tiedote 16.5.2023
Valoisan kesäyön konsertissa Pyhätunturilla muistetaan pahuuden ja sodan uhreja
Kesän 2023 Luosto soi! -festivaalin konsertti Tämä pimeä maailma on valitettavan ajankohtainen, kun sota ja pahuus riehuvat keskellä Eurooppa.
Luontokeskus Naavassa Pyhätunturilla perjantai-iltana 28.7. pidettävässä konsertissa kuullaan muun muassa George Crumbin (1929 – 2022) Black Angels, joka kulkee lisänimellä Thirteen Images from the Dark Lands. Sitä on pidetty surulauluna pitkään jatkuneelle Vietnamin sodalle. Teos onkin yksi aikakautemme merkittävimpiä nykymusiikkiteoksia.
Crumbin sähköjousikvarteton päiväykseksi on merkitty perjantai 13. maaliskuuta 1970, millä säveltäjä viittaa Vietnamin sodan verisimpiin aikoihin. Teoksen sanomalla onkin selkeä yhtymäkohta Ukrainan murhenäytelmään, heijasteleehan teos ihmisen sokeaa pahuutta.
Teos jakautuu kolmeen osaan ja kolmeentoista lyhyeen jaksoon. Ensimmäisen osan ”sähköisten hyönteisten” on usein tulkittu olevan amerikkalaisia hyökkäyshelikoptereita. Teoksen edetessä Crumb on lainannut teemoja keskiajan ja barokkisäveltäjien paholaismusiikista sekä Schubertin erittäin tunnetusta jousikvartetosta Tyttö ja kuolema.
Jousisoittimien lisäksi muusikot hyödyntävät huikeaa kombinaatiota lyömäsoittimia, joina toimivat viinilasit, tam-gongit ja muut eksoottiset soittimet.
Black Angelsissä soittavat Elisar Riddelin (viulu), Joonas Pekonen (viulu), Vuokko Lahtinen (alttoviulu) ja Saara Särkimäki (sello). Sähköisyys jousikvartettoon toteutetaan mikrofonien ja kaiuttimien avulla.
Maailma ei kuitenkaan ole tyystin pimeä. Valon iltaan tuo Johann Sebastian Bachin iki-ihana Partita a-molli huilulle. Huilun sointi tuo toivon kipinän epätoivon keskelle ja muistuttaa meitä valosta pimeydessä. Teos kuljettaa kuulijoitaan muiden konsertissa esitettävien teosten lomassa luoden konsertille ainutlaatuisen rytmin.
Partitan taituroi Italian-sveitsiläinen huilisti Livia Schweizer, joka esiintyy Luosto soi! -festivaalilla kolmatta kertaa.
– Luoston luonto on voimakkainta ja kauneinta, mitä olen eläessäni kohdannut. Siellä soittaessani koen, että hiljaisuus ja musiikki yhdistävät meidät hyvin erityisellä tavalla. Mahdollisuus soittaa Luostolla ja kuunnella luonnon ääniä on ainutlaatuinen maaginen kokemus, jota muusikot ovat vuosien ajan kutsuneet Luoston hengeksi, kuvailee Schweizer.
Uutta kesän 2023 festivaalilla ovat elektroniikkaa hyödyntävät teokset. Elektronisista osuuksista läpi festivaalin vastaa suomalainen Joel James Word. Black Angelsin tehosteiden lisäksi hän tekee tietokoneohjelmilla live-äänenmuokkausta, josta esimerkkinä on samassa konsertissa kuultava Kaija Saariahon Fall. Saariahon tuotantoa esitetään myös festivaalin päätöskonsertissa.
Perjantai-illan konsertissa kuullaan lisäksi Bent Sørensenin The Shadows of Silence.
Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-30.7. Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Festivaalin taiteellinen johtaja on suomalaisamerikkalainen kapellimestari ja viulisti Aku Sorensen.
Tiedote 2.9.2022
Luosto soi! -festivaali järjestetään seuraavan kerran Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 27.-30.7.2023. Teemana on Maasta taivaaseen.
Luvassa on jälleen monipuolinen kattaus orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä soolokonsertteja, tuttuja klassikoita, uutta musiikkia ja harvemmin kuultuja teoksia. Elämyksiä mm. Ukko-Luoston rinteillä ja Sodankylän vanhassa tunnelmallisessa hirsikirkossa – jo perinteeksi muodostunutta kapakkakeikkaa unohtamatta.
Vuoden 2023 uutuuksia ovat yllätykselliset musiikki- ja äänikokeilut, joissa ihminen, luonto ja teknologia kohtaavat.
Festivaalin ohjelma julkaistaan helmikuussa 2023 ja samalla käynnistyy lipunmyynti.
Pysy kuulolla ja seuraa meitä Facebookissa.
Kuva Luosto soi! valokuvakilpailunfinalisti Sadunhohtoinen yötön yö, kuvaaja Tuulikki Korhonen.
Tiedote 2.8.2022
Ensimmäisen Luosto soi! -valokuvakilpailun voitto kuvalla Pursuava kesäyö
Kilpailun voittaja Heikki Juntti on Sinettässä asuva valokuvauksen harrastaja. Voittokuva Pursuava kesäyö on otettu kilpailun neljännellä jaksolla, kun kuvattiin loppukevättä, kesää ja yötöntä yötä. Lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa.
Kilpailussa haettiin vuoden 2022 festivaalin satujen ja myyttien teemaa ilmentäviä kuvia. Kilpailuun saatiin 181 otosta, jotka on kuvattu Luostolla, Pyhätunturilla tai muilla pohjoisilla paikoilla.
Valokuvauksen harrastajille tarkoitettu Luosto soi! -valokuvakilpailu 6.9.2021 – 30.6.2022 toi uudenlaisen, vuodenkierron kattavan tapahtuman lappilaiseen kulttuurielämään.
Kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomarina toimi rovaniemeläinen valokuvaaja Irma Kaarnes (ent. Varrio). Hän valitsi kultakin kuvausjaksolta finaaliin menevät kuvat, yhteensä 12 kuvaa.
– Kilpailun taso oli korkea. Kaikki finalistikuvat ilmensivät hienosti satujen ja myyttien teemaa. Kolmen kärjen valinta ei ollut helppo tehtävä, sanoo kilpailun voittajan ja kunniamaininnan saajat valinnut valokuvaaja Kaisa Sirén.
Kilpailun voittanut Heikki Juntti on harrastanut valokuvausta jo 45 vuotta. Hän oli nuorena aktiivinen lintuharrastaja ja kuvasi aluksi lintuja. Viime aikoina hän on hakenut uutta tyyliä ja pyrkii vangitsemaan kuviinsa erityisesti tunnelmaa. Hänen kuvissaan valo ja valaistus ovat tärkeässä roolissa.
Sirén toteaa arviossaan, että Heikki Juntin kuva pursuaa voimaa, energiaa ja kultaista kesäyön valoa. Se on lappilaista luontomaisemaa parhaimmillaan. Kuvan upea valo luo mystisen tunnelman, jota lyhyt syväterävyys tukee mainiosti. Taustalta tuleva vastavalo luo syvyyttä kuvaan, joka kutsuu pohtimaan, mitä tuolla maan tasalla liikkuu. Kuvaaja on malttanut kaivautua tarpeeksi matalalle kunttaan ja ottanut kuvan hienosta perspektiivistä.
Kunniamaininnan saivat kotkalainen ruskaretkellä Lapissa käynyt Timo Vesterinen kuvalla Häivähdys punaisesta ja oululainen Tuulikki Korhonen alkutalven ja kaamosajan kuvalla Kaamoksen valoa.
Timo Vesterisen useamman kuvan yhdistämisellä on luotu maaginen tunnelma, joka vie ajatukset tuhansien vuosien taakse, aikaan ennen modernia yhteiskuntaa ja elämää. Jäkälät muodostavat kiven pinnalle kuvioita, jotka muistuttavat vanhoja kalliomaalauksia. Upeat puut ja kynttiläkuuset huokuvat aikaa, jolloin moottorisahaa ei vielä ollut keksitty.
