasti mahdollista Sodankylässä helmikuulle suunnitellun Luosto soi! Etkot ‑kulttuuriviikon lopun toteuttamista.

Kuusikko soi ry on tilanteesta äärimmäisen pahoillaan. Etkoille ennakkoon tapahtumapassin hankkineisiin ollaan yhteydessä, ja passien hankintahinta tullaan palauttamaan. 

Kartoitamme viikonlopun ja alkuviikon aikana mahdollisuuksia toteuttaa edes osa suunnitellusta konserttiohjelmistosta etäkonserttina lähiviikkojen aikana, kertoo Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.

Ajatus on, että mahdollinen konserttitaltiointi olisi verkon välityksellä vapaasti katsottavissa.


Tiedote 17.2.2021

Luosto soi! Etkoilla musiikkimatka kahdelle vuosisadalle

Sodankylässä järjestetään 26.-28.2. Luosto soi! -festivaalin Etkot. Kolmen päivän ajan tarjolla on rikas musiikkikattaus. Monien suosikkisävelien lisäksi ohjelmistossa on uudempaa kotimaista ja kansainvälistä kamarimusiikkia.

Kulttuuriviikonlopun aikana Sodankylän valtuustosalissa esiintyy nelihenkinen kamarimusiikkikokoonpano. Ohjelmisto on rakennettu niin, että yleisöllä on mahdollisuus tehdä musiikkimatka 1800-luvun eli romantiikan ajan musiikista 1900-luvulle ja aina vuosituhannen vaihteeseen. Ohjelmistoon sisältyy myös runokonsertti.

Perjantain avauskonsertissa esiintyvät Janne Järvilehto (sello), Aku Sorensen (viulu) ja Tarmo Järvilehto (piano). Ohjelmassa on Schumannin monille tuttu ”Metsäkuvia” sekä Brahmsin ja Mendelssohnin säveliä.

Aku Sorensen ja Tarmo Järvilehto ovatkin monille jo tuttuja, kun he ovat konsertoineet aiemminkin Sodankylässä. Janne Järvilehto opiskelee Sibelius-Akatemiassa sellon soittoa tällä hetkellä Samuli Peltosen johdolla.

Lauantaina yleisöllä on mahdollisuus tutustua kamarimusiikin saloihin studia generalia -tilaisuudessa Kuusikko soi ry:n ja Luosto soi! -festivaalin taiteellisen johtajan Aku Sorensenin opastamana. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lauantai-illan konsertissa kokoonpanoon liittyy Sinfonia Lahden klarinetisti Nora Niskanen, ja katse kääntyy romantiikan ajasta 1900-luvun musiikkiin, jota leimaa tyylien runsas kirjo. Ohjelmistossa on vuosisadan alun Bartókin teos sekä Coplandin ja Ligetin musiikkia tunnettua suomalaista säveltäjä Lindbergiä unohtamatta.

Unkarilaisen György Ligetin toisen maailmansodan jälkeen säveltämään soolosellosonaattiin suhtauduttiin Neuvostoliiton aikana varsin penseästi, ja teos olikin pitkään esittämiskiellossa. 1980- ja 90-luvuilla teos kuitenkin nostettiin uudelleen esiin ja siitä lähtien se on ollut modernin sellokirjallisuuden tunnetuimpia teoksia.

Konsertissa esitettävä Coplandin viulusonaatti puolestaan on sävelletty Hollywoodissa, minne MGM-studio oli kutsunut hänet säveltämään musiikin uuteen elokuvaan. Myöhemmin Copland saikin tästä elokuvamusiikistaan Oscar-ehdokkuuden.

Sunnuntain kulttuurielämykset aloittaa Tiinaliisa Multamäen runokonsertti, jota George Bandoek Apostolakis säestää elektronisilla instrumenteilla.

Päätöskonsertti jatkaa Beethoven-juhlavuoden merkeissä pianosonaattien sarjan esityksiä. Tällä kertaa Tarmo Järvilehto soittaa muun muassa ”Waldstein”-sonaatin, joka on yksi säveltäjämestarin vaikuttavimmista pianosonaateista. Kulttuuriviikonlopun päättää Brahmsin trio klarinetille, sellolle ja pianolle.

