Luosto soi!

Oheisohjelma


PERJANTAI 30.7.


10.00-11.00 Sodankylän kunnan valtuustosali
Vapaa pääsy

Aamuesitelmä:
Hengitä hyvin – ilmanlaatu, terveys ja hyvinvointi
Alpo Vuorio, Dos. LT, erikoislääkäri

Jokainen meistä hengittää syntymähetkestä elämänsä loppuun saakka. Siksi ilmanlaatu ja ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt ovat asioita, jotka vaikuttavat meistä jokaiseen. 

Esityksessä tarkastellaan luonnon ja ilmanlaadun terveysvaikutuksia sekä ilmastonmuutoksen teemoja ja niiden yhteyttä hengitysterveyteen ja hyvinvointiin. Useissa tutkimuksissa on todettu ilmanlaadun ja hengitysterveyden välinen yhteys moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin. 

Luonto ja metsäympäristön puhtaassa ilmassa liikkumisella on puolestaan todettu merkittäviä terveyshyötyjä ja hyvinvointivaikutuksia.

Tämän esitelmän on mahdollistanut AA Sakatti Mining Oy:n tuki.


15.30 Opastettu käynti Ametistikaivoksella
15 €

Lampivaarassa sijaitseva Ametistikaivos on yksi harvoista jalokivikaivoksista maailmassa, jonne vierailijat ovat tervetulleita. Ametisti on syntynyt 2000 miljoonaa vuotta sitten, silloisen suurvuoriston uumenissa. 

Nyt tunturin laella toimiva kaivoksen toiminta jatkuu vielä satoja vuosia, koska ametistia ei kaiveta suurilla koneilla eikä kiveä myydä raaka-aineeksi. Tämä mahdollistaa retket vierailijoille, jotka pääsevät itse etsimään oman ametistin kaivokselta mukaansa. 

Kaivosohjelmassa vierailijat kuulevat alueen geologiasta, historiasta, sekä jalokivien ominaisuuksista ja käytöstä. Ametistiin liitetään paljon erilaisia uskomuksia maailman eri kulttuureissa.

Lähtö Lapland Hotels Luostotunturin pihalta.


LAUANTAI 31.7.


10.00-11.30 Sodankylän kunnan valtuustosali
Vapaa pääsy

Musiikilla höystetty aamuesitelmä:
Musiikin merkitys lapsen ja nuoren kehityksessä

Jari Sinkkonen, lastenpsykiatri, diplomihuilisti

Musiikki on kieli, joka yhdistää ihmisiä toisiinsa. Uusin aivotutkimus on osoittanut, että musiikki ja kiintymyssuhteeseen liittyvät tunteet aktivoivat samoja aivoalueita. Sen ovat tienneet lapselleen laulavat äidit, isät ja isoäidit jo tuhansia vuosia. 

Siinä on varmaan eräs selitys sille, että musiikki ylittää rajat. Olemme alusta alkaen musiikillisten elementtien ympäröimiä: vauvaa tuuditellaan rytmikkäästi, ja hänelle lauletaan tuutulauluja. Lapsen ensimmäiset leikit ovat musiikin fraasien kaltaisia. Musiikki on tapa järjestää ja hallita ääniä. 

Hyvä oppilaan ja soitonopettajan välinen suhde voi olla eräs elämän tärkeimpiä ihmissuhteita. Yhtyeessä tai orkesterissa soittaminen tai kuorossa laulaminen on sosiaalista yhdessäoloa ja kommunikaatiota parhaimmillaan.


16.30 Sodankylän kunnan valtuustosali
25€ 

Nuorten LuostoClassic -leirin pääkonsertti

Klassinen musiikki on soinut tunturissa taukoamatta laadukkaasti vuodesta 2014 asti Nuorten LuostoClassicin (NCL) pohjoisen osaamisen myötä, myös mm. puolalaisten ja italialaisten kansainvälisten vierailuiden siivittämänä. 

Vuonna 2021 pääkonsertissa johtaa Erkki Lasonpalo.

NLC on antanut nuorille lappilaisille lahjakkuuksille mahdollisuuden solistirooleihin ja toiminut yhteistyössä mm. niin Peteris Vasksin, kansanmusiikkiyhtye Rönsyn kuin myös Marzi Nymanin kanssa.  

NLC:n kamarimusiikkikokoonpanoja kuulet myös Revontulikappelissa Pyhätunturilla 28.7. klo 19.00 ja Ahvenlammella Luostolla 29.7. klo 15.30 sekä Pyhä Unpluggedin & Sunday Morning Resortin tarjoamissa puitteissa.


SUNNUNTAI 1.8.


10.00-11.00 Kirkon puistikko, Sodankylä
Vapaa pääsy

Aamun hengityskonsertti:
Hengitys ja luonto

Emily ja Tomi Räisänen, hengitysohjaajat

Luonto ja ihminen ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa hengitettävän ilman välityksellä. Kun syvä hengitys, lumoava musiikki ja luonto yhdistetään, voidaan kokea jotain ainutlaatuista. Nämä voimakkaat elementit yhdistettynä tullaan kokemaan rentouttava ja syvä matka sisäisiin kerroksiin, missä mieli hiljenee ja aistit ohjaavat matkaa. 

Hengitysmaailman kansainväliset ammattilaiset Emily ja Tomi Räisänen ohjaavat osallistujat lempein ja turvallisin ottein kokemaan jotain aivan uutta musiikkifestivaalien ohjelmistossa. Tule kokemaan ainutlaatuinen hetki yhdessä luonnon kanssa ohjatun hengitys- ja musiikkielämyksen myötä. Tällaista elämystä on harvoin tarjolla. 

Ota oma alusta mukaan.


TORSTAI 29.7. – 30.9.


Sodankylän kunnantalo
Vapaa pääsy

Näyttely: Ilmastonmuutos Lapin luonnossa – mitä me voimme tehdä?
Valokuvia, havaintoja ja päätelmiä

Stéphanie C. Lefrère, tutkija, PhD, näyttelyn aineiston tuottaja 

Vaikuttava, Eurooppaa laajasti kiertänyt tiede- ja valokuvanäyttely, joka havainnollistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia Lapin luontoon. Kokonaisuus koostuu valokuvien lisäksi teksteistä, jotka ohjaavat meitä entistä paremmin ymmärtämään, mitä luonnolle on tapahtumassa ja miten meistä jokainen voi omalta osaltaan muutokseen vaikuttaa.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia esimerkiksi napa-alueiden luontoon tiedetään verrattain hyvin, mutta meille vielä läheisempään eli Lapin luontoon kohdistuvia muutoksia tunnemme huonommin.

Aukioloajat Luosto soi! -festivaalin aikana:
– torstai 29.7. avajaiset klo 13.00
– perjantai 30.7. klo 9.00-12.00
– lauantai 31.7. klo 9.00-12.00
– sunnuntai 1.8. klo 12.30-16.00


Näyttely jää Sodankylään elo-syyskuun ajaksi niin, että myös koululaiset, muut kuntalaiset ja vierailijat voivat käydä tutustumassa siihen. Aukioloajat 2.8.-30.9. ma-pe klo 8.00-16.00.
www.climatechangeinlapland.org


Ohjelma on alustava. Pidätämme oikeuden muutoksiin.