Tuulikki Korhosen kuva todistaa hienosti vääräksi väitteen, että sydäntalven hiljainen metsä olisi eloton. Puut ja kasvit saattavat nukkua talviuntaan, mutta ahkerat tintit pitävät metsän asuttuna. Kuvan upea vastavalo tuo lämpöä metsän maailmaan ja toivoa taas pian nousevasta auringosta.
Voittaja saa palkinnoksi 500 euron lahjakortin valokuvausalan liikkeeseen.
Valokuvakilpailun finaaliin päässeisiin kuviin voi tutusta Luosto soi! -festivaalin aikana 27.-31.7. Lapland Hotels Luostotunturin aulassa ja verkossa osoitteessa https://luostosoi.fi/luosto-soi-valokuvakilpailu/.
Festivaalin jälkeen näyttely siirtyy Sodankylän kunnantalolle, jossa näyttelyyn voi tutustua 8.-31.8. kunnantalon aukioloaikoina.
Valokuvakilpailua on tukenut Fotonordic Oy.
Tiedote 25.7.2022
Helsingin kamariorkesteri ja Virpi Räisänen esittävät 30.7. Luostolla Outi Tarkiaisen laulusarjan Eanan, giđa nieida
Luosto soi! -festivaalin pääkonsertin alkupuoliskolla Ukko-Luoston ulkoilmalavalla lauantaina 30.7. kello 13-15 kuullaan Lapista kotoisin olevan Outi Tarkiaisen laulusarja Eanan, giđa nieida. Laulut on kirjoitettu yhteistyössä saamelaisten kirjoittajien ja tutkijoiden kanssa. Yleisöllä on saatavilla saamenkielisten tekstien suomennos.
Laulut ovat ensimmäinen nuotitettu saamenkielinen klassinen laulusarja. Sarja alkaa ja loppuu jumalien maailmassa, kun kevät synnyttää maan, mutta poikkeaa ihmisten ja ihmisten kärsimysten maailmaan.
Rovaniemeläistaustainen Outi Tarkiainen on Suomen nopeimmin nousevia säveltäjänimiä. Hänen teoksiaan esitetään tällä hetkellä kaikkialla maailmassa. Tarkiaisen huikean värikäs musiikki saa inspiraationsa Lapista, mikä näkyy erittäin selvästi konsertissa kuultavassa teoksessa.
Pääkonsertissa Kun maailma syntyi esiintyy Helsingin kamariorkesteri johtajanaan suomalaisamerikkalainen kapellimestari Aku Sorensen. Vuonna 2018 perustettu orkesteri on erikoistunut kamariorkesterimusiikkiin vanhasta musiikista nykymusiikkiin. Orkesteri koostuu nuorista lahjakkaista muusikoista.
Pääkonsertin laulusolistina on maailmankuulu mezzosopraano Virpi Räisänen. Läpimurtonsa suurille konsertti- ja oopperalavoille Räisänen teki vuonna 2009 Salzburgin Musiikkijuhlilla ja debytoi Milanon La Scalassa vuonna 2016. Räisänen on laulanut lukuisten merkittävimpien kapellimestareiden ja orkesterien solistina Euroopassa, Aasiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.
Räisänen on yksi Suomen kansainvälisesti kysytyimmistä mezzosopraanoista niin ooppera- kuin konserttilavoilla.
Tarkiaisen teoksen pariksi festivaalin pääkonserttiin on valittu Gustav Mahlerin voimakas Sinfonia nro 1, joka tunnetaan nimellä Titaani. Teos esitetään Klaus Simonin kamariorkesterisovituksena. Mahlerin valtavat sinfoniat kuuluvat miltei jokaisen suuren orkesterin perusohjelmistoon.
Tarkkakorvainen kuulija saattaa tunnistaa myös hitaan osan bassosoolon. Kyseessä on tuttu Jaakko kulta ‑kansanlaulu siirrettynä molliin.
Pääkonserttiin Luostolle on Sodankylän keskustasta Sodankylän kunnan järjestämä ilmainen bussikuljetus.
Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-31.7.2022 Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Festivaalin teemana on sadut ja myytit. Tänä kesänä esityksiä on myös Saariselällä Kakslauttasessa. Festivaalin toteuttaa Kuusikko soi ry.
Kuva Jukka Lehtinen
Luosto soi! -festivaalin pianoillan ohjelma ja esiintyjä on muuttunut
Tiedote 7.7.2022
Pianokonsertissa keskitytään Jean Sibeliuksen musiikkiin. Hänen lukuisat pianoteoksensa heijastavat laajasti sekä suomalaisuutta että eurooppalaisuutta. Konsertissa esitettävien teosten taustalla on lukematon määrä maisemakuvia, tarinoita ja tuokioita.
Esiintyjän sairastumisen vuoksi Luosto soi! -festivaalin perjantai-iltana 29.7. kello 16.00 alkavan konsertin ohjelma on muuttunut. Pyhätunturin Revontulikappelissa tulee esiintymään pianotaiteilija Eero Heinonen.
Konsertin tuotto ohjataan edelleen Ukrainan hyväksi.
Konsertin kesto on 1,5 tuntia. Aiemmin ostetut liput käyvät konsertissa sellaisenaan.
Eero Heinonen suomalaisten pianistien suuria nimiä. Hän on pitänyt soolokonsertteja Suomen lisäksi muun muassa Pohjoismaissa, Lontoossa, Tokiossa, Pietarissa ja lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla. Hän on esiintynyt useiden Euroopan orkestereiden sekä Suomen kaikkien ammattiorkestereiden solistina.
Hänen lukuisiin levytyksiinsä kuuluu muun muassa Sibeliuksen pianomusiikin kokonaislevytys. Heinonen on opettanut Sibelius-Akatemiassa 70-luvulta lähtien ja pitää mestarikursseja konservatorioissa ja musiikkikorkeakouluissa.
Heinonen on palkittu Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla, ja vuonna 2010 hän sai professorin arvonimen.
ennakkomyynti 27/11 € • ovelta 30/15 €
Tiedote 15.6.2022
Seitakuoro konsertoi tänä kesänä Pyhätunturin Aittakurussa
Perinteikäs rovaniemeläinen Seitakuoro esiintyy Luosto soi! -festivaalin avajaispäivän iltana 27.7. Aittakurun luonnon muovaaman rakkakivisen kurun esiintymislavalla.
Kello 19.30 alkavassa Täällä tunturissa -konsertissa kuullaan parhaita paloja Seitakuoron Lappi-trilogiasta, joka saatiin päätökseen vuonna 2021 julkaistun LAPPILAISIA ELÄiMIÄ -äänitteen myötä. Sarjan aiempia osia ovat Arktisia näkyjä (2011) ja Kuvia pohjoisesta (2015).
Ohjelmistossa on festivaalin sadut ja myytit -teeman mukaisesti tarinoita lappilaisesta elämästä ja luonnosta. Kuoroa johtaa Kadri Joamets.
Konsertin avaa Kolme pohjoista ulottuvuutta, joka oli yksi vuonna 2019 järjestetyn Uutta kamarikuoromusiikkia pohjoiseen -sävellyskilpailun finalistiteoksista. Kari Pappisen teos sijoittui kilpailussa toiseksi ja sai sekä yleisön että kuorolaisten suosikkipalkinnot. Teos sukeltaa Lapin mytologiaan ja mystiikkaan.
Toisena konsertissa kuultava Tunturikulkijan tunnelmia on tilausteos kuoron 50-vuotisjuhliin vuonna 2011. Seitakuoro oli ihastunut säveltäjä Jan Hellbergin jazzahtavasti svengaavaan tyyliin ja pyysi tätä tekemään kuorolle aivan oman kappaleen.
