Tiedotearkisto 2021

Tiedotearkisto 2021


Tiedote 18.11.2021

Ensi kesän Luosto soi! -festivaali laajentuu ja Luostolle saapuu kaksi orkesteria

Luosto soi! -festivaali järjestetään seuraavan kerran 27.-31.7.2022.  Orkesterivieraina Luostolle saapuvat Helsingin kamamariorkesteri ja Polyteknikkojen orkesteri. Lisäksi festivaalilla esiintyy runsas kattaus muita kamarimuusikoita ja kiinnostavia solisteja.

Tapahtuma on pidempi ja ohjelmistoltaan huomattavasti laajempi kuin kesän 2021 festivaali. Viisipäiväisessä tapahtumassa on kaikkiaan 16 esitystä ja teoksia yli 30 säveltäjältä kaikista maanosista.

Vuoden 2022 teemana on sadut ja myytit.  Teema käsittelee satuja monesta kulttuurista ympäri maailmaa.  Ohjelmisto rakentuu niin, että se sisältää musiikkia ja tarinoita eri kulttuurien perusmyyteistä saameleisuutta unohtamatta. 

Konsertteja on mm. Sodankylän tunnelmallisessa yli 330 vuotta vanhassa hirsikirkossa, Pyhä-Luoston luonnon muovaamilla ulkoilmanäyttämöillä Ukko-Luostolla, Aittakurussa ja Tajukankaalla sekä alueen muissa konserttitiloissa.

Festivaali rakentuu monipuolisesta kamarimusiikista. Ohjelmistossa on suuria klassikoita ja vähemmän tunnettuja uudempiakin teoksia. Yleisöllä on mahdollisuus kuulla musiikkia, joka kattaa maailman sen luomisesta kuolintansseihin ja metamorfooseihin. 

Matkan varrelle mahtuu monia poikkitaiteellisia kokemuksia sekä upeita perinteisiä kamarimusiikki- ja soolokonsertteja. 

Ohjelmiston suunnittelun lähtökohtana on ollut tarjota yleisölle helposti lähestyttäviä konsertteja, mutta tutustuttaa yleisöä myös teoksiin, jotka vievät kuulijoita yllättäviin ja uusiin musiikkikokemuksiin. 

Uutuutena ohjelmakokonaisuudessa ovat aamuesitelmät, joissa avataan päivän konserttien taustoja, kerrotaan teosten säveltäjistä ja heidän tyylisuuntauksistaan.

Festivaalin ajavaiskonsertti on keskiviikkona 27.7. 

Torstai-iltana 28.7. festivaalilla vierailee perinteikäs Polyteknikkojen Orkesteri johtajanaan James S. Kahane. Konsertti on osa orkesterin 100-vuotisjuhjakiertuetta. 

Perjantaina 29.7. yleisöllä on mahdollisuus joko lähteä konserttivierailulle Kakslauttanen Arctic Resortiin ja tutustua samalla Kakslauttasen upeisiin taidekokoelmiin tai nauttia taideteosten innoittamasta musiikista Pyhätunturilla.

Uutta on myös perjantai-illan 29.7. lapsille ja nuorille suunnattu perhekonsertti, jonka päätähtenä seikkailee kojootti.

Festivaalin pääkonsertti on lauantaina 30.7. iltapäivällä, ja Ukko-Luoston upealle ulkoilmalavalle nousee Helsingin kamariorkesteri johtajanaan Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja, kapellimestari Aku Sorensen

Lauantai-Illan perinteeksi kehittyvässä kapakkakeikassa on tällä kertaa tangon taikaa. Sunnuntain 31.7. päätöskonsertissa katsetta käännetään jo vuoden 2023 teemoihin.

Orkesterimuusikoiden lisäksi konserttien eri kokoonpanoissa esiintyy nuoria, kansainvälisiä huippumuusikoita sekä tunnettuja ja kokeneita solisteja. 

Festivaalin ohjelman julkaistaan helmikuun 2022 alussa, jolloin myös lipunmyynti alkaa.

Festivaalin järjestää Kuusikko soi ry.


Tiedote 5.9.2021

Valokuvauksen harrastajille uusi Lapin vuodenajat kattava kilpailu

Osana klassisen musiikin Luosto soi! -festivaalia järjestetään valokuvakilpailu, joka on avoin kaikille valokuvauksen harrastajille. Kilpailussa haetaan erityisesti vuoden 2022 festivaalin satujen ja myyttien teemaa ilmentäviä kuvia. 

Kilpailuun voivat osallistua Pohjois-Suomessa tai muualla Suomessa asuvat ja Lapissa kameran kanssa kulkevat. Kilpailun voittaja saa 500 euron lahjakortin valokuvausalan liikkeeseen. 

