Seitakuoro konsertoi tänä kesänä Pyhätunturin Aittakurussa

Seitakuoro konsertoi tänä kesänä Pyhätunturin Aittakurussa

Perinteikäs rovaniemeläinen Seitakuoro esiintyy Luosto soi! -festivaalin avajaispäivän iltana 27.7. Aittakurun luonnon muovaaman rakkakivisen kurun esiintymislavalla.

Kello 19.30 alkavassa Täällä tunturissa -konsertissa kuullaan parhaita paloja Seitakuoron Lappi-trilogiasta, joka saatiin päätökseen vuonna 2021 julkaistun LAPPILAISIA ELÄiMIÄ -äänitteen myötä. Sarjan aiempia osia ovat Arktisia näkyjä (2011) ja Kuvia pohjoisesta (2015). 

Ohjelmistossa on festivaalin sadut ja myytit -teeman mukaisesti tarinoita lappilaisesta elämästä ja luonnosta. Kuoroa johtaa Kadri Joamets.

Konsertin avaa Kolme pohjoista ulottuvuutta, joka oli yksi vuonna 2019 järjestetyn Uutta kamarikuoromusiikkia pohjoiseen -sävellyskilpailun finalistiteoksista. Kari Pappisen teos sijoittui kilpailussa toiseksi ja sai sekä yleisön että kuorolaisten suosikkipalkinnot. Teos sukeltaa Lapin mytologiaan ja mystiikkaan.  

Toisena konsertissa kuultava Tunturikulkijan tunnelmia on tilausteos kuoron 50-vuotisjuhliin vuonna 2011. Seitakuoro oli ihastunut säveltäjä Jan Hellbergin jazzahtavasti svengaavaan tyyliin ja pyysi tätä tekemään kuorolle aivan oman kappaleen. 

Teksteiksi valittiin osia inarilaissyntyisen V. E. Törmäsen vuonna 1925 ilmestyneen Tunturilauluja-kokoelman runoista, jotka kuvaavatkin hyvin lappilaista mielenmaisemaa.

Heikki Sarmannon musiikki tuli Seitakuorolle tutuksi jo yli 20 vuotta sitten. Jazzpianistina ja Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osaston johtajana mainetta niittänyt Sarmanto sävelsi Pohjoisia kuvia -sarjan laulut alun perin yksinlauluiksi, joissa hän yhdistelee klassista musiikkia ja jazzia. 

Heikin veli Auvo Sarmanto teki lauluihin upeat jazzharmonioita tulvivat 6–8-ääniset sovitukset. Laulusarja on seurannut Seitakuoroa vuosikymmeniä, ja sitä voidaankin pitää eräänlaisena kuoron nimikkoteoksena. 

Nimekkäisiin viime vuosikymmenen lopun kuorosäveltäjiin kuuluva Jukka Kankainen oli ihastunut Seitakuoron sointiin toimiessaan Kemijärvellä opettajana.  Aittakurussa kuultava Suvinen sarja on yksi Kuvia pohjoisesta -albumin teoksista. Se on tyypillistä Kankaista muhkeine sointuineen, tiheine harmonioineen ja rinnakkain liikkuvine sointuineen.

Myös konsertin päättävä Mari Liukkosen Tunturipolkuja on yksi sävellyskilpailun finalistiteoksista. Se kertoo voimaantumisen hetkistä Lapin luonnon keskellä.  Hailuodon kanttorina toimiva Liukkonen on monipuolinen muusikko, joka lukuisten instrumenttien lisäksi hallitsee laulumusiikin, musiikkikasvatuksen ja säveltämisen.

Seitakuoro on 60-vuotias maineikas ja palkittu kamarikuoro, joka esittää korkeatasoista kuoromusiikkia. Kuoro on tehnyt merkittävää työtä lappilaisen musiikin sanansaattajana ja menestynyt erinomaisesti kuorokilpailuissa Suomessa ja ulkomailla.

Aittakurun konserttilava sijaitsee keskellä tunturikurua. Katsomoon on noin 800 metrin kävelymatka parkkipaikalta. Festivaalin järjestäjä suosittelee käyttämään festivaalin järjestämää bussikuljetusta.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-31.7. Konsertteja on Luostolla, Pyhätunturilla, Sodankylän kuntakeskuksessa ja Saariselällä Kakslauttanen Arctic Resortissa. Festivaalin järjestää Kuusikko soi ry. Liput ovat saatavilla Ticketmasterin kautta.

Kuva Heikki Peltonen