Teksteiksi valittiin osia inarilaissyntyisen V. E. Törmäsen vuonna 1925 ilmestyneen Tunturilauluja-kokoelman runoista, jotka kuvaavatkin hyvin lappilaista mielenmaisemaa.
Heikki Sarmannon musiikki tuli Seitakuorolle tutuksi jo yli 20 vuotta sitten. Jazzpianistina ja Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osaston johtajana mainetta niittänyt Sarmanto sävelsi Pohjoisia kuvia -sarjan laulut alun perin yksinlauluiksi, joissa hän yhdistelee klassista musiikkia ja jazzia.
Heikin veli Auvo Sarmanto teki lauluihin upeat jazzharmonioita tulvivat 6–8-ääniset sovitukset. Laulusarja on seurannut Seitakuoroa vuosikymmeniä, ja sitä voidaankin pitää eräänlaisena kuoron nimikkoteoksena.
Nimekkäisiin viime vuosikymmenen lopun kuorosäveltäjiin kuuluva Jukka Kankainen oli ihastunut Seitakuoron sointiin toimiessaan Kemijärvellä opettajana. Aittakurussa kuultava Suvinen sarja on yksi Kuvia pohjoisesta -albumin teoksista. Se on tyypillistä Kankaista muhkeine sointuineen, tiheine harmonioineen ja rinnakkain liikkuvine sointuineen.
Myös konsertin päättävä Mari Liukkosen Tunturipolkuja on yksi sävellyskilpailun finalistiteoksista. Se kertoo voimaantumisen hetkistä Lapin luonnon keskellä. Hailuodon kanttorina toimiva Liukkonen on monipuolinen muusikko, joka lukuisten instrumenttien lisäksi hallitsee laulumusiikin, musiikkikasvatuksen ja säveltämisen.
Seitakuoro on 60-vuotias maineikas ja palkittu kamarikuoro, joka esittää korkeatasoista kuoromusiikkia. Kuoro on tehnyt merkittävää työtä lappilaisen musiikin sanansaattajana ja menestynyt erinomaisesti kuorokilpailuissa Suomessa ja ulkomailla.
Aittakurun konserttilava sijaitsee keskellä tunturikurua. Katsomoon on noin 800 metrin kävelymatka parkkipaikalta. Festivaalin järjestäjä suosittelee käyttämään festivaalin järjestämää bussikuljetusta.
Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-31.7. Konsertteja on Luostolla, Pyhätunturilla, Sodankylän kuntakeskuksessa ja Saariselällä Kakslauttanen Arctic Resortissa. Festivaalin järjestää Kuusikko soi ry. Liput ovat saatavilla Ticketmasterin kautta.
ennakkomyynti 22,50/11 € • ovelta 25/15 €
Tiedote 12.5.2022
Luosto soi! -festivaali laajenee Kakslauttaseen
Ensi kesän viisipäiväisen festivaalin konserteista kaksi järjestetään Kakslauttanen Arctic Resortissa Saariselällä. Perjantain 29.7. konsertteihin on yhdistetty Kakslauttasen ainutlaatuisen taidegallerian ja planetaarion elämyksiä.
Iltapäiväkonsertti Jokea pitkin alkaa planetaariovierailulla. Sen jälkeen liikkuva konsertti vie yleisön fyysisesti ja monitaiteellisesti metaforista jokea pitkin läpi Kakslauttasen rakennusten arkkitehtuurin ja ainutlaatuisen taidekokoelman.
Konsertin joki on tosin vähän erilainen kuin perinteinen joki, sillä nyt joki alkaa taivaalta ja laskeutuu suoraan manalaan. Sieltä se sitten nousee sydämenlyönnin ja afrikkalaisen tanssin rytmeissä vahvasti takaisin elävien maailmaan.
Tuonelan laulut -iltakonsertissa Juhlatalossa kuullaan voimakkaita teoksia kuolemasta ja kuolemanjälkeisestä maailmasta. Illan kruunaaFranz Schubertin mestarillinen jousikvartetto nro 14 Tyttö ja kuolema, jota kuvataan kamarimusiikin klassikkojen klassikoksi.
Teoksessa tutkitaan syvällisesti kuoleman teemaa kuoleman pelosta aina kuoleman kaipuuseen asti. Sävellystyötä tehdessään Schubert oli jo kuolemansairas, ja teos julkaistiin vasta säveltäjän kuoleman jälkeen.
Iltakonsertissa kuullaan myös muun muassa Anna Clynen teos Rest These Hands. Clynen tuotannon kiinnostavuutta lisää se, että hänet on valittu Helsingin kaupunginorkesterin vuoden 2023 johtotiimiin residenssisäveltäjäksi. Clyne tunnetaan erilaisista yhteistyöprojekteistaan muiden taiteenalojen kanssa.
Kakslauttasessa kuullaan kamarikokoonpanoja ja sooloteoksia. Sooloteoksia esittävät Linda Suolahti(viulu), Minna Ristamäki (harmonikka) ja Martin Malmgren (piano).
Suolahti vierailee Luosto soi! -festivaalilla nyt ensimmäisen kerran. Hän on Suomen nuoremman polven energisimpiä, luovimpia ja monipuolisuudessaan kyvykkäimpiä muusikoita. Suolahti on taidemusiikin tasa-arvon asiaa ajavan Kokonainen festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja.
– Kakslauttanen on ylpeä saadessaan korkeatasoisia muusikoita luoksemme musiikkimaailman huipulta ja vieraita nauttimaan heidän musiikistaan. Taide-elämykset ovat tärkeä osa Kakslauttasen historiaa ja tulevaisuutta, sanoo Kakslauttasen perustaja Jussi Eiramo toivottaen vieraat tervetulleiksi nauttimaan taiteesta kaikilla aisteilla.
Konsertteja myös Sodankylän kuntakeskuksessa ja Pyhätunturilla
Perjantaina 29.7. konserttitarjonnan aloittaa Sodankylän vanhassa kirkossa järjestettävä Joona Lintusen (kitara) ja Teuvo Taimiojan (kitara) duokonsertti Vaeltajan soitin. Konsertissa kuullaan muun muassa Robert Ruoholan teos Uusi kitaraduo kantaesityksenä.
Kakslauttasen vierailun aikana myös Pyhätunturilla on konserttitarjontaa. Revontulikappelissa konsertoi pianotaiteilija Tarmo Järvilehto. Teemana on inhimillisyys ja sankaruus, ja konsertin tuotto ohjataan Ukrainan hyväksi.
Päivän päättää Tajukankaalla järjestettävä lapsille tarkoitettu opettavainen ja tarinallinen perhekonsertti.
Tiedote 14.3.2022
Luosto soi! -festivaali kunnioittaa ukrainalaisia
Kesän 2022 festivaalin ohjelmistoon on tullut muutos. Revontulikappelissa 29.7. järjestettävän pianisti Tarmo Järvilehdon konsertin uusi teema on Inhimillisyys ja sankaruus.
Muutoksen syynä ovat ajankohtainen maailmanpoliittinen tilanne ja halu tukea Ukrainaa maan vaikeassa tilanteessa. Konsertin tuotto ohjataan Ukrainan hyväksi.
Ohjelmiston muutosta kuvatessaan festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen toteaa surullisena, että ihmisiä koetellaan joskus enemmän kuin soisi. Näinä aikoina pienetkin inhimilliset teot muuttuvat kunnioitusta herättäväksi sankaruudeksi. Tämä konsertti on omistettu ukrainalaisten sankaruudelle ja inhimillisyydelle, sanoo Sorensen.
Revontulikappelin konsertin ohjelman aloittaa ukrainalaisen Valentyn Sylvestrovin säveltämä kaksiosainen rukous. Petruška-nuken raastavia tunteita ja Romeon ja Julian traagista rakkautta kuvailevien teosten jälkeen kuullaan Musorgskin Näyttelykuvia. Se johdattaa kuulijan lopulta Kiovan suurelle portille, jonka voi nähdä symboloivan Ukrainan kansan sankarillisuutta.