– Nyt kannattaa lähteä kuvaamaan Lapin myyttistä luontoa erityisesti festivaalin ”kotikonnuilla” Luostolla ja Pyhätunturilla sekä muissakin sadunhohtoisissa pohjoisissa paikoissa, sanoo Kuusikko soi ry:n viestintää hoitava Helena Lemminkäinen.

Kilpailu on nelivaiheinen, ja se jakautuu vuodenaikojen mukaan. Ensimmäisen kilpailujakso on 6.9.-15.11.2021 Sen jälkeen tulevat kaamos ja alkutalvi (16.11.2021-31.1.2022), sydäntalvi ja alkukevät (1.2.-30.4.2022. Vappuna käynnistyy viimeinen jakso, joka ulottuu yli yöttömän yön kesäkuun loppuun.

Kilpailuun voi lähettää uusia digikuvia, jotka on otettu kunkin kilpailujakson aikana. Kilpailuun osallistuva voi lähettää jokaisen vuodenajan jaksoon enintään 3 kuvaa.

Jokaisen jakson päätyttyä valitaan kolme kuvaa, jotka pääsevät kilpailun finaaliin. Kilpailun voittaja julkistetaan Luosto soi! -festivaalin avajaisissa 28.7.2022.

Kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomarina toimii rovaniemeläinen valokuvaaja Irma Varrio. Hän valitsee kunkin kuvausjakson päätyttyä finaaliin menevät kuvat (yhteensä 12 kuvaa). Finaalin juryn kokoonpano julkistetaan myöhemmin.

Kilpailuun osallistumisen ehtona on, että Luosto soi! -festivaali ja Kuusikko soi ry saavat veloituksetta käyttää kuvia festivaalin ja siihen liittyvien tapahtumien viestinnässä ja markkinoinnissa sekä valokuvakilpailusta viestittäessä. Kuvia käytetään ainoastaan edellä mainittuihin tarkoitukseen eikä niitä myydä tai välitetä muuhun käyttöön (rajattu käyttöoikeus).

Tarkempiin kilpailuohjeisiin voi tutustua osoitteessa www.luostosoi.fi


Tiedote 3.8.2021

Yleisö löysi hyvin uuden Luosto soi! -festivaalin

Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8. järjestetty uusi klassisen musiikin festivaali kiinnosti niin lappilaisia kuin muualta Suomea tulevaa yleisöä. Tämän vuoden teemana oli luonto ja ilmasto.

Konserttikäyntejä yhdeksässä konsertissa oli lähes tuhat. Tulosta voi pitää erittäin hyvänä, kun otetaan huomioon, että on eletty tapahtumien järjestämisen näkökulmasta hyvin haastavaa vuotta.

Pääkonsertissa Ukko-Luostolla Lapin kamariorkesterin konsertissa oli yli 350 kuulijaa. Torstain avajaiskonsertti sekä perjantain Sodankylän vanhan kirkon ja hotelli Luostotunturin konsertit olivat loppuumyytyjä, samoin Ravintola Punaketun Sodankylän big bandin tahdittama illan päätös.

– Yleisömäärä ylitti odotukset, ja pääosin palaute on ollut jopa ylistävää läpi koko festivaalin. Tämä kertoo siitä, että festivaalille on selkeä tilaus, sanoo tapahtuman järjestäneen Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.

Samaa viestiä kertoo festivaaliyleisöltä kerätty palaute. Palautekyselyyn vastasi 47 kävijää, joista neljäosa oli sodankyläläisiä, vajaa kolmannes muualta Lapista ja lähes puolet muualta Suomesta tai ulkomailta. Puolet vastaajista kertoi käyneensä 2 – 4 konsertissa. 

– Tämä osoittaa, että Luoston ja klassisen musiikin yhdistelmä kiinnostaa, ja Luosto houkuttelee kulttuurimatkakohteena, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Lähes 90 prosenttia palautekyselyyn vastanneista arvioi konserttiohjelmiston ja oheistapahtumien kokonaisuuden erinomaiseksi tai hyväksi, ja yli 80 prosenttia piti konsertteja erittäin kiinnostavina tai kiinnostavina.

Festivaalin aluetalousvaikutusten näkökulmasta merkittävä havainto oli se, että 40 prosenttia vastaajista kertoi viipyvänsä konserttimatkalla kolme yötä tai pidempään. Yöpyjistä 60 prosenttia majoittui hotelleihin ja mökkeihin. 

Luoston henki näyttäytyi jälleen

Myös niin sanottu Luoston ihme toteutui tänäkin vuonna. Vaikka lauantaiaamu alkoi harmaana, pääkonsertin aikana ei satanut, ja konsertin loppuhuipentuma lakaisi pilvet kokonaan pois taivaalta.