Viritystä ensi kesän festivaalille

”Etkoilla myös muistutamme ensi kesän korkeatasoisesta Luosto soi! -festivaalista, joka jouduttiin valitettavasti siirtämään kesään 2021”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Kuusikko soi ry haluaa kulttuuriviikonlopulla tuoda iloa ja valoa ihmisten arkeen ja tarjota mahdollisuuden nauttia klassisesta musiikista ja lausuntataiteesta, kun koronapandemian vuoksi monia kulttuuritapahtumia on jouduttu peruuttamaan.

Festivaalille odotetaan muusikoita ainakin viidestä maasta, mikä luo tapahtumalle kansainvälisen ilmapiirin.

Sodankylällä on muutoinkin mahdollisuus kehittyä merkittäväksi musiikin keskittymäksi. Tästä ovat esimerkkeinä viime aikojen muusikkovierailut, joissa on kuultu muun muassa useita maailmanluokan pianisteja.

”Luoston rinne ulkoilmakatsomoineen on lajissaan ainutlaatuinen esiintymispaikka koko maailmassa ja omiaan houkuttelemaan tulevaisuudessakin Sodankylään kansainvälisiä huippumuusikoita,” sanoo säveltäjä Kalevi Aho.

Kuhunkin Etkojen konserttiin voidaan ottaa enintään 50 henkeä. Yleisön turvallisuus tullaan varmistamaan viranomaisten antamien suositusten mukaisesti.


Tiedote 17.1.2021

Luosto soi! -festivaalin järjestelyt käynnissä!

Festivaali järjestetään 29.7.-1.8. viime kesälle suunnitellulla ohjelmistolla teemana luonto ja ilmasto. Tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.

Festivaalilla esitetään monien harvinaisuuksien lisäksi suuria klassikoita. Lisäksi yleisöllä on mahdollisuus kuulla teoksia merkittäviltä suomalaisilta säveltäjiltä, kuten Kaija Saariaholta, Minna Leinoselta, Kalevi Aholta ja Jean Sibeliukselta.

– Olemme tällä hetkellä hyvin luottavaisia, että Suomessa musiikkitapahtumia voi taas järjestää kesällä 2021. Erityisesti ulkoilmatapahtumat ovat mahtava mahdollisuus isoillekin yleisöille tyydyttää vuoden aikana syntynyttä kulttuurinälkää, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Konserttien lisäksi festivaalilla on monipuolista maksutonta oheisohjelmaa.

Käytännön järjestelyissä tullaan ottamaan huomioon mahdolliset koronaan liittyvät turvallisuus- ja viranomaisohjeet.

Vuoden 2021 lippujen myynti alkaa helmi-maaliskuun taitteessa. Kaikilla kesän 2020 lippuja ostaneilla on mahdollisuus käyttää liput tämän vuoden festivaalilla, eikä siirto vaadi mitään toimenpiteitä lippuja ostaneilta.


Tiedote 12.5.2020

Kulttuurirahastolta merkittävä tuki Luosto soi! -festivaalille

Lapin Kulttuurirahasto on myöntänyt Kuusikko soi ry:lle 40 000 euron apurahan Luosto soi! -festivaalin järjestämiseen.

Kesällä 2021 festivaalin rakenne ja ohjelmisto on tarkoitus toteuttaa 2020 suunnitelmien mukaisesti. Tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.

Luosto soi! -festivaali oli yksi rahaston tammikuun 2020 apurahahaun kärkihankkeista. Kärkihankeapurahaa voi saada tavanomaista suurempiin ja vaativiin hankkeisiin.
– Olemme erittäin ilahtuneita ja kiitollisia saamastamme tuesta. Apuraha on osoitus siitä, että Luosto soi! -festivaalille on selvä tilaus Lapin ja koko Suomen kulttuuritarjonnassa, sanoo Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.

Koronavirusepidemian vuoksi kesälle 2020 suunniteltu festivaali jouduttiin siirtämään vuodella. Kesän 2021 festivaalin rakenne ja ohjelmisto on tarkoitus toteuttaa 2020 suunnitelmien mukaisesti, ja tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.