– Haluamme osaltamme luoda yhden lisäkanavan, jonta kautta ukrainalaisia voi tukea. Kannustankin nyt ostamaan konserttilipun, vaikkei vielä olisikaan varma, pääseekö konserttiin, sanoo festivaalin järjestävän Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.
Konserttilippuja voi ostaa Ticketmasterin kautta.
Vaikka konsertti on vasta kesällä, silloinkin annettu apu on tärkeää. Humanitaarinen kriisi Ukrainassa tulee olemaan pitkä ja tukea tarvitaan vuosia.
Musiikkiyhteisöt iloitsevat uutisesta, jonka mukaan säveltäjä Sylvestrov on onnistunut pääsemään Ukrainasta turvaan.
Tiedote 9.2.2022
Kesän 2022 Luosto soi! -festivaalin ohjelma ja esiintyjät on julkaistu
Tapahtumassa vierailee kolme suurta kokoonpanoa. Lisäksi festivaalilla esiintyy suomalaisia ja kansainvälisiä kamarimuusikoita. Esityksiä Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä on yhteensä 16 ja teoksia 40 säveltäjältä.
Festivaalilla on monipuolinen kattaus kamari- ja orkesterimusiikkia barokista tähän päivään. Vuoden 2022 teemana on sadut ja myytit. Festivaali järjestetään 27.-31.7., ja lipunmyynti on alkanut.
Avajaispäivän iltana 27.7. luonnon muovaamassa kivisessä Aittakurussa esiintyy arvostettu rovaniemeläinen Seitakuoro, jota johtaa Kadri Joamets.
Osana 100-vuotisjuhlakiertuettaan Ukko-Luoston ainutlaatuiselle ulkoilmalavalle nousee 28.7. perinteikäs Polyteknikkojen Orkesteri johtajanaan James S. Kahane. Konsertissa kuullaan muun muassa Rachmaninoffin toinen pianokonsertto solistina Martin Malmgren.
Pääkonsertissa 30.7. Ukko-Luostolla esiintyy Helsingin kamariorkesteri kapellimestari Aku Sorensenin johdolla. Solistina on maineikas mezzosopraano Virpi Räisänen, joka tulkitsee Lapista kotoisin olevan Outi Tarkiaisen laulusarjan Eanan, giša nieida. Se on ensimmäinen nuotitettu saamenkielinen klassinen laulusarja. Konsertissa kuullaan myös Gustav Mahlerin Titaani-sinfonia.
Runsaan viisipäiväisen kamarimusiikkikattauksen suunnittelun lähtökohtana on ollut tarjota yleisölle helposti lähestyttäviä konsertteja, mutta tutustuttaa yleisöä myös teoksiin, jotka vievät kuulijoita yllättäviin ja uusiin musiikkikokemuksiin. Päivän konserttien taustoja avataan aamuesitelmissä, joissa kerrotaan teosten säveltäjistä ja heidän tyylisuuntauksistaan.
Uutta ovat poikkitaiteelliset kokemukset, joista esimerkkinä Kakslauttanen Arctic Resortin taidegalleriassa toteutettava liikkuva konsertti Jokea pitkin. Kakslauttasen retkipäivässä pääsee musiikin lisäksi nauttimaan uuden, Suomen suurimman huippumodernin planetaarion satujen ja myyttien maailmaan johdattelevasta esityksestä.
Kakslauttasen vierailun vaihtoehtona Pyhätunturilla on konsertti Revontulikappelissa sekä lapsille ja perheille tarkoitettu esitys Tajukankaan ulkoilmalavalla.
Viime vuoden festivaalilla esiintyneet nuoret taiteilija ihastuivat Luoston henkeen. Lapin luonto lumosi niin, että heitä voi kuulla uudelleen kesällä 2022.
Mukana on myös suuri joukko uusia muusikoita ja instrumentteja. Sodankylän yli 330 vuotta vanhassa tunnelmallisessa hirsikirkossa esiintyy muun muassa kitaristit Teuvo Taimioja ja Joona Lintunen. Konsertissa kuullaan myös Robert Ruoholan kitarateoksen kantaesitys.
Festivaalin Metamorfoosi-päätöskonsertista 31.7. alkaa Richard Straussin sävelten saattelemana matka kohti vuoden 2023 festivaalia.
Luosto soi! -festivaali on vuosittain järjestettävä uusi klassisen musiikin festivaali, joka toteutui ensimmäinen kerran kesällä 2021. Festivaalin taiteellinen johtaja on Aku Sorensen. Festivaalin järjestää sodankyläläinen Kuusikko soi ry. Festivaali jatkaa yli 15 toimineen Luosto Classicin perinteitä.
Tiedote 6.12.2021
Ensi kesän Luosto soi! -festivaali laajentuu ja Luostolle saapuu kaksi orkesteria
Luosto soi! -festivaali järjestetään seuraavan kerran 27.-31.7.2022. Orkesterivieraina Luostolle saapuvat Helsingin kamariorkesteri ja Polyteknikkojen orkesteri. Lisäksi festivaalilla esiintyy runsas kattaus muita kamarimuusikoita ja kiinnostavia solisteja.
Tapahtuma on pidempi ja ohjelmistoltaan huomattavasti laajempi kuin kesän 2021 festivaali. Viisipäiväisessä tapahtumassa on kaikkiaan 16 esitystä ja teoksia yli 30 säveltäjältä kaikista maanosista.
Musiikkia saduista ja myyteistä
Vuoden 2022 teemana on sadut ja myytit. Teema käsittelee satuja monesta kulttuurista ympäri maailmaa. Ohjelmisto rakentuu niin, että se sisältää musiikkia ja tarinoita eri kulttuurien perusmyyteistä saameleisuutta unohtamatta.
Konsertteja on mm. Sodankylän tunnelmallisessa yli 330 vuotta vanhassa hirsikirkossa, Pyhä-Luoston luonnon muovaamilla ulkoilmanäyttämöillä Ukko-Luostolla, Aittakurussa ja Tajukankaalla sekä alueen muissa konserttitiloissa.
Festivaali rakentuu monipuolisesta kamarimusiikista. Ohjelmistossa on suuria klassikoita ja vähemmän tunnettuja uudempiakin teoksia. Yleisöllä on mahdollisuus kuulla musiikkia, joka kattaa maailman sen luomisesta kuolintansseihin ja metamorfooseihin.
Matkan varrelle mahtuu monia poikkitaiteellisia kokemuksia sekä upeita perinteisiä kamarimusiikki- ja soolokonsertteja.
Ohjelmiston suunnittelun lähtökohtana on ollut tarjota yleisölle helposti lähestyttäviä konsertteja, mutta tutustuttaa yleisöä myös teoksiin, jotka vievät kuulijoita yllättäviin ja uusiin musiikkikokemuksiin.
Uutuutena ohjelmakokonaisuudessa ovat aamuesitelmät, joissa avataan päivän konserttien taustoja, kerrotaan teosten säveltäjistä ja heidän tyylisuuntauksistaan.
5 päivää, 16 esitystä
Festivaalin avajaiskonsertti on keskiviikkona 27.7.
Torstai-iltana 28.7. festivaalilla vierailee perinteikäs Polyteknikkojen Orkesteri johtajanaan James S. Kahane. Konsertti on osa orkesterin 100-vuotisjuhjakiertuetta.
Perjantaina 29.7. yleisöllä on mahdollisuus joko lähteä konserttivierailulle Kakslauttanen Arctic Resortiin ja tutustua samalla Kakslauttasen upeisiin taidekokoelmiin tai nauttia taideteosten innoittamasta musiikista Pyhätunturilla.