Luoston henkeen kuuluu rento yhdessäolo. Konsertteihin voi tulla vapaa-ajan asuissa, ja pääkonserttia kuunnellessa voi kouraista rinteen varvikosta mustikoita.

Luosto valloitti myös nuorten kansainvälisten muusikoiden sydämet, ja heistä saataneenkin eri puolilla maailmaa liikkuvia Luoston alueen matkailun brändilähettiläitä.

Konserttien lisäksi päivittäin oli yleisölle maksutonta oheisohjelmaa. Festivaali tuotti Sodankylään myös Lapin ilmastonmuutokseen liittyvän näyttelyn, joka jää kunnantalolle syyskuun loppuun saakka. 

Festivaalin järjesti vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry. Tapahtuman toteutuksen mahdollistivat Luoston klubi ry:n aktiivit ja muu talkooväki, jotka tekivät valtavan työmäärän ahertaen kellon ympäri.

Festivaali tullaan järjestämään myös ensi vuonna, 28.-31.7. teemanaan sadut ja myytit.


Tiedote 26.7.2021

Luosto soi! -festivaali alkaa – luonto ja ilmasto esillä konserteissa ja oheisohjelmassa

Festivaali käynnistyy torstaina 29.7. ilmastonmuutosta käsittelevän näyttelyn avajaisilla. Avajaiskonsertti on samana iltana Luostolla. Konsertissa kuullaan muun muassa Luosto-aiheinen tilausteos Voara.

Kunnantalon tiede- ja valokuvanäyttelyn teemana on ilmastonmuutos Lapin luonnossa. Näyttelyn avajaiset ovat 29.7. kello 13, ja näyttely on avoinna syyskuun loppuun saakka.

Festivaalin avajaiset ja avajaiskonsertti ovat Luostolla Santa’s Hotel Aurorassa torstaina 29.7. kello 17. Sitä ennen festivaalivierailla on mahdollisuus pistäytyä Nuorten LuostoClassicin PopUp-tapahtumassa Luoston Ahvenlammella kello 15.30.

Konsertteja on Luoston lisäksi Revontulikappelissa Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa. Konsertteja on muun muassa 330 vuotta vanhassa tunnelmallisessa hirsikirkossa.

Ohjelmisto resonoi monin tavoin ilmastonmuutokseen ja käsittelee useaan otteeseen kriisiä ja toivoa sen keskellä. 

Esiintyjinä Lapin kamariorkesteri ja useita kiinnostavia kamarikokoonpanoja

Ohjelmistossa on huomioitu Ludwig van Beethoven, joka on yksi maailmanhistorian merkittävimmistä säveltäjistä ja jonka syntymästä tuli viime vuona kuluneeksi 250 vuotta. Revontulikappelin 29.7. iltakonsertin alussa kuullaan Kalevi Ahon toinen pianosonaatti säveltäjän esittelemänä. Sävellys on vuodelta 2016 ja se on kunnianosoitus Beethovenille. Ahon teoksen lisäksi pianotaiteilija Tarmo Järvilehto soittaa Beethovenin Diabelli-muunnelmat.

Yksi vaikuttavimmista konserteista on perjantai-illan Aikojen loppu, jonka pääteoksena on Olivier Messiaenin mestariteos Quatuor pour la fin du temps. Se kirjoitettiin vuonna 1941 keskitysleirillä vankien ryhmälle. Teos käsittelee maailmanlopun tunnetta paremmin kuin mikään muu sävellys.

Messiaenia tulkitsevat nuoret kansainväliset huippumuusikot Helmi Malmgren (klarinetti), Martin Malmgren (piano), Laura Martin (sello) ja Aku Sorensen (viulu).

Konsertissa kuullaan myös huilisti Livia Schweizerin taituroimana todennäköisesti Suomen ensiesityksenä Marius Flothiuksen sydäntäsärkevän kaunis aamutervehdys Aubade, joka sekin on kirjoitettu keskitysleirillä.

Aikojen loppu -konsertin tuottaa Helsingin Kamariorkesteri.

Vakavahenkisen konsertin jälkeen iltaa kevennetään Ravintola Punaketussa Sodankylä Big Bändin tahdissa.

Festivaalin pääkonsertissa lauantaina 31.7. klo 13 Ukko-Luoston ulkoilmalavalla esiintyy Lapin kamariorkesteri Tomas Djupsjöbackan johdolla solisteinaan Ilkka Puputti (käyrätorvi) ja maailmankuulu sopraanosaksofonisti Anders Paulsson. Konsertissa kuullaan Ahoa ja Jean Sibeliusta.

Lauantai-illan päättää Revontulikappelin yökonsertti Kirkastunut yö, jonka teemat kumpuavat tähdistä ja rakkaudesta.

Sodankylän vanhassa hirsikirkossa on kaksi konserttia, toinen perjantaina 30.7. kello 13 ja toinen sunnuntaina kello 11.30. Ensimmäinen konsertti koostuu monista pienistä luontoteemaisista kappaleista, joista syntyy puutarhamainen tunnelma. Jälkimmäisessä harmonikkataiteilija Minna Ristamäki esittää musiikkia barokista nykypäivään. 

Sunnuntain 1.8. päätöskonsertti saa nimensä Tanya Tagaqin jousikvartetosta Sivunittinni. Tagaq on Inuk-kurkkulaulaja, ja perinteisen soittotyylin sijasta jousisoittajat jäljittelevät soittimillaan kurkkulaulua.

Konsertin päättää Antonín Dvořákin upea pianokvintetto Dumka.

Paljon kiinnostavaa ilmaisohjelmaa

Näyttelyn lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsitellään perjantaina 30.7. kello 10 erikoislääkäri Alpo Vuorion hengitysterveyteen keskittyvässä aamuesitelmässä. Hengitysteemaan palataan sunnuntaiaamuna Sodankylän kirkon puistikon hengityskonsertissa hengitysohjaajien Emily ja Tomi Räisäsen opastuksella musiikista nauttien.

Musiikin merkitystä lasten ja nuorten kehityksessä valottaa lauantaina 31.7. klo 10 lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on itsekin konsertoiva huilisti. Aamuesitelmään sisältyy pieniä musiikkiyllätyksiä.

Aamuesitelmät ovat Sodankylän kunnan valtuustosalissa. Oheistapahtumiin on vapaa pääsy.

Koronaturvallisuus otetaan huomioon 

On tärkeää, että konsertteihin ja oheistapahtumiin tullaan vain terveenä. Sisätiloissa suosittelemme käyttämään hengityssuojainta ja ottamaan oman suojaimen mukaan. Maskisuositus koskee myös koronarokotuksen saaneita. Tarvittaessa hengityssuojaimia on saatavilla myös tapahtumapaikoilta. 

Sisääntulopisteissä on saatavilla käsidesiä, ja jokaisen tulee muistaa hyvä käsi- ja yskimishygienia. Kättelyä ja halailua tulee välttää, ja muutoinkin on hyvä huolehtia riittävistä etäisyyksistä.

Yleisön toivotaan tulevan konserttipaikoille hyvissä ajoin, jotta sisääntulo sujuu ilman ruuhkaa. Turhaa liikkumista sisätiloissa tulee välttää. 

Tapahtuman turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä on oltu yhteydessä Lapin aluehallintovirastoon (Avi) ja Sodankylän terveyskeskukseen.


Tiedote 15.7.2021

Ilmastonmuutos Lapin luonnossa -näyttely osana Luosto soi! -tapahtumaa

Luosto soi! 2021 -festivaali tuo Sodankylän kunnantalolle vaikuttavan, Eurooppaa laajasti kiertäneen tiede- ja valokuvanäyttelyn, joka havainnollistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia Lapin luontoon.

Opetukselliseksi suunniteltu visuaalinen kokonaisuus koostuu valokuvista ja teksteistä, jotka ohjaavat entistä paremmin ymmärtämään, mitä luonnolle on ilmaston lämmetessä tapahtumassa sekä miten jokainen ihminen voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Näyttelyn on tuottanut vuonna 2013 tutkija, tohtori Stéphanie Lefrère ollessaan Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssina. Vuodesta 2016 näyttely on ollut Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ylläpitämä. Aineisto on kerätty yli 60 tutkijalta. 

Näyttely esittelee laajasti tutkimustuloksia ilmaston lämpenemisen tämänhetkisistä vaikutuksista eläimiin, kasveihin ja maisemaan. 

Pohjoisiin alueisiin liittyvän tiedon lisääminen on tärkeää ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta, sillä eteläisempiä alueita huomattavasti nopeammin lämpenevällä arktisella alueella ilmastonmuutoksen haittavaikutukset ovat jo selvästi nähtävissä. 

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia esimerkiksi napa-alueiden luontoon tiedetään verrattain hyvin, mutta meille vielä läheisempään eli Lapin luontoon kohdistuvia muutoksia tunnemme huonommin.

Näyttely on ollut esillä muun muassa Pariisissa ja Nizzassa, Pietarissa sekä Berliinissä ja Monacossa. 

Lefrère on osallistunut myös Suomen delegaation mukana ilmastokokouksiin Pariisissa 2015 ja Marrakechissa 2016, joissa näyttely oli niin ikään esillä.

Lefrère myös luennoi yleisölle ja kouluille suomeksi, englanniksi ja ranskaksi.

Pariisista Lapin erämaahan

Pariisilaissyntyinen ja porotohtoriksikin tituleerattu Lefrère tuli Suomeen ja Pohjois-Karjalaan opiskelijana vuonna 1998 tutkimaan hirviä. Vuoden päästä hän siirtyi Lappiin tutkimaan poroja. Hän väitteli vuonna 2003 Sorbonnen yliopistossa Pariisissa. Aiheena olivat porojen elintapojen vaihtelu vuoden kierron aikana sekä perinteisen ja nykyisen poronhoidon menetelmät.

– Intohimoni pohjoiseen ja arktiseen maisemaan syntyi jo ollessani lapsi. Kun tulin Suomeen tutkijaksi, äitini piti minua hulluna, kun halusin tehdä töitä yksin metsässä ja pakkasessa. Äitini oli lähtöisin Alpeilta, joten hän ymmärsi kuitenkin, että viihdyn erittäin hyvin pohjoisen viileydessä, kertoo Lefrère. 

Tutkimusten aikana huomasin, että luonnossa oli jotakin pielessä. Joka talvi lämpötilat nousivat enemmän ja enemmän. Päätin tehdä tällaisen näyttelyn, koska haluan suojella Lapin luontoa. 

Näyttelyn avajaiset ovat torstaina 29.7.2021 klo 13.00 ja sen jälkeen se on festivaalin aikana avoinna seuraavasti: perjantai 30.7. kello 9.00-12.00, lauantai 31.7. kello 9.00-12.00 ja sunnuntai 1.8. klo 12.30-16.00.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttely jää Sodankylään elo-syyskuun ajaksi niin, että myös koululaiset, muut kuntalaiset ja muut vierailijat voivat käydä tutustumassa siihen. Aukioloajat 2.8.-30.9. ma-pe klo 8.00-16.00.


Tiedote 8.7.2021

Musiikkifestivaalin oheisohjelmassa nostettu esiin terveys ja hyvinvointi

Luostolla, Pyhällä ja Sodankylässä järjestettävään uuteen Luosto soi! -musiikkitapahtumaan sisältyy vuoden 2021 luonto ja ilmasto -teemaan liittyviä kiinnostavia oheistapahtumia, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Oheisohjelmassa esillä ovat muun muassa hengitysterveys sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan merkitys.

Perjantaina 30.7. ja lauantaina 31.7. Sodankylän kunnan valtuustosalissa on kello 10 alkavia aamuesitelmiä, ja sunnuntaina samaan aikaan opetellaan hyvää hengitystä musiikin tahdissa luonnon helmassa.

Perjantain aamuesitelmän teemana on Hengitä hyvin – ilmanlaatu, terveys ja hyvinvointi. Ilmanlaatu ja ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt ovatkin asioita, jotka vaikuttavat jokaiseen. 

Dosentti, erikoislääkäri Alpo Vuorio tarkastelee visualisoidussa esityksessään luonnon ja ilmanlaadun terveysvaikutuksia sekä ilmastonmuutoksen teemoja ja niiden yhteyttä hengitysterveyteen ja hyvinvointiin.

Useissa tutkimuksissa on todettu ilmanlaadun ja hengitysterveyden välinen yhteys moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin. 

Ajankohtaisena aiheena esityksessä tulee esiin hallitsemattomien metsäpalojen terveys- ja ympäristövaikutukset sekä niiden ehkäisemiseksi tarvittava kansainvälinen yhteistyö.

Vuorion puheenvuorosta on hyötyä jokaiselle terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneelle, ja se sopii erittäin hyvin myös terveydenhuollon ammattilaisille.

Perjantain aamuesitelmän on mahdollistanut AA Sakatti Mining Oy:n tuki.

Hengitykseen ja luontoon liittyvät teemat jatkuvat sunnuntaina 1.8. puistotapahtumassa. Aamun hengityskonsertissa Hengitys ja luonto kansainväliset hengitysalan ammattilaiset Emily ja Tomi Räisänen ohjaavat osallistujat lempein ja turvallisin ottein kokemaan jotain, mikä on aivan uutta musiikkifestivaalien ohjelmistossa. 

– Tule kokemaan ainutlaatuinen hetki yhdessä luonnon kanssa ohjatun hengitys- ja musiikkielämyksen myötä. Tällaista elämystä on harvoin tarjolla, toteavat Räisäset.

He myös muistuttavat, että osallistujien pitäisi ottaa oma alusta mukaan. Hengityskonsertti on Sodankylän kirkon puistikossa.

Saamme vieraaksi myös rakastetun lastenpsykiatri Jari Sinkkosen

Lauantaina 31.7. vuorossa on Jari Sinkkosen musiikilla höystetty aamuesitelmä Musiikin merkitys lapsen ja nuoren kehityksessä. Osallistujien iloksi lastenpsykiatri ja diplomihuilisti Sinkkonen on lupautunut itsekin tarttumaan huiluun.

Sinkkonen kuvaa musiikkia kielinä, joka yhdistää ihmisiä toisiinsa. Uusin aivotutkimus on osoittanut, että musiikki ja kiintymyssuhteeseen liittyvät tunteet aktivoivat samoja aivoalueita. Sen ovat tienneet lapselleen laulavat äidit, isät ja isoäidit jo tuhansia vuosia.

– Oppilaan ja soitonopettajan välinen hyvä suhde voi olla eräs elämän tärkeimpiä ihmissuhteita. Yhtyeessä tai orkesterissa soittaminen tai kuorossa laulaminen on sosiaalista yhdessäoloa ja kommunikaatiota parhaimmillaan, sanoo Sinkkonen.

Lauantain aamuesitelmä sopii jokaiselle äidille, isälle tai isovanhemmalle, joka haluaa tukea lasten ja nuorten kehitystä ja harrastustoimintaa. Sinkkosen ajatukset innostavat varmasti myös lapsia ja nuoria entistä enemmän musiikin pariin.  Tänne kannattaa mennä koko perheen voimin.


Tiedote 23.6.2021

Luosto soi! -festivaalilla mahdollisuus kuulla maailmanluokan flyygeleitä

Uudelle klassisen musiikin festivaalille Luostolle, Pyhälle ja Sodankylään 29.7.-1.8. saadaan kaksi harvinaista vierasta, joita Lapissa ei yleensä ole mahdollisuutta kuulla. Konsertteihin lainaksi saatavia Bösendorfer-flyygeleitä voisi kutsua pianistien ”stradivariuksiksi”. 

Ensimmäisen kerran Bösendorferia voi kuulla torstai-iltana 29.7. pianotaiteilija Tarmo Järvilehdon soolokonsertissa Pyhätunturin Revontulikappelissa. Konsertin ohjelma juhlistaa maailmanhistorian vaikuttavimpiin kuulunutta säveltäjää, Ludwig van Beethovenia, jonka syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 250 vuotta.

Konsertin avaa Kalevi Ahon toinen pianosonaatti, jonka säveltäjä ensin itse esittelee. Sonaatti on saanut lisänimekseen Hommage à Beethoven, kunnianosoitus Beethovenille. Teoksessa Beethovenin henki on tuotu nykyaikaan.

Tämän jälkeen kuullaan Beethovenin taiturilliset Diabelli-muunnelmat. Rikas ja sointimaailmaltaan kekseliäs teos jäi Beethovenin viimeiseksi suureksi pianoteokseksi.

Festivaaleille tulevat soittimet ovat uuden sukupolven Bösendorfer-konserttiflyygeleitä, jotka esiteltiin Wienissä ensimmäisen kerran vuonna 2015. Kuusi vuotta kestänyt kehitystyö saatiin päätökseen intensiivisenä pianonrakentajien ja pianistien yhteistyönä. Uutuus on otettu maailmalla innostuneesti vastaan.

– Ei tällaisten yhteensä yli neljännesmiljoonan arvoisten soittimien veivaaminen Sodankylässä aivan jokapäiväistä tosiaan ole, toteaa Järvilehto iloisena ja ylpeänä saadessaan käyttöönsä huippusoittimet.

Bösendorfereita tulee Sodankylään kaksi, ja ne ovat käytettävissä Beethoven-illan lisäksi muissakin Luosto soi! -festivaalin konserteissa. Flyygeleiden saamisen festivaalin käyttöön on mahdollistanut F-Musiikin tuki.

– Soittimien kuljetukset konserttipaikoille ja viritykset jokaisen siirron jälkeen ovat isoja ja vaativia operaatioita. Loistavien muusikoiden lisäksi F-Musiikilla on tärkeä rooli festivaalin korkeatasoisten esitysten toteuttamisessa, kiittelee Luosto soi! -festivaaliryhmän puheenjohtaja Ali Arsalo.

Luosto soi! -festivaali järjestetään Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8., ja sen järjestää vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry.


Tiedote 9.5.2021

Luosto soi! 2021 -festivaalin valmistelut etenevät – teoskirjossa noustaan kurjuudesta kohti parempaa tulevaisuutta

Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8. järjestettävällä klassisen musiikin festivaalilla kuullaan teoksia, joiden tunnelmissa edetään kurjuudesta kohti valoisampaa tulevaisuutta, kuten nyt koronakriisistä toivuttaessa.

