Ensi kesän Luosto soi! -festivaali laajentuu ja Luostolle saapuu kaksi orkesteria

Ensi kesän Luosto soi! -festivaali laajentuu ja Luostolle saapuu kaksi orkesteria

Luosto soi! -festivaali järjestetään seuraavan kerran 27.-31.7.2022.  Orkesterivieraina Luostolle saapuvat Helsingin kamariorkesteri ja Polyteknikkojen orkesteri. Lisäksi festivaalilla esiintyy runsas kattaus muita kamarimuusikoita ja kiinnostavia solisteja.

Tapahtuma on pidempi ja ohjelmistoltaan huomattavasti laajempi kuin kesän 2021 festivaali. Viisipäiväisessä tapahtumassa on kaikkiaan 16 esitystä ja teoksia yli 30 säveltäjältä kaikista maanosista.

Musiikkia saduista ja myyteistä

Vuoden 2022 teemana on sadut ja myytit.  Teema käsittelee satuja monesta kulttuurista ympäri maailmaa.  Ohjelmisto rakentuu niin, että se sisältää musiikkia ja tarinoita eri kulttuurien perusmyyteistä saameleisuutta unohtamatta. 

Konsertteja on mm. Sodankylän tunnelmallisessa yli 330 vuotta vanhassa hirsikirkossa, Pyhä-Luoston luonnon muovaamilla ulkoilmanäyttämöillä Ukko-Luostolla, Aittakurussa ja Tajukankaalla sekä alueen muissa konserttitiloissa.

Festivaali rakentuu monipuolisesta kamarimusiikista. Ohjelmistossa on suuria klassikoita ja vähemmän tunnettuja uudempiakin teoksia. Yleisöllä on mahdollisuus kuulla musiikkia, joka kattaa maailman sen luomisesta kuolintansseihin ja metamorfooseihin. 

Matkan varrelle mahtuu monia poikkitaiteellisia kokemuksia sekä upeita perinteisiä kamarimusiikki- ja soolokonsertteja.

Ohjelmiston suunnittelun lähtökohtana on ollut tarjota yleisölle helposti lähestyttäviä konsertteja, mutta tutustuttaa yleisöä myös teoksiin, jotka vievät kuulijoita yllättäviin ja uusiin musiikkikokemuksiin.

Uutuutena ohjelmakokonaisuudessa ovat aamuesitelmät, joissa avataan päivän konserttien taustoja, kerrotaan teosten säveltäjistä ja heidän tyylisuuntauksistaan.

5 päivää, 16 esitystä

Festivaalin avajaiskonsertti on keskiviikkona 27.7.

Torstai-iltana 28.7. festivaalilla vierailee perinteikäs Polyteknikkojen Orkesteri johtajanaan James S. Kahane. Konsertti on osa orkesterin 100-vuotisjuhjakiertuetta.

Perjantaina 29.7. yleisöllä on mahdollisuus joko lähteä konserttivierailulle Kakslauttanen Arctic Resortiin ja tutustua samalla Kakslauttasen upeisiin taidekokoelmiin tai nauttia taideteosten innoittamasta musiikista Pyhätunturilla.

Uutta on myös perjantai-illan 29.7. lapsille ja nuorille suunnattu perhekonsertti, jonka päätähtenä seikkailee kojootti.

Festivaalin pääkonsertti on lauantaina 30.7. iltapäivällä, ja Ukko-Luoston upealle ulkoilmalavalle nousee Helsingin kamariorkesteri johtajanaan Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja, kapellimestari Aku Sorensen

Lauantai-Illan perinteeksi kehittyvässä kapakkakeikassa on tällä kertaa tangon taikaa. Sunnuntain 31.7. päätöskonsertissa katsetta käännetään jo vuoden 2023 teemoihin.

Orkesterimuusikoiden lisäksi konserttien eri kokoonpanoissa esiintyy nuoria, kansainvälisiä huippumuusikoita sekä tunnettuja ja kokeneita solisteja.

Festivaalin ohjelman julkaistaan helmikuun 2022 alussa, jolloin myös lipunmyynti alkaa.

Valokuvassa Helsingin kamariorkesterin muusikoita | kuvaaja: Petteri Järvinen