Seuraamalla Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa festivaalista.


Tiedote 27.4.2020

Ensi kesän Luosto soi! -festivaali siirtyy kesään 2021

Kesän 2020 Luosto soi! -festivaalia ei voida järjestää koronavirustilanteen vuoksi. Festivaali siirtyy vuodella ja se järjestetään 29.7.-1.8.2021 teemana edelleen luonto ja ilmasto.

Kesällä 2021 festivaalin rakenne ja ohjelmisto on tarkoitus toteuttaa 2020 suunnitelmien mukaisesti. Tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.

– Perusteellisen harkinnan jälkeen teimme siirtopäätöksen raskain mielin, mutta tärkeinä tässä tilanteessa on yleisön, esiintyjien ja kaikkien tapahtuman toteuttajien terveys ja turvallisuus, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Kaikilla kesän 2020 lipuja ostaneilla on mahdollisuus käyttää liput ensi vuoden festivaalilla, eikä siirto vaadi mitään toimenpiteitä lippuja ostaneilta. Liput voi myös palauttaa 30.7.2020 mennessä, jolloin lippujen hinnat hyvitetään poislukien Ticketmasterin käsittelykulut.

Vaikka nyt jouduttiinkin luopumaan upean ja monipuolisen ohjelmiston esittämisestä tulevana kesänä, festivaalin järjestävällä Kuusikko soi ry:llä on tavoitteena järjestää loppusyksystä pienimuotoinen musiikillinen kulttuuriviikonloppu, jos epidemiatilanne sen suinkin sallii.

Seuraamalla verkkosivua www.luostosoi.fi ja Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa festivaallin tilanteesta.


Tiedote 23.4.2020

Kesän 2020 tapahtumarajoitukset ja Luosto soi! -festivaali

Selvitämme edelleen, miten kesän rajoitukset vaikuttavat Luosto soi! -tapahtumaan.

Suomen hallitus linjasi 22.4., ettei kesällä 2020 voi järjestää yli 500 hengen tilaisuuksia ainakaan ennen elokuuta.

Luosto soi! ‑tapahtuman järjestämisestä vastaava Kuusikko soi ry selvittää parhaillaan rajoituksen mahdollisia vaikutuksia tämän kesän Luosto soi! -festivaalin järjestämiseen. Kartoitamme muun muassa sitä, mitä rajoitukset tarkoittavat tapahtumille, jotka ajoittuvat heinä-elokuun taitteeseen.

Kuusikko soi ry:n hallitus kokoontuu viikonlopun aikana pohtimaan ensi kesän festivaalin tilannetta.

Seuraamalla verkkosivua www.luostosoi.fi ja Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa festivaallin tilanteesta.


Tiedote 23.3.2020

Luosto soi! -festivaalin valmistelut jatkuvat koronasta huolimatta

2020 festivaalin valmistelut jatkuvat alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Myös lippuja voi edelleen ostaa Ticketmasterissa.

Tapahtuman järjestävän Kuusikko soi ry:n hallitus seuraa tiiviisti koronatilanteen kehittymistä ja viranomaisten antamia ohjeita. Toistaiseksi ei ole annettu sellaista ohjeistusta, mikä estäisi Suomessa tapahtumien järjestämistä heinä-elokuun taitteessa.

Seuraamalla verkkosivua www.luostosoi.fi ja Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa, jos tilanne muuttuu.

Myös festivaalit uudet maskotit, Lapin moniääniset ja seuralliset kuukkelit tulevat kertomaan sinulle musiikkijuhlamme tapahtumista.


Tiedote 31.1.2020

Kesän 2020 Luosto soi! -festivaalissa monipuolinen musiikkikattaus – ohjelma julkaistu ja lipunmyynti alkaa

Ensi kesänä Lapin upeissa tunturimaisemissa järjestettävä nelipäiväinen klassisen musiikin festivaali tarjoaa mahdollisuuden kuulla musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta. Ohjelmistoon on valittu teoksia 27 säveltäjältä. Lipunmyynti alkaa 1.2. Ticketmasterissa.

Festivaali järjestetään 30.7.-2.8. Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa. Festivaalin teemana on luonto ja ilmasto. Konsertteja on yhteensä yhdeksän.

