Helsingin kamariorkesteri ja Virpi Räisänen esittävät 30.7. Luostolla Outi Tarkiaisen  laulusarjan Eanan, giđa nieida

Helsingin kamariorkesteri ja Virpi Räisänen esittävät 30.7. Luostolla Outi Tarkiaisen  laulusarjan Eanan, giđa nieida

Luosto soi! -festivaalin pääkonsertin alkupuoliskolla Ukko-Luoston ulkoilmalavalla lauantaina 30.7. kello 13-15 kuullaan Lapista kotoisin olevan Outi Tarkiaisen laulusarja Eanan, giđa nieida. Laulut on kirjoitettu yhteistyössä saamelaisten kirjoittajien ja tutkijoiden kanssa. Yleisöllä on saatavilla saamenkielisten tekstien suomennos.

Laulut ovat ensimmäinen nuotitettu saamenkielinen klassinen laulusarja. Sarja alkaa ja loppuu jumalien maailmassa, kun kevät synnyttää maan, mutta poikkeaa ihmisten ja ihmisten kärsimysten maailmaan.

Rovaniemeläistaustainen Outi Tarkiainen on Suomen nopeimmin nousevia säveltäjänimiä. Hänen teoksiaan esitetään tällä hetkellä kaikkialla maailmassa. Tarkiaisen huikean värikäs musiikki saa inspiraationsa Lapista, mikä näkyy erittäin selvästi konsertissa kuultavassa teoksessa.

Pääkonsertissa Kun maailma syntyi esiintyy Helsingin kamariorkesteri johtajanaan suomalaisamerikkalainen kapellimestari Aku Sorensen. Vuonna 2018 perustettu orkesteri on erikoistunut kamariorkesterimusiikkiin vanhasta musiikista nykymusiikkiin. Orkesteri koostuu nuorista lahjakkaista muusikoista.

Pääkonsertin laulusolistina on maailmankuulu mezzosopraano Virpi Räisänen. Läpimurtonsa suurille konsertti- ja oopperalavoille Räisänen teki vuonna 2009 Salzburgin Musiikkijuhlilla ja debytoi Milanon La Scalassa vuonna 2016. Räisänen on laulanut lukuisten merkittävimpien kapellimestareiden ja orkesterien solistina Euroopassa, Aasiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. 

Räisänen on yksi Suomen kansainvälisesti kysytyimmistä mezzosopraanoista niin ooppera- kuin konserttilavoilla.

Tarkiaisen teoksen pariksi festivaalin pääkonserttiin on valittu Gustav Mahlerin voimakas Sinfonia nro 1, joka tunnetaan nimellä Titaani. Teos esitetään Klaus Simonin kamariorkesterisovituksena. Mahlerin valtavat sinfoniat kuuluvat miltei jokaisen suuren orkesterin perusohjelmistoon.

Tarkkakorvainen kuulija saattaa tunnistaa myös hitaan osan bassosoolon. Kyseessä on tuttu Jaakko kulta ‑kansanlaulu siirrettynä molliin.

Pääkonserttiin Luostolle on Sodankylän keskustasta Sodankylän kunnan järjestämä ilmainen bussikuljetus.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-31.7.2022 Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Festivaalin teemana on sadut ja myytit. Tänä kesänä esityksiä on myös Saariselällä Kakslauttasessa. Festivaalin toteuttaa Kuusikko soi ry.

ennakkomyynti 37/11 € • ovelta 40/15 €
Alle 16-vuotiaat ilmaiseksi