Uutta on myös perjantai-illan 29.7. lapsille ja nuorille suunnattu perhekonsertti, jonka päätähtenä seikkailee kojootti.
Festivaalin pääkonsertti on lauantaina 30.7. iltapäivällä, ja Ukko-Luoston upealle ulkoilmalavalle nousee Helsingin kamariorkesteri johtajanaan Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja, kapellimestari Aku Sorensen.
Lauantai-Illan perinteeksi kehittyvässä kapakkakeikassa on tällä kertaa tangon taikaa. Sunnuntain 31.7. päätöskonsertissa katsetta käännetään jo vuoden 2023 teemoihin.
Orkesterimuusikoiden lisäksi konserttien eri kokoonpanoissa esiintyy nuoria, kansainvälisiä huippumuusikoita sekä tunnettuja ja kokeneita solisteja.
Festivaalin ohjelman julkaistaan helmikuun 2022 alussa, jolloin myös lipunmyynti alkaa.
Tiedote 25.11.2021
Luosto soi! -festivaali soi kesällä 2022 entistä pidempään
Luosto soi! -festivaali järjestetään seuraavan kerran 27.-31.7.2022. Tapahtuma on pidempi ja ohjelmistoltaan laajempi kuin kesän 2021 tapahtuma. Esityksiä on kaikkiaan 16 ja teoksia yli 30 säveltäjältä kaikista maanosista.
Vuoden 2022 teemana on sadut ja myytit. Teema käsittelee satuja monesta kulttuurista ympäri maailmaa. Ohjelmisto rakentuu niin, että se sisältää musiikkia eri kulttuurin perusmyyteistä saameleisuutta unohtamatta.
Konsertteja on mm. Sodankylän tunnelmallisessa yli 330 vuotta vanhassa hirsikirkossa, Pyhä-Luoston luonnon muovaamilla ulkoilmanäyttämöillä Ukko-Luostolla, Aittakurussa ja Tajukankaalla sekä alueen muissa konserttitiloissa.
Festivaali rakentuu monipuolisesta kamarimusiikista. Ohjelmistossa on suuria klassikoita ja vähemmän tunnettuja uudempiakin teoksia.
Festivaalin ohjelman julkaistaan ja lipunmyynti alkaa helmikuun 2022 alussa.
Festivaalin järjestää Kuusikko soi ry.
Tiedote 9.10.2021
Yleisö löysi hyvin uuden Luosto soi! -festivaalin
Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8.2021 järjestetty uusi klassisen musiikin festivaali kiinnosti niin lappilaisia kuin muualta Suomea tulevaa yleisöä. Tämän vuoden teemana oli luonto ja ilmasto.
Konserttikäyntejä yhdeksässä konsertissa oli lähes tuhat. Tulosta voi pitää erittäin hyvänä, kun otetaan huomioon, että on eletty tapahtumien järjestämisen näkökulmasta hyvin haastavaa vuotta.
Pääkonsertissa Ukko-Luostolla Lapin kamariorkesterin konsertissa oli yli 350 kuulijaa. Torstain avajaiskonsertti sekä perjantain Sodankylän vanhan kirkon ja hotelli Luostotunturin konsertit olivat loppuumyytyjä, samoin Ravintola Punaketun Sodankylän big bandin tahdittama illan päätös.
– Yleisömäärä ylitti odotukset, ja pääosin palaute on ollut jopa ylistävää läpi koko festivaalin. Tämä kertoo siitä, että festivaalille on selkeä tilaus, sanoo tapahtuman järjestäneen Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.
Samaa viestiä kertoo festivaaliyleisöltä kerätty palaute. Palautekyselyyn vastasi 57 kävijää, joista viidesosa oli sodankyläläisiä, vajaa neljännes muualta Lapista ja yli puolet muualta Suomesta tai ulkomailta. Yli 80 % vastaajista kertoi käyneensä 2–4 konsertissa tai hankkineensa festivaalipassin.
– Tämä osoittaa, että Luoston ja klassisen musiikin yhdistelmä kiinnostaa, ja Luosto houkuttelee kulttuurimatkakohteena, toteaa festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.
Lähes 90 prosenttia palautekyselyyn vastanneista arvioi konserttiohjelmiston ja oheistapahtumien kokonaisuuden erinomaiseksi tai hyväksi, ja lähes 90 prosenttia piti konsertteja erittäin kiinnostavina tai kiinnostavina.
Festivaalin aluetalousvaikutusten näkökulmasta merkittävä havainto oli se, että 70 prosenttia vastaajista kertoi viipyvänsä konserttimatkalla kolme yötä tai pidempään. Vastaajista lähes 70 prosenttia majoittui hotelleihin ja mökkeihin.
Luoston henki näyttäytyi jälleen
Myös niin sanottu Luoston ihme toteutui tänäkin vuonna. Vaikka lauantaiaamu alkoi harmaana, pääkonsertin aikana ei satanut, ja konsertin loppuhuipentuma lakaisi pilvet kokonaan pois taivaalta.
Luoston henkeen kuuluu rento yhdessäolo. Konsertteihin voi tulla vapaa-ajan asuissa, ja pääkonserttia kuunnellessa voi kouraista rinteen varvikosta mustikoita.
Luosto valloitti myös nuorten kansainvälisten muusikoiden sydämet, ja heistä saataneenkin eri puolilla maailmaa liikkuvia Luoston alueen matkailun brändilähettiläitä.
Konserttien lisäksi päivittäin oli yleisölle maksutonta oheisohjelmaa. Festivaali tuotti Sodankylään myös Lapin ilmastonmuutokseen liittyvän näyttelyn, joka jää kunnantalolle syyskuun loppuun saakka.
Festivaalin järjesti vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry. Tapahtuman toteutuksen mahdollistivat Luoston klubi ry:n aktiivit ja muu talkooväki, jotka tekivät valtavan työmäärän ahertaen kellon ympäri.
Festivaali tullaan järjestämään myös ensi vuonna, 27.-31.7. teemanaan sadut ja myytit.
Tiedote 6.9.2021
Kuvaa Lapin myyttistä luontoa Luostolla, Pyhätunturilla ja muissa sadunhohtoisissa pohjoisissa paikoissa
Osana klassisen musiikin Luosto soi! -festivaalia järjestetään valokuvakilpailu, joka on avoin kaikille valokuvauksen harrastajille. Kilpailussa haetaan erityisesti vuoden 2022 festivaalin satujen ja myyttien teemaa ilmentäviä kuvia.
Kilpailuun voivat osallistua Pohjois-Suomessa tai muualla Suomessa asuvat ja Lapissa kameran kanssa kulkevat.
Kilpailuaika: 6.9.2021 – 30.6.2022
Kilpailu jakautuu neljään osaan vuodenaikojen mukaan:
- syksy 6.9. – 15.11.2021
- kaamos ja alkutalvi 16.11.2021 – 31.1.2022
- sydäntalvi ja alkukevät 1.2. – 30.4.2022
- loppukevät, kesä ja yötön yö 1.5. – 30.6.2022
Jokaisen vuodenaikajakson päätyttyä valitaan kolme kuvaa, jotka pääsevät kilpailun finaaliin. Kilpailun voittaja julkistetaan Luosto soi! -festivaalin avajaisissa 28.7.2022.
Kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomarina toimii rovaniemeläinen valokuvaaja Irma Varrio. Hän valitsee kunkin kuvausjakson päätyttyä finaaliin menevät kuvat (yhteensä 12 kuvaa). Finaalin juryn kokoonpano julkistetaan myöhemmin.
Kilpailun voittaja saa 500 euron lahjakortin valokuvausalan liikkeeseen.
Lisäksi jaetaan 2 kunniamainintaa, ja näiden voittajat saavat vapaalippuja Luosto soi! 2022 -festivaalin Ukko-Luostolla järjestettävään pääkonserttiin 30.7.2022. Tutustu festivaaliin: www.luostosoi.fi; www.facebook.com/luostosoi.
Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran kesällä 2021.
Kilpailusäännöt
Kilpailu on tarkoitettu valokuvauksen harrastajille. Kilpailuun voi lähettää uusia digikuvia, jotka on otettu kunkin kilpailujakson aikana. Kilpailuun osallistuva voi lähettää jokaisen vuodenajan jaksoon enintään 3 kuvaa.
Kilpailuun osallistumisen ehtona on, että Luosto soi! -festivaali ja Kuusikko soi ry saavat veloituksetta käyttää kuvia festivaalin ja siihen liittyvien tapahtumien viestinnässä ja markkinoinnissa sekä valokuvakilpailusta viestittäessä. Kuvia käytetään ainoastaan em. tarkoitukseen eikä niitä myydä tai välitetä muuhun käyttöön (rajattu käyttöoikeus).
Tekijänoikeudet ja omistusoikeus kuvaan säilyvät kuvaajalla. Muusta mahdollisesta käytöstä sovitaan kuvaajan kanssa erikseen.
Kilpailujaksojen aikana kuvaajatietona kerrotaan vain kuvaajan nimimerkki. Kunkin kilpailujakson päätyttyä julkistetaan finaaliin päässeiden kuvien ottajat sekä niiden kuvaajien nimet, joiden kuvia on käytetty.
Kuvien tekniset vaatimukset:
- tallennusmuoto jpg, mahdollisimman hyvä laatu
Kuvien lähettäminen kilpailuun:
Kuvat lähetetään sähköpostilla osoitteeseen kuusikkosoi@kevicon.fi.
Kuvista tarvitaan seuraavat tiedot:
- kuvaajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki
- kuvalle haluttu nimi sekä tieto, missä ja minä päivänä kuva/kuvat on otettu
- suostumus, että kuvia saa käyttää veloituksetta kilpailusäännöissä mainittuun tarkoitukseen
Tiedote 26.7.2021
Luosto soi! -festivaali alkaa – luonto ja ilmasto esillä konserteissa ja oheisohjelmassa, koronaturvallisuus otetaan huomioon
Festivaali käynnistyy torstaina 29.7. ilmastonmuutosta käsittelevän näyttelyn avajaisilla. Avajaiskonsertti on samana iltana Luostolla. Konsertissa kuullaan muun muassa Luosto-aiheinen tilausteos Voara.
Kunnantalon tiede- ja valokuvanäyttelyn teemana on ilmastonmuutos Lapin luonnossa. Näyttelyn avajaiset ovat 29.7. kello 13, ja näyttely on avoinna syyskuun loppuun saakka.
Festivaalin avajaiset ja avajaiskonsertti ovat Luostolla Santa’s Hotel Aurorassa torstaina 29.7. kello 17. Sitä ennen festivaalivierailla on mahdollisuus pistäytyä Nuorten LuostoClassicin PopUp-tapahtumassa Luoston Ahvenlammella kello 15.30.
Konsertteja on Luoston lisäksi Revontulikappelissa Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa. Konsertteja on muun muassa 330 vuotta vanhassa tunnelmallisessa hirsikirkossa.
Ohjelmisto resonoi monin tavoin ilmastonmuutokseen ja käsittelee useaan otteeseen kriisiä ja toivoa sen keskellä.
Esiintyjinä Lapin kamariorkesteri ja useita kiinnostavia kamarikokoonpanoja
Ohjelmistossa on huomioitu Ludwig van Beethoven, joka on yksi maailmanhistorian merkittävimmistä säveltäjistä ja jonka syntymästä tuli viime vuona kuluneeksi 250 vuotta. Revontulikappelin 29.7. iltakonsertin alussa kuullaan Kalevi Ahon toinen pianosonaatti säveltäjän esittelemänä. Sävellys on vuodelta 2016 ja se on kunnianosoitus Beethovenille. Ahon teoksen lisäksi pianotaiteilija Tarmo Järvilehto soittaa Beethovenin Diabelli-muunnelmat.
Yksi vaikuttavimmista konserteista on perjantai-illan Aikojen loppu, jonka pääteoksena on Olivier Messiaenin mestariteos Quatuor pour la fin du temps. Se kirjoitettiin vuonna 1941 keskitysleirillä vankien ryhmälle. Teos käsittelee maailmanlopun tunnetta paremmin kuin mikään muu sävellys.
Messiaenia tulkitsevat nuoret kansainväliset huippumuusikot Helmi Malmgren (klarinetti), Martin Malmgren (piano), Laura Martin (sello) ja Aku Sorensen (viulu).
Konsertissa kuullaan myös huilisti Livia Schweizerin taituroimana todennäköisesti Suomen ensiesityksenä Marius Flothiuksen sydäntäsärkevän kaunis aamutervehdys Aubade, joka sekin on kirjoitettu keskitysleirillä.
Aikojen loppu -konsertin tuottaa Helsingin Kamariorkesteri.
Vakavahenkisen konsertin jälkeen iltaa kevennetään Ravintola Punaketussa Sodankylä Big Bändin tahdissa.
Festivaalin pääkonsertissa lauantaina 31.7. klo 13 Ukko-Luoston ulkoilmalavalla esiintyy Lapin kamariorkesteri Tomas Djupsjöbackan johdolla solisteinaan Ilkka Puputti (käyrätorvi) ja maailmankuulu sopraanosaksofonisti Anders Paulsson. Konsertissa kuullaan Ahoa ja Jean Sibeliusta.
Lauantai-illan päättää Revontulikappelin yökonsertti Kirkastunut yö, jonka teemat kumpuavat tähdistä ja rakkaudesta.
Sodankylän vanhassa hirsikirkossa on kaksi konserttia, toinen perjantaina 30.7. kello 13 ja toinen sunnuntaina kello 11.30. Ensimmäinen konsertti koostuu monista pienistä luontoteemaisista kappaleista, joista syntyy puutarhamainen tunnelma. Jälkimmäisessä harmonikkataiteilija Minna Ristamäki esittää musiikkia barokista nykypäivään.
Sunnuntain 1.8. päätöskonsertti saa nimensä Tanya Tagaqin jousikvartetosta Sivunittinni. Tagaq on Inuk-kurkkulaulaja, ja perinteisen soittotyylin sijasta jousisoittajat jäljittelevät soittimillaan kurkkulaulua.
Konsertin päättää Antonín Dvořákin upea pianokvintetto Dumka.
Paljon kiinnostavaa ilmaisohjelmaa
Näyttelyn lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia käsitellään perjantaina 30.7. kello 10 erikoislääkäri Alpo Vuorion hengitysterveyteen keskittyvässä aamuesitelmässä. Hengitysteemaan palataan sunnuntaiaamuna Sodankylän kirkon puistikon hengityskonsertissa hengitysohjaajien Emily ja Tomi Räisäsen opastuksella musiikista nauttien.
Musiikin merkitystä lasten ja nuorten kehityksessä valottaa lauantaina 31.7. klo 10 lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on itsekin konsertoiva huilisti. Aamuesitelmään sisältyy pieniä musiikkiyllätyksiä.
Aamuesitelmät ovat Sodankylän kunnan valtuustosalissa. Oheistapahtumiin on vapaa pääsy.
Koronaturvallisuus otetaan huomioon
Tulethan konsertteihin ja oheistapahtumiin vain terveenä. Sisätiloissa suosittelemme käyttämään hengityssuojainta ja ottamaan oman suojaimen mukaan. Maskisuositus koskee myös koronarokotuksen saaneita. Tarvittaessa hengityssuojaimia on saatavilla myös tapahtumapaikoilta.
Sisääntulopisteissä on saatavilla käsidesiä, ja jokaisen tulee muistaa hyvä käsi- ja yskimishygienia. Kättelyä ja halailua tulee välttää, ja muutoinkin on hyvä huolehtia riittävistä etäisyyksistä.