Ohjelmistoon on valittu teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Tällaisia ovat muun muassa Saariahon Sept Papillons ja Haydnin Auringonnousu-kvartetto. Mukana on myös teoksia, jotka herättelevät pohtimaan luonnon tilaa ja ilmastonmuutosta. Näistä esimerkkeinä festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen mainitsee Messiaenin Aikojen loppu -kvarteton, ja Widmannin teoksen Olipa kerran.

– Festivaalilla on myös mahdollista kuulla teoksia merkittäviltä suomalaisilta säveltäjiltä, kuten Kaija Saariaholta, Minna Leinoselta, Kalevi Aholta ja Jean Sibeliukselta, sanoo Sorensen.
Festivaalilla kuullaan uusi tilausteos, jonka säveltää nuori suomalainen säveltäjä Elisar Riddelin. Teos kantaesitetään avajaiskonsertissa.

Festivaalilla esitetään monien harvinaisuuksien lisäksi suuria klassikoita. Pääteoksina kuullaan muun muassa Schönbergin Verklärte Nacht, Sibeliuksen Viides sinfonia ja Dvořákin Pianokvintetto numero 2.
Pääkonsertti on lauantaina 1.8. upean Ukko-Luoston tunturin rinteellä. Konsertissa Lapin kamariorkesteri esittää Tomas Djupsjöbackan johdolla Sibeliuksen ja Ahon musiikkia. Solistina on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka soittaa Ahon sopraanosaksofonikonserton Lapin kamariorkesterin säestämänä.

Ukko-Luoston ulkoilmakonsertti jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin luontokokemukseltaan ainutlaatuisia perinteitä. Festivaalilla esiintyy myös Helsingin Kamariorkesteri, joka tuottaa Aikojen loppu -konsertin.

Tapahtuman aikana on mahdollisuus kuulla pitkän kansainvälisen uran tehneiden taitelijoiden lisäksi kiinnostavia nuoremman polven suomalaisia ja kansainvälisiä huipputason muusikoita Italiasta, Ranskasta Ruotsista ja Yhdysvalloista. Suomalaisista muusikoista osa toimii Suomessa, osa ulkomailla.

Erilaisten kamarikokoonpanojen lisäksi ohjelmisto sisältää soolokonsertteja, joissa esiintyvät Tarmo Järvilehto (piano), Minna Ristamäki (harmonikka) ja Livia Schweizer (huilu).
Konserttien lisäksi järjestetään festivaalin teemaan liittyvää yleisölle maksutonta oheisohjelmaa.

Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja on amerikkalaissuomalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää maaliskuussa 2019 perustettu Kuusikko soi ry.


Tiedote 8.1.2020

Luosto soi! -festivaalin pääesiintyjäksi tulee Lapin kamariorkesteri

Ensi kesänä järjestettävän nelipäiväisen festivaalin pääkonsertti on upean Ukko-Luoston tunturin rinteillä. Konsertissa Lapin kamariorkesteri esittää Jean Sibeliuksen ja Kalevi Ahon musiikkia.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 30.7.-2.8.2020 Luostolla ja Pyhätunturilla sekä Sodankylän kuntakeskuksessa. Pääkonsertti on lauantaina 1.8. Tapahtuma jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn ja arvostetun Luosto Classic ‑tapahtuman viitoittamaa tietä.

Festivaaleilla Lapin kamariorkesteria johtaa sellisti-kapellimestari Tomas Djupsjöbacka, joka toimii Lapin kamariorkesterin päävierailijana kesään 2021 saakka. Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja on John Storgårds.

Djupsjöbacka valmistui kapellimestariksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017, ja hän on johtanut lähes kaikkia suomalaisia orkestereita. Djupsjöbacka on myös jousikvartetti Meta4:n perustajajäsen, sekä ainoa suomalaisjäsen maineikkaan Chamber Orchestra of Europen riveissä. 

– Arvostan erittäin paljon Lapin kamariorkesterin osaavia muusikoita, rohkeaa ohjelmistopolitiikkaa ja hienoa työilmapiiriä. Odotan innolla ainutlaatuista ulkoilmatapahtumaa Lapin eksoottisen luonnon keskellä, sanoo Djupsjöbacka.

Pääkonsertin solisti on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka esittää orkesterin kanssa Kalevi Ahon Sopraanosaksofonikonserton. Teos on sävelletty Paulssonille ja Lapin kamariorkesterille, jotka kantaesittivät sen ja levyttivät ruotsalaiselle Bis-levymerkille John Storgårdsin johdolla.

Paulsson konsertoi ensimmäisen kerran Carnegie Hallissa vuonna 1992. Sen jälkeen hän on esiintynyt sadoissa solistikonserteissa yli 20 maassa. Lukuisat säveltäjät eri puolilla maailmaa ovat omistaneet teoksia Anders Paulssonille, joka on onnistunut luomaan sopraanosaksofonistille harvinaisen uran myös taidemusiikin puolella.

– Olen todella iloinen siitä, että klassinen musiikki palaa muutaman vuoden tauon jälkeen Luoston tunturimaisemiin, sanoo säveltäjä Kalevi Aho, joka sai kesällä 2019 Luostolle oman nimikkopolun.
Ahon musiikkia on vuosien varrella kuultu Luostolla aiemminkin. Aho on säveltänyt muun muassa Luosto-sinfonian, joka kantaesitettiin Luostolla vuonna 2003 ja sai Ylen Vuoden Valopilkku -palkinnon.

Tämä vuonna Sopraanosaksofonikonserton lisäksi esitetään Ahon Solo X käyrätorvelle. Sibeliuksen teoksista kuullaan Kurkikohtaus ja viides sinfonia, jonka on kamariorkesterille sovittanut Iain Farrington.

Ohjelmiston kantavana teemana luonto ja ilmasto

Luosto soi! -festivaalin konserttisarja kuljettaa kuulijoitaan tarinallisesti läpi erilaisten luontokokemusten. Joskus luonto avautuu aurinkoisena puutarhana ja lintujen sirkutuksena. Hetken kuluttua maailma on kriisissä. Metsät palavat, jäätiköt sulavat ja vedenpinta nousee. On aikojen lopun tunnelma.

Ukko-Luoston pääkonsertissa kuultavaa Sibeliuksen viidettä sinfoniaa on joskus pidetty kuvauksena Suomen luonnosta. Siinä voi kuulla metsien, järvien ja tuntureiden äänimaisemaa sekä loppuhuipentumana joutsenten teeman.

Mysteerinen yö ja kaunis tähtitaivas ovat aina puhutelleet ihmisiä. Lauantai-illan myöhäiskonsertissa voi kokea taivaankannen ihmeen, uskomattomat tähtikuviot ja kirkkauden, joka luo uskoa tulevaan.
Festivaalin päätöspäivä alkaa myrskyn silmässä. Sooloesitys harmonikalla kuljettaa kuulijat yli 300 vuoden matkalle musiikin historiaan.

Puhuttelevassa päätöskonsertissa kurkistetaan aluksi satujen maailmaan, mutta katse kääntyy vahvasti tulevaisuuden ihmisiin. Luosto soi!- festivaalin päätös tarjoaa intensiivisen mahdollisuuden muistella, keitä me olemme, miksi ja mihin olemme menossa.

Kun vuosi 2020 on Beethoven-juhlavuosi, myös säveltäjämestari on otettu ohjelmiston suunnittelussa huomioon. Torstai-iltana 30.7. Pyhätunturin Revontulikappelin pianokonsertissa esitetään Ahon pianosonaattiHommage à Beethoven”, johon innoituksen säveltäjä on saanut Beethovenin Hammerklavier-sonaatista. Konsertissa kuullaan myös Beethovenin Diabelli-muunnelmat pianotaiteilija Tarmo Järvilehdon esittämänä.

– On ollut todella mielenkiintoinen ja innostava tehtävä suunnitella ohjelmistoa, joka peilautuu ihmisten luontosuhteeseen ja herättelee pohtimaan, miten ihmiset ilmastomuutoksen keskellä voivat tulevaisuudessakin nauttia luonnosta, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.