Kun festivaali ajoittuu loppukesään ja koronarokotukset edistyvät hyvin, yleisöllä on mahdollisuus päästä pitkän tauon jälkeen nauttimaan korkeatasoisista musiikkielämyksistä, joille Lapin luonto ja tunturimaisemat luovat ainutlaatuisen miljöön. 

Nelipäiväisen festivaalin aikana kuullaan musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta. Konsertteja on yhdeksän. Pääkonsertissa 31.7. Ukko-Luoston rinteillä esiintyy Lapin kamariorkesteri Tomas Djupsjöbackan johdolla. 

Synkkinäkin aikoina syntyy ja tarvitaan kulttuuria

Ohjelmisto käsittelee useaan otteeseen kurjuutta ja toivoa sen keskellä. Aikojen loppu -konsertissa 30.7. pääteoksena on Olivier Messiaenin mestariteos Quatuor pour la fin du temps. Se kirjoitettiin vuonna 1941 keskitysleirillä vankien ryhmälle. Teos käsittelee raamatullista maailmanloppua. 

Ensiesityksestä on lukuisia legendaarisia tarinoita siitä, miten soittimet olivat rikki ja koko leiri oli esityksessä paikalla. Sen tiedämme varmasti, että teos käsittelee maailmanlopun tunnetta paremmin kuin mikään muu sävellys. 

Myös Aikojen loppu -konsertin alkupuoli ankkuroituu toisen maailmansodan ajan teoksiin. Mukana on todennäköisesti Suomen ensiesitys Marius Flothiuksen Aubade-sävellyksestä. Myös tämä sydäntäsärkevän kaunis aamutervehdys on kirjoitettu keskitysleirillä. 

Flothiuksen teos kuullaan Italian-sveitsiläisen huilisti Livia Schweizerin taituroimana. Samalla leirillä vankina ollut Tineke Wibaut-Guilonard kirjoitti muistelmissaan, että teoksen esitys leirin pihalla oli niitä hetkiä, jolloin vangit unohtivat senhetkisen tilanteensa ja todellisuuden. Oli hetki toivoa.

Festivaalin päätöskonsertti saa nimensä Tanya Tagaqin upealta jousikvartetilta Sivunittinni. Tagaq on Inuk-kurkkulaulaja, ja kappaleessa perinteisen soittotyylin sijasta jousisoittajat matkivat soittimillaan perinteistä kurkkulaulua.

Sivunittinni tarkoittaa tulevaisuuden lapsia. Teoksellaan Tagaq haluaa muistuttaa tulevaisuuden ihmisiä heidän historiastaan ja yhteydestä maahan sekä siitä, keitä me olemme olleet ja mitä voimme tulevaisuudessa olla. On hyvä muistaa, että keskellä normaalin elämän pysäyttänyttä maailmanlaajuista pandemiaa ja uhkaavaa ilmastokriisiä on myös toivoa paremmasta. 

Estradilla nuoria kansainvälisiä huippumuusikoita

Livia Schweizerin (huilu) lisäksi Messiaenia tulkitsevat Helmi Malmgren (klarinetti), Martin Malmgren (piano), Laura Martin (sello) ja Aku Sorensen (viulu).

Muutettuaan Helsinkiin Livia Schweizer on osallistunut moniin nykymusiikki- ja poikkitaiteellisiin projekteihin. Kiinnostus improvisointiin on johtanut hänet organisoimaan monitaiteellisia projekteja yhteistyössä tanssijoiden ja näyttelijöiden kanssa.

Klarinetisti Helmi Malmgren on puhallinkvintetti Helmikvintetin perustajajäseniä ja soittaa nykymusiikkia esittävän Ääni-kollektiivin riveissä. Malmgren on esiintynyt säännöllisesti myös mm. kamariorkesteri Avanti!:n, Tapiola Sinfoniettan, Kansallisoopperan ja Helsingin kaupunginorkesterin riveissä.

Martin Malmgren on Ruotsista kotoisin oleva pianisti. Hän konsertoi niin solistina, kamarimuusikkona kuin liedpianistinakin. Hänellä on harvinaisen laaja ohjelmisto varhaisesta barokista nykytaidemusiikkiin. Malmgren on esiintynyt ympäri Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Israelissa. 

Laura Martin on ranskalainen sellisti ja Suomen ensimmäisen kansainvälisen sellofestivaali CelloFest.fi:n perustajajäsen. Hän on Helsingin kamariorkesterin soolosellisti ja soittaa säännöllisesti monien Suomen orkestereiden kanssa. Tällä hetkellä Martin soittaa Lapin kamariorkesterissa.

