Luosto soi! -festivaali 2023 onnistui lauantain sateista huolimatta hyvin

Luosto soi! -festivaali 2023 onnistui lauantain sateista huolimatta hyvin

Kolmannen kerran 27.-30.7.2023 järjestetty festivaali onnistui jälleen keräämään klassisen musiikin ystävät Luostolle, Pyhätunturille ja Sodankylään.

Kymmenestä konsertista viisi eli avajaispäivän konsertit Luoston Hovissa ja Sodankylän geofysiikan observatoriossa, perjantain konsertti Sodankylän vanhassa kirkossa sekä lauantain konsertit Jaakkolan porotilalla ja Lampivaaran Ametistikaivoksella olivat loppumyytyjä. 

Perjantai-iltana aurinko helli yleisöä Aittakurussa, mutta lauantain Ukko-Luoston pääkonsertin alkuun osunut sade verotti selvästi yleisömäärää. Ennakkoon toimitettujen lippujen perusteella näyttää siltä, että moni lipun jo hankkineista jäi huonon sään vuoksi tulematta konserttiin.

– Sääriskeistä huolimatta festivaalimme ainutlaatuiset Luoston ja Pyhätunturin ulkoilmalavat ovat kuitenkin selkeitä vetovoimatekijöitä ja tulevat olemaan konserttipaikkoina myös ensi vuonna, toteaa festivaalin tuottaja Helena Lemminkäinen.

Vaikka lauantain sää olikin varsin sateinen, festivaalille asetetut kävijätavoitteet saavutettiin. Konserttikäyntejä oli noin 1000.

Kaikki esitykset onnistuivat hyvin, ja spontaani yleisöpalaute niin festivaalin ohjelmistosta kuin käytännön järjestelyistäkin oli erittäin hyvää.

– Olemme todella otettuja siitä, miten lämpimästi yleisö otti taitelijamme ja konsertit vastaan. Tunnelma oli jokaisessa konsertissa upea. Muusikot kehuivat, että festivaalilla oli parhaimpia yleisöjä, joille he ovat koskaan soittaneet, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Luostolta konserttipaikoille järjestetyt bussikuljetukset saivat hyvää palautetta. Yhteiskuljetuksilla pyrittiin tekemään siirtymät konserttipaikoille yleisölle mahdollisimman helpoksi. Tämä paransi ilman omaa autoa festivaalille saapuville tapahtumien saavutettavuutta ja vähensi yksityisautoilua luontoympäristössä.

Ennen festivaalin alkua Sodankylässä, Luostolla ja Pyhätunturilla järjestetyt maksuttomat pop-up-esitykset sekä perjantain ja lauantain aamuesitelmät kiinnostivat yleisöä.

Myös tänä vuonna festivaalille tultiin Lapin maakunnan lisäksi eri puolilta Suomea, mikä lisää tapahtuman aluetaloudellista merkitystä ja tukee paikallista yrityselämää. Merkille pantavaa on myös se, että Luosto soi! ‑festivaalilla oli nyt aiempia vuosia enemmän kansainvälistä yleisöä.

Luosto soi! -festivaali ja Lapin luonto ovat ainutlaatuinen kokemus taiteilijoille, mitä heijasti hyvin monen taiteilijan toive päästä soittamaan Luostolle myös ensi vuonna.

Vuoden 2024 festivaalin valmistelut ovat käynnissä, ja ensi vuoden tapahtuma on 1.-4.8. Festivaalin järjestää vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry.

 Pääkonsertissa Ukko-Luostolla esiintyi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Malin Bromanin johdolla (kuva: Taika Sorensen)