Yleisön toivotaan tulevan konserttipaikoille hyvissä ajoin, jotta sisääntulo sujuu ilman ruuhkaa. Turhaa liikkumista sisätiloissa tulee välttää.
Tapahtuman turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä on oltu yhteydessä Lapin aluehallintovirastoon (Avi) ja Sodankylän terveyskeskukseen.
Tiedote 15.7..2021
Ilmastonmuutos Lapin luonnossa -näyttely osana Luosto soi! -tapahtumaa
Luosto soi! 2021 -festivaali tuo Sodankylän kunnantalolle vaikuttavan, Eurooppaa laajasti kiertäneen tiede- ja valokuvanäyttelyn, joka havainnollistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia Lapin luontoon.
Opetukselliseksi suunniteltu visuaalinen kokonaisuus koostuu valokuvista ja teksteistä, jotka ohjaavat entistä paremmin ymmärtämään, mitä luonnolle on ilmaston lämmetessä tapahtumassa sekä miten jokainen ihminen voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.
Näyttelyn on tuottanut vuonna 2013 tutkija, tohtori Stéphanie Lefrère ollessaan Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssina. Vuodesta 2016 näyttely on ollutSuomen ympäristökeskuksen (SYKE) ylläpitämä. Aineisto on kerätty yli 60 tutkijalta.
Näyttely esittelee laajasti tutkimustuloksia ilmaston lämpenemisen tämänhetkisistä vaikutuksista eläimiin, kasveihin ja maisemaan.
Pohjoisiin alueisiin liittyvän tiedon lisääminen on tärkeää ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta, sillä eteläisempiä alueita huomattavasti nopeammin lämpenevällä arktisella alueella ilmastonmuutoksen haittavaikutukset ovat jo selvästi nähtävissä. Ilmastonmuutoksen vaikutuksia esimerkiksi napa-alueiden luontoon tiedetään verrattain hyvin, mutta meille vielä läheisempään eli Lapin luontoon kohdistuvia muutoksia tunnemme huonommin.
Näyttely on ollut esillä muun muassa Pariisissa ja Nizzassa, Pietarissa sekä Berliinissä ja Monacossa. Lefrère on osallistunut myös Suomen delegaation mukana ilmastokokouksiin Pariisissa 2015 ja Marrakechissa 2016, joissa näyttely oli niin ikään esillä.
Lefrère myös luennoi yleisölle ja kouluille suomeksi, englanniksi ja ranskaksi.
Pariisista Lapin erämaahan
Pariisilaissyntyinen ja porotohtoriksikin tituleerattu Lefrère tuli Suomeen ja Pohjois-Karjalaan opiskelijana vuonna 1998 tutkimaan hirviä. Vuoden päästä hän siirtyi Lappiin tutkimaan poroja. Hän väitteli vuonna 2003 Sorbonnen yliopistossa Pariisissa. Aiheena olivat porojen elintapojen vaihtelu vuoden kierron aikana sekä perinteisen ja nykyisen poronhoidon menetelmät.
– Intohimoni pohjoiseen ja arktiseen maisemaan syntyi jo ollessani lapsi. Kun tulin Suomeen tutkijaksi, äitini piti minua hulluna, kun halusin tehdä töitä yksin metsässä ja pakkasessa. Äitini oli lähtöisin Alpeilta, joten hän ymmärsi kuitenkin, että viihdyn erittäin hyvin pohjoisen viileydessä, kertoo Lefrère.
Tutkimusten aikana huomasin, että luonnossa oli jotakin pielessä. Joka talvi lämpötilat nousivat enemmän ja enemmän. Päätin tehdä tällaisen näyttelyn, koska haluan suojella Lapin luontoa.
Näyttelyn avajaiset ovat torstaina 29.7.2021 klo 13.00 ja sen jälkeen se on festivaalin aikana avoinna seuraavasti: perjantai 30.7. kello 9.00-12.00, lauantai 31.7. kello 9.00-12.00 ja sunnuntai 1.8. klo 12.30-16.00. Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Näyttely jää Sodankylään elo-syyskuun ajaksi niin, että myös koululaiset, muut kuntalaiset ja muut vierailijat voivat käydä tutustumassa siihen. Aukioloajat 2.8.-30.9. ma-pe klo 8.00-16.00.
Tiedote 25.6.2021
Tervetuloa tunturiin musiikkielämysten pariin!
Lapin tunturimaisemassa on erityistä taikaa. Jokaisen kulman takaa löytyy ihmeitä: järvi, suo tai näköalapaikka. Ja oi, miten se soi! Aallot liplattavat, tuuli kuiskaa, linnut laulavat. Täällä on mahdollisuus luoda intiimi yhteys luontoon.
Kun syntyi idea tuoda klassinen musiikki takaisin Luostotunturille ja vielä legendaarisen LuostoClassicin seuraajana, en voinut vastustaa tätä tilaisuutta. Jo ennen kuin festivaalia loppukesällä 2019 ensimmäisen kerran ideoitiin, olin ehtinyt rakastua tähän alueeseen ja sen ihmisiin. Miljöö tarjoaa mahdollisuuden intiimien kamarikonserttien ja mahtipontisten ulkoilmaorkesteritapahtumien vuorovaikutukselle.
Esiintyessäni Kuusikko soi ry:n ja Lapin kamariorkesterin konserteissa olen oppinut, miten ennakkoluulottomasti paikallinen yleisö on valmis vastaanottamaan niin mestariteoksia kuin uusia tuttavuuksiakin. Tämä kaikki sopi minulle ja festivaalin työryhmälle erittäin hyvin, ja näin on syntynyt Luosto soi!
Ensimmäisen festivaalin teema oli tavallaan itsestäänselvyys. Festivaali Lapin tunturimaisemassa on luonnon juhla pelkästään olemassaolollaan, ja niinpä myös Luosto soi! 2021 on luonnon juhla. Ohjelmistossa on joitakin lempiteoksiani, ja 9 konsertin aikana huipputaitelijat käsittelevät ihmisten suhdetta luontoon monesta eri näkökulmasta.
Pandemian jälkeen festivaali tuntuu vieläkin ainutlaatuisemmalta. Mahdollisuudet kokea live-kulttuuria ovat olleet harvassa. Koronan varjossa eletty vuosi on ollut rankka sekä yleisölle että esiintyjille. Taide on merkittävä asia, koska se tarjoaa mahdollisuuden kokea jotain yhteisönä, mutta täysin henkilökohtaisesti. Kun on jouduttu esiintymään ilman yleisöä ja katsomaan konsertit ruudun ääressä, kokemus ei ole sama.
Mutta nyt tilanne vaikuttaa lupaavalta. Kesän lopussa juhlitaan luontoa, elämää, tulevaisuutta ja vihdoin, pitkän vuoden jälkeen yhdessä oloa.
Tervetuloa Luostolle! Maltan tuskin odottaa.
Aku Sorensen
Taiteellinen johtaja
Tiedote 8.7.2021
Luosto soi! -festivaalilla monipuolinen oheisohjelma
Luostolla, Pyhällä ja Sodankylässä järjestettävään uuteen musiikkitapahtumaan sisältyy vuoden 2021 luonto ja ilmasto -teemaan liittyviä kiinnostavia oheistapahtumia, joihin yleisöllä on vapaa pääsy.
Perjantaina 30.7. ja lauantaina 31.7. Sodankylän kunnan valtuustosalissa on kello 10 alkavia aamuesitelmiä, ja sunnuntaina samaan aikaan opetellaan hyvää hengitystä musiikin tahdissa luonnon helmassa.
Perjantain aamuesitelmän teemana on Hengitä hyvin – ilmanlaatu, terveys ja hyvinvointi. Ilmanlaatu ja ilmastonmuutokseen liittyvät ilmiöt ovatkin asioita, jotka vaikuttavat jokaiseen.