Viulistikapellimestari Aku Sorensen on Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja, joka on johtanut maineikkaita orkestereita Suomessa ja ympäri maailmaa. Hän on ollut konserttimestarina ja sektiosoittajana lukuisissa orkestereissa. Sorensen on Helsingin Kamariorkesterin perustajajäsen ja toimii orkesterin konserttimestarina. 

Sivunittinni-päätöskonsertissa esiintyvät Elisar Riddelin (viulu), Joonas Pekonen (viulu), Saara Kurki (alttoviulu) ja Saara Särkimäki (sello). 

Riddelin on säveltänyt Luosto soi!  festivaalin avajaisissa kantaesitettävän Luosto-aiheisen tilausteoksen Voara. Riddeliniä pidetään merkittävänä nuorena suomalaisena säveltäjänä, ja hänen teoksiaan on esitetty festivaaleilla ympäri Suomea.

Luosto soi! -festivaalin järjestää Kuusikko soi ry. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin jalanjäljissä.


Tiedote 8.4.2021

Luosto soi! 2021 -festivaalin lipunmyynti on alkanut ja ohjelmisto julkaistu

Nelipäiväinen uusi klassisen musiikin festivaali järjestetään Lapin tunturimaisemissa 29.7.-1.8. Konsertit kuljettavat kuulijoitaan tarinallisesti läpi erilaisten luontokokemusten. Joskus avautuu aurinkoinen puutarha, toisaalla koetaan myrsky. Vaikka maailma olisi kriisissä, musiikki luo toivon paremmasta.

Festivaalin yhdeksässä konsertissa on mahdollisuus kuulla musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta ja 27 säveltäjältä. Mukana on monien harvinaisuuksien lisäksi suuria klassikoita. Pääteoksina kuullaan muun muassa Schönbergin Verklärte Nacht, Sibeliuksen Viides sinfonia ja Dvořákin Pianokvintetto numero 2.

Ohjelmistoon on valittu teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Tällaisia ovat muun muassa Saariahon Sept Papillons ja Haydnin Auringonnousu-kvartetto. Mukana on myös teoksia, jotka herättelevät pohtimaan luonnon tilaa ja ilmastonmuutosta, esimerkkeinä Messiaenin Aikojen loppu -kvartetto ja Widmannin teos Olipa kerran.

– Olemme nyt hyvin toiveikkaita,että kesän loppupuolella muusikot pääsevät jälleen soittamaan ja yleisö pääsee kokemaan musiikkielämyksiä, sanoo Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Avajaisissa torstaina 29.7. kantaesitetään Luosto-aiheinen tilausteos Voara, jonka on säveltänyt nuori suomalainen säveltäjä Elisar Riddelin. Ilta jatkuu Beethovenin innoittamana.

Perjantai 30.7. kuljetaan Sodankylän 330 vuotta vanhan hirsikirkon yleisöä osallistavasta kamarikonsertista aikojen lopun tunnelmiin eli kuullaan teoksia, jotka ovat syntyneet keskitysleirillä ja toisen maailmansodan riehuessa Euroopassa. Iltaa kevennetään Big Bandin tahdissa.

Pääkonsertissa lauantaina 31.7. upean Ukko-Luosto ulkoilmalavalla Lapin kamariorkesteri esittää Tomas Djupsjöbackan johdolla Sibeliuksen ja Ahon musiikkia. Solistina on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka soittaa Ahon sopraanosaksofonikonserton.

Sunnuntain 1.8. päätöskonsertin johdattaa ajatukset vuoden 2022 Luosto soi! -festivaaliin, jonka teema on sadut, myytit ja mytologia. 

Festivaalilla esiintyy pitkän kansainvälisen uran tehneiden taitelijoiden lisäksi kiinnostavia nuoremman polven suomalaisia ja kansainvälisiä huipputason muusikoita Italiasta, Ranskasta Ruotsista ja Yhdysvalloista. Suomalaisista muusikoista osa toimii Suomessa, osa ulkomailla.

Aikojen loppu -konsertin tuottaa Helsingin Kamariorkesteri.

Luoston lisäksi konsertteja on Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa. 

Festivaalin taiteellinen johtaja on suomalaisamerikkalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää Kuusikko soi ry. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin jalanjäljissä.

Luosto soi! -festivaali oli tarkoitus järjestää jo kesällä 2020, mutta koronapandemian vuoksi festivaali jouduttiin siirtämään vuodella. Festivaaliin sisältyy monipuolista, yleisölle maksutonta oheisohjelmaa.

Vuoden 2021 järjestelyissä otetaan huomioon yleisön terveysturvallisuuteen liittyvät viranomaisohjeet.