Valoisan kesäyön konsertissa Pyhätunturilla muistetaan pahuuden ja sodan uhreja

Valoisan kesäyön konsertissa Pyhätunturilla muistetaan pahuuden ja sodan uhreja

Kesän 2023 Luosto soi! -festivaalin konsertti Tämä pimeä maailma on valitettavan ajankohtainen, kun sota ja pahuus riehuvat keskellä Eurooppa.

Luontokeskus Naavassa Pyhätunturilla perjantai-iltana 28.7. pidettävässä konsertissa kuullaan muun muassa George Crumbin (1929 – 2022) Black Angels, joka kulkee lisänimellä Thirteen Images from the Dark Lands. Sitä on pidetty surulauluna pitkään jatkuneelle Vietnamin sodalle. Teos onkin yksi aikakautemme merkittävimpiä nykymusiikkiteoksia.

Crumbin sähköjousikvarteton päiväykseksi on merkitty perjantai 13. maaliskuuta 1970, millä säveltäjä viittaa Vietnamin sodan verisimpiin aikoihin. Teoksen sanomalla onkin selkeä yhtymäkohta Ukrainan murhenäytelmään, heijasteleehan teos ihmisen sokeaa pahuutta.

Teos jakautuu kolmeen osaan ja kolmeentoista lyhyeen jaksoon. Ensimmäisen osan ”sähköisten hyönteisten” on usein tulkittu olevan amerikkalaisia hyökkäyshelikoptereita.  Teoksen edetessä Crumb on lainannut teemoja keskiajan ja barokkisäveltäjien paholaismusiikista sekä Schubertin erittäin tunnetusta jousikvartetosta Tyttö ja kuolema.

Jousisoittimien lisäksi muusikot hyödyntävät huikeaa kombinaatiota lyömäsoittimia, joina toimivat viinilasit, tam-gongit ja muut eksoottiset soittimet.

Black Angelsissä soittavat Elisar Riddelin (viulu), Joonas Pekonen (viulu), Vuokko Lahtinen (alttoviulu) ja Saara Särkimäki (sello). Sähköisyys jousikvartettoon toteutetaan mikrofonien ja kaiuttimien avulla.

Maailma ei kuitenkaan ole tyystin pimeä. Valon iltaan tuo Johann Sebastian Bachin iki-ihana Partita a-molli huilulleHuilun sointi tuo toivon kipinän epätoivon keskelle ja muistuttaa meitä valosta pimeydessä. Teos kuljettaa kuulijoitaan muiden konsertissa esitettävien teosten lomassa luoden konsertille ainutlaatuisen rytmin.

Partitan taituroi Italian-sveitsiläinen huilisti Livia Schweizer, joka esiintyy Luosto soi! -festivaalilla kolmatta kertaa.

– Luoston luonto on voimakkainta ja kauneinta, mitä olen eläessäni kohdannut. Siellä soittaessani koen, että hiljaisuus ja musiikki yhdistävät meidät hyvin erityisellä tavalla. Mahdollisuus soittaa Luostolla ja kuunnella luonnon ääniä on ainutlaatuinen maaginen kokemus, jota muusikot ovat vuosien ajan kutsuneet Luoston hengeksi, kuvailee Schweizer.

Uutta kesän 2023 festivaalilla ovat elektroniikkaa hyödyntävät teokset. Elektronisista osuuksista läpi festivaalin vastaa suomalainen Joel James Word. Black Angelsin tehosteiden lisäksi hän tekee tietokoneohjelmilla live-äänenmuokkausta, josta esimerkkinä on samassa konsertissa kuultava Kaija Saariahon Fall.  Saariahon tuotantoa esitetään myös festivaalin päätöskonsertissa.

Perjantai-illan konsertissa kuullaan lisäksi Bent Sørensenin The Shadows of Silence. 

Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-30.7. Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Festivaalin taiteellinen johtaja on suomalaisamerikkalainen kapellimestari ja viulisti Aku Sorensen.