Yleisö löysi hyvin uuden Luosto soi! -festivaalin

Yleisö löysi hyvin uuden Luosto soi! -festivaalin

Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8.2021 järjestetty uusi klassisen musiikin festivaali kiinnosti niin lappilaisia kuin muualta Suomea tulevaa yleisöä. Tämän vuoden teemana oli luonto ja ilmasto.

Konserttikäyntejä yhdeksässä konsertissa oli lähes tuhat. Tulosta voi pitää erittäin hyvänä, kun otetaan huomioon, että on eletty tapahtumien järjestämisen näkökulmasta hyvin haastavaa vuotta.

Pääkonsertissa Ukko-Luostolla Lapin kamariorkesterin konsertissa oli yli 350 kuulijaa. Torstain avajaiskonsertti sekä perjantain Sodankylän vanhan kirkon ja hotelli Luostotunturin konsertit olivat loppuumyytyjä, samoin Ravintola Punaketun Sodankylän big bandin tahdittama illan päätös.

– Yleisömäärä ylitti odotukset, ja pääosin palaute on ollut jopa ylistävää läpi koko festivaalin. Tämä kertoo siitä, että festivaalille on selkeä tilaus, sanoo tapahtuman järjestäneen Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.

Samaa viestiä kertoo festivaaliyleisöltä kerätty palaute. Palautekyselyyn vastasi 57 kävijää, joista viidesosa oli sodankyläläisiä, vajaa neljännes muualta Lapista ja yli puolet muualta Suomesta tai ulkomailta. Yli 80 % vastaajista kertoi käyneensä 2–4 konsertissa tai hankkineensa festivaalipassin. 

– Tämä osoittaa, että Luoston ja klassisen musiikin yhdistelmä kiinnostaa, ja Luosto houkuttelee kulttuurimatkakohteena, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Lähes 90 prosenttia palautekyselyyn vastanneista arvioi konserttiohjelmiston ja oheistapahtumien kokonaisuuden erinomaiseksi tai hyväksi, ja lähes 90 prosenttia piti konsertteja erittäin kiinnostavina tai kiinnostavina.

Festivaalin aluetalousvaikutusten näkökulmasta merkittävä havainto oli se, että 70 prosenttia vastaajista kertoi viipyvänsä konserttimatkalla kolme yötä tai pidempään. Vastaajista lähes 70 prosenttia majoittui hotelleihin ja mökkeihin. 

Luoston henki näyttäytyi jälleen

Myös niin sanottu Luoston ihme toteutui tänäkin vuonna. Vaikka lauantaiaamu alkoi harmaana, pääkonsertin aikana ei satanut, ja konsertin loppuhuipentuma lakaisi pilvet kokonaan pois taivaalta.

Luoston henkeen kuuluu rento yhdessäolo. Konsertteihin voi tulla vapaa-ajan asuissa, ja pääkonserttia kuunnellessa voi kouraista rinteen varvikosta mustikoita.

Luosto valloitti myös nuorten kansainvälisten muusikoiden sydämet, ja heistä saataneenkin eri puolilla maailmaa liikkuvia Luoston alueen matkailun brändilähettiläitä.

Konserttien lisäksi päivittäin oli yleisölle maksutonta oheisohjelmaa. Festivaali tuotti Sodankylään myös Lapin ilmastonmuutokseen liittyvän näyttelyn, joka jää kunnantalolle syyskuun loppuun saakka. 

Festivaalin järjesti vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry. Tapahtuman toteutuksen mahdollistivat Luoston klubi ry:n aktiivit ja muu talkooväki, jotka tekivät valtavan työmäärän ahertaen kellon ympäri.

Festivaali tullaan järjestämään myös ensi vuonna, 27.-31.7. teemanaan sadut ja myytit.