Dosentti, erikoislääkäri Alpo Vuorio tarkastelee visualisoidussa esityksessään luonnon ja ilmanlaadun terveysvaikutuksia sekä ilmastonmuutoksen teemoja ja niiden yhteyttä hengitysterveyteen ja hyvinvointiin.
Useissa tutkimuksissa on todettu ilmanlaadun ja hengitysterveyden välinen yhteys moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin. Ajankohtaisena aiheena esityksessä tulee esiin hallitsemattomien metsäpalojen terveys- ja ympäristövaikutukset sekä niiden ehkäisemiseksi tarvittava kansainvälinen yhteistyö.Vuorion puheenvuorosta on hyötyä jokaiselle terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneelle, ja se sopii erittäin hyvin myös terveydenhuollon ammattilaisille.
Perjantain aamuesitelmän on mahdollistanut AA Sakatti Mining Oy:n tuki.
Hengitykseen ja luontoon liittyvät teemat jatkuvat sunnuntaina 1.8. puistotapahtumassa. Aamun hengityskonsertissa Hengitys ja luonto kansainväliset hengitysalan ammattilaiset Emily ja Tomi Räisänen ohjaavat osallistujat lempein ja turvallisin ottein kokemaan jotain, mikä on aivan uutta musiikkifestivaalien ohjelmistossa.
– Tule kokemaan ainutlaatuinen hetki yhdessä luonnon kanssa ohjatun hengitys- ja musiikkielämyksen myötä. Tällaista elämystä on harvoin tarjolla, toteavat Räisäset.
He myös muistuttavat, että osallistujien pitäisi ottaa oma alusta mukaan. Hengityskonsertti on Sodankylän kirkon puistikossa.
Saamme vieraaksi myös rakastetun lastenpsykiatri Jari Sinkkosen
Lauantaina 31.7. vuorossa on Jari Sinkkosen musiikilla höystetty aamuesitelmä Musiikin merkitys lapsen ja nuoren kehityksessä. Osallistujien iloksi lastenpsykiatri ja diplomihuilisti Sinkkonen on lupautunut itsekin tarttumaan huiluun.
Sinkkonen kuvaa musiikkia kielinä, joka yhdistää ihmisiä toisiinsa. Uusin aivotutkimus on osoittanut, että musiikki ja kiintymyssuhteeseen liittyvät tunteet aktivoivat samoja aivoalueita. Sen ovat tienneet lapselleen laulavat äidit, isät ja isoäidit jo tuhansia vuosia.
– Oppilaan ja soitonopettajan välinen hyvä suhde voi olla eräs elämän tärkeimpiä ihmissuhteita. Yhtyeessä tai orkesterissa soittaminen tai kuorossa laulaminen on sosiaalista yhdessäoloa ja kommunikaatiota parhaimmillaan, sanoo Sinkkonen.
Tiedote 23.6.2021
Luosto soi! -festivaalilla mahdollisuus kuulla maailmanluokan flyygeleitä
Uudelle klassisen musiikin festivaalille Luostolle, Pyhälle ja Sodankylään 29.7.-1.8. saadaan kaksi harvinaista vierasta, joita Lapissa ei yleensä ole mahdollisuutta kuulla. Konsertteihin lainaksi saatavia Bösendorfer-flyygeleitä voisi kutsua pianistien ”stradivariuksiksi”.
Ensimmäisen kerran Bösendorferia voi kuulla torstai-iltana 29.7. pianotaiteilija Tarmo Järvilehdon soolokonsertissa Pyhätunturin Revontulikappelissa. Konsertin ohjelma juhlistaa maailmanhistorian vaikuttavimpiin kuulunutta säveltäjää, Ludwig van Beethovenia, jonka syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 250 vuotta.
Konsertin avaa Kalevi Ahon toinen pianosonaatti, jonka säveltäjä ensin itse esittelee. Sonaatti on saanut lisänimekseen Hommage à Beethoven, kunnianosoitus Beethovenille. Teoksessa Beethovenin henki on tuotu nykyaikaan.
Tämän jälkeen kuullaan Beethovenin taiturilliset Diabelli-muunnelmat. Rikas ja sointimaailmaltaan kekseliäs teos jäi Beethovenin viimeiseksi suureksi pianoteokseksi.
Festivaaleille tulevat soittimet ovat uuden sukupolven Bösendorfer-konserttiflyygeleitä, jotka esiteltiin Wienissä ensimmäisen kerran vuonna 2015. Kuusi vuotta kestänyt kehitystyö saatiin päätökseen intensiivisenä pianonrakentajien ja pianistien yhteistyönä. Uutuus on otettu maailmalla innostuneesti vastaan.
– Ei tällaisten yhteensä yli neljännesmiljoonan arvoisten soittimien veivaaminen Sodankylässä aivan jokapäiväistä tosiaan ole, toteaa Järvilehto iloisena ja ylpeänä saadessaan käyttöönsä huippusoittimet.
Bösendorfereita tulee Sodankylään kaksi, ja ne ovat käytettävissä Beethoven-illan lisäksi muissakin Luosto soi! -festivaalin konserteissa. Flyygeleiden saamisen festivaalin käyttöön on mahdollistanut F-Musiikin tuki.
– Soittimien kuljetukset konserttipaikoille ja viritykset jokaisen siirron jälkeen ovat isoja ja vaativia operaatioita. Loistavien muusikoiden lisäksi F-Musiikilla on tärkeä rooli festivaalin korkeatasoisten esitysten toteuttamisessa, kiittelee Luosto soi! -festivaaliryhmän puheenjohtaja Ali Arsalo.
Luosto soi! -festivaali järjestetään Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8., ja sen järjestää vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry.
Lippuja konsertteihin voi ostaa ennakkoon Ticketmasterin kautta tai festivaalin aikana Luostolla olevasta festivaalitoimistosta.
Tiedote10.5.2021
Luosto soi! 2021 -festivaalin valmistelut etenevät – teoskirjossa noustaan kurjuudesta kohti parempaa tulevaisuutta
Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 29.7.-1.8. järjestettävällä klassisen musiikin festivaalilla kuullaan teoksia, joiden tunnelmissa edetään kurjuudesta kohti valoisampaa tulevaisuutta, kuten nyt koronakriisistä toivuttaessa.
Kun festivaali ajoittuu loppukesään ja koronarokotukset edistyvät hyvin, yleisöllä on mahdollisuus päästä pitkän tauon jälkeen nauttimaan korkeatasoisista musiikkielämyksistä, joille Lapin luonto ja tunturimaisemat luovat ainutlaatuisen miljöön.
Nelipäiväisen festivaalin aikana kuullaan musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta. Konsertteja on yhdeksän. Pääkonsertissa 31.7. Ukko-Luoston rinteillä esiintyy Lapin kamariorkesteri Tomas Djupsjöbackan johdolla.
Synkkinäkin aikoina syntyy ja tarvitaan kulttuuria
Ohjelmisto käsittelee useaan otteeseen kurjuutta ja toivoa sen keskellä. Aikojen loppu –konsertissa 30.7. pääteoksena on Olivier Messiaenin mestariteos Quatuor pour la fin du temps. Se kirjoitettiin vuonna 1941 keskitysleirillä vankien ryhmälle. Teos käsittelee raamatullista maailmanloppua.
Ensiesityksestä on lukuisia legendaarisia tarinoita siitä, miten soittimet olivat rikki ja koko leiri oli esityksessä paikalla. Sen tiedämme varmasti, että teos käsittelee maailmanlopun tunnetta paremmin kuin mikään muu sävellys.
Myös Aikojen loppu –konsertin alkupuoli ankkuroituu toisen maailmansodan ajan teoksiin. Mukana on todennäköisesti Suomen ensiesitys Marius Flothiuksen Aubade-sävellyksestä. Myös tämä sydäntäsärkevän kaunis aamutervehdys on kirjoitettu keskitysleirillