Festivaali käynnistyy torstaina 29.7. ilmastonmuutosta käsittelevän näyttelyn avajaisilla. Avajaiskonsertti on samana iltana Luostolla. Konsertissa kuullaan muun muassa Luosto-aiheinen tilausteos Voara.
Kunnantalon tiede- ja valokuvanäyttelyn teemana on ilmastonmuutos Lapin luonnossa. Näyttelyn avajaiset ovat 29.7. kello 13, ja näyttely on avoinna syyskuun loppuun saakka.
Festivaalin avajaiset ja avajaiskonsertti ovat Luostolla Santa’s Hotel Aurorassa torstaina 29.7. kello 17. Sitä ennen festivaalivierailla on mahdollisuus pistäytyä Nuorten LuostoClassicin PopUp-tapahtumassa Luoston Ahvenlammella kello 15.30.
Konsertteja on Luoston lisäksi Revontulikappelissa Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa. Konsertteja on muun muassa 330 vuotta vanhassa tunnelmallisessa hirsikirkossa.
Ohjelmisto resonoi monin tavoin ilmastonmuutokseen ja käsittelee useaan otteeseen kriisiä ja toivoa sen keskellä.
Esiintyjinä Lapin kamariorkesteri ja useita kiinnostavia kamarikokoonpanoja
Ohjelmistossa on huomioitu Ludwig van Beethoven, joka on yksi maailmanhistorian merkittävimmistä säveltäjistä ja jonka syntymästä tuli viime vuona kuluneeksi 250 vuotta. Revontulikappelin 29.7. iltakonsertin alussa kuullaan Kalevi Ahon toinen pianosonaatti säveltäjän esittelemänä. Sävellys on vuodelta 2016 ja se on kunnianosoitus Beethovenille. Ahon teoksen lisäksi pianotaiteilija Tarmo Järvilehto soittaa Beethovenin Diabelli-muunnelmat.
Yksi vaikuttavimmista konserteista on perjantai-illan Aikojen loppu, jonka pääteoksena on Olivier Messiaenin mestariteos Quatuor pour la fin du temps. Se kirjoitettiin vuonna 1941 keskitysleirillä vankien ryhmälle. Teos käsittelee maailmanlopun tunnetta paremmin kuin mikään muu sävellys.
Messiaenia tulkitsevat nuoret kansainväliset huippumuusikot Helmi Malmgren (klarinetti), Martin Malmgren (piano), Laura Martin (sello) ja Aku Sorensen (viulu).
Konsertissa kuullaan myös huilisti Livia Schweizerin taituroimana todennäköisesti Suomen ensiesityksenä Marius Flothiuksen sydäntäsärkevän kaunis aamutervehdys Aubade, joka sekin on kirjoitettu keskitysleirillä.
Aikojen loppu -konsertin tuottaa Helsingin Kamariorkesteri.
Vakavahenkisen konsertin jälkeen iltaa kevennetään Ravintola Punaketussa Sodankylä Big Bändin tahdissa.
Festivaalin pääkonsertissa lauantaina 31.7. klo 13 Ukko-Luoston ulkoilmalavalla esiintyy Lapin kamariorkesteri Tomas Djupsjöbackan johdolla solisteinaan Ilkka Puputti (käyrätorvi) ja maailmankuulu sopraanosaksofonisti Anders Paulsson. Konsertissa kuullaan Ahoa ja Jean Sibeliusta.
Lauantai-illan päättää Revontulikappelin yökonsertti Kirkastunut yö, jonka teemat kumpuavat tähdistä ja rakkaudesta.
Sodankylän vanhassa hirsikirkossa on kaksi konserttia, toinen perjantaina 30.7. kello 13 ja toinen sunnuntaina kello 11.30. Ensimmäinen konsertti koostuu monista pienistä luontoteemaisista kappaleista, joista syntyy puutarhamainen tunnelma. Jälkimmäisessä harmonikkataiteilija Minna Ristamäki esittää musiikkia barokista nykypäivään.
Sunnuntain 1.8. päätöskonsertti saa nimensä Tanya Tagaqin jousikvartetosta Sivunittinni. Tagaq on Inuk-kurkkulaulaja, ja perinteisen soittotyylin sijasta jousisoittajat jäljittelevät soittimillaan kurkkulaulua.
Konsertin päättää Antonín Dvořákin upea pianokvintetto Dumka.
Paljon kiinnostavaa ilmaisohjelmaa
Näyttelyn lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsitellään perjantaina 30.7. kello 10 erikoislääkäri Alpo Vuorion hengitysterveyteen keskittyvässä aamuesitelmässä. Hengitysteemaan palataan sunnuntaiaamuna Sodankylän kirkon puistikon hengityskonsertissa hengitysohjaajien Emily ja Tomi Räisäsen opastuksella musiikista nauttien.
Musiikin merkitystä lasten ja nuorten kehityksessä valottaa lauantaina 31.7. klo 10 lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on itsekin konsertoiva huilisti. Aamuesitelmään sisältyy pieniä musiikkiyllätyksiä.
Aamuesitelmät ovat Sodankylän kunnan valtuustosalissa. Oheistapahtumiin on vapaa pääsy.