Luosto soi! -festivaalin konsertteja on yhteensä 9
Ohjelman yksityiskohdat julkistetaan tammikuun loppupuolella. Konserttien lisäksi järjestetään festivaalin teemaan liittyvää yleisölle maksutonta oheisohjelmaa. Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja on amerikkalaissuomalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää maaliskuussa 2019 perustettu Kuusikko soi ry.


Tiedote 4.12.2019

Klassinen musiikki palaa Luoston tunturimaisemiin kesällä 2020

Sodankylässä järjestetään ensi kesänä uusi klassisen musiikin festivaali Luosto soi!. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn ja arvostetun Luosto Classic -tapahtuman viitoittamaa tietä.

Lapin alueen ja koko Suomen musiikkielämälle oli suuri menetys, kun Luosto Classic ry. lopetti toimintansa vuonna 2018. Kesän 2020 tapahtuman järjestää maaliskuussa 2019 perustettu Kuusikko soi ry.

Uudelle musiikkifestivaalille on selvä tarve. Siitä osoituksena on muun muassa perustetun yhdistyksen jäsenmäärän nopea kasvu. Henkilö- ja yhteisöjäseniä on Pohjois-Suomen lisäksi eri puolilta Suomea. Tieto uudesta tapahtumasta on jo nyt herättänyt suurta kiinnostusta eri tahoilla.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 30.7.-2.8.2020 Luostolla ja Pyhätunturilla sekä Sodankylän kuntakeskuksessa. Konserttikäyttöön saadaan muun muassa Sodankylän 330 vuotta vanha tunnelmallinen hirsikirkko.

Vuoden 2020 festivaalin teemana on luonto ja ilmasto. Teema tullaan ottamaan huomioon musiikillisen ohjelmiston ja oheisohjelman suunnittelussa.

Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja on amerikkalaissuomalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen.

Ennakkotietoja festivaalin ohjelmistosta

Tapahtuma käynnistyy torstai-iltana 30.7. avajaiskonsertilla, jossa kantaesitetään nuorelta säveltäjältä tilattava teos. Ilta jatkuu Beethovenin musiikilla ja säveltäjä Kalevi Ahon teoksella, jonka innoittajana on ollut Beethovenin Hammerklavier-sonaatti.

Perjantaina 31.7. päivällä on Sodankylän vanhassa kirkossa luontoaiheinen pienen kamarikokoonpanon esitys, johon otetaan vahvasti yleisö mukaan. Illan kokokohtana ovat aikojen lopun teemat eli kuullaan sävellyksiä, jotka kuvaavat tuhoa, muun muassa Auschwitzin keskitysleirin tapahtumia, tai ovat syntyneet katastrofin uhatessa II maailmansodan riehuessa Euroopassa. Iltaa kevennetään Big Bandin tahdissa.

Festivaalin päätapahtuma on Ukko-Luoston tunturimaisemissa lauantaina 1.8. järjestettävä ulkoilmakonsertti, jossa iso kamariorkesteri esittää Sibeliuksen ja Ahon teoksia. Illan päättää yökonsertti tunnelmallisessa Pyhätunturin Revontulikappelissa.

Päätöspäivä, sunnuntai 2.8. aloitetaan Sodankylän vanhassa kirkossa harmonikalla soitettavalla barokki- ja nykymusiikilla. Festivaali päättyy iltapäiväkonserttiin Sodankylän kuntakeskuksessa.

Ohjelman yksityiskohdat ja esiintyjät julkistetaan tammikuussa 2020.

Viedään musiikki ihmisten luo

Luosto soi!- festivaalin järjestävän Kuusikko soi ry:n tavoitteena on konserttitoiminnan lisäksi viedä klassista musiikkia lähelle ihmisten arkea. On järjestetty ilmaisia kotikonsertteja Sodankylän Raudanjoella olevan yrityksen tiloissa, koululaistilaisuus, studia generalia ‑luento, vierailtu muistisairaiden hoitokodissa ja soitettu Beethovenin pianomusiikkia paikallisessa ravintolassa.

Kotikonsertit on toteutettu yhteistyönä Sibelius-Akatemian opiskelijoiden kanssa.