Laura Martin, sello

Laura Martin, sello

Kuva Marie Hamel

Laura Martin on erittäin monipuolinen muusikko. Klassisen repertuaarin lisäksi hänellä on aina ollut vahva mielenkiinto ylipäänsä taiteeseen. Hän tuottaa mieluusti tulkintoja, joissa eri taidemuodot stimuloivat toisiaan ja joissa niiden yhdistäminen luo uutta ja uusia viestejä. Näitä on konsertti-taidenäyttelyistä improvisoituihin esityksiin tanssijoiden kanssa, ja viimeisin Martinin monitaiteinen esitys oli The Taste of Remembrance osana Helsingin Butoh-festivaalia marraskuussa 2020.

Martin on yksi harvoista muusikoista, joka on rakentanut oman soittimensa. Hän oli silloin 17-vuotias, ja itse rakennettu sello oli hänen taiteellinen kumppaninsa monia vuosia. Ainutlaatuisesta kokemuksesta syttyikin intohimo tulkita äänentuottoa sen syvimmästä ytimestä. 

Martin suoritti kandidaatin tutkinnon Brysselin Kuninkaallisessa Konservatoriossa Marie Hallynckin luokalla. Hän valmistui maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2018, missä hän opiskeli Martti Rousin kanssa. Nykyään Martin toimii opetusassistenttina Martti Rousin luokalla.

Martin on ollut mukana useassa projektissa ja monilla  mestarikursseilla: muun muassa Festival Pablo Casals, Villecrozin Akatemia, Amsterdamin Sello Biennale (2016), 9. Osaka kamarimusiikkikilpailu ja Creative Dialogue IX (yhteistyössä säveltäjä Kaija Saariahon ja sellisti Anssi Karttusen kanssa). 

Martin on tehnyt yhteistyötä monen taiteilijan kanssa. Näistä mainittakoon viulisti Mihaela Martin, pianistit Kyoko Ashimoto, Martti Rautio, Valeria Resjan, Irina Zahharenkova ja koloratuurisopraano Piia Komsi.  

Kesällä 2018 Martin kutsuttiin soittamaan Professional Performance Artistiksi Bostonin Musiikki-instituutin 12 Hour Masterclass -sarjassa Bostonin Sinfoniaorkesterin muusikoiden kanssa. Samana kesänä hän osallistui Santanderin musiikkifestivaaliin Espanjassa. 

Helmikuussa 2019 Martin perusti Martti Rousin kanssa CelloFest.fi:n, joka on Suomen ensimmäisen kansainvälinen sellofestivaali.

Nykyään Helsingissä vaikuttava Martin toimii Helsingin kamariorkesterin soolosellistinä ja soittaa säännöllisesti Suomen muiden orkestereiden kanssa: muun muassa Helsingin Kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri, Kansallisooppera ja Lapin Kamariorkesteri. Hän on myös aktiivinen kamarimuusikko. 

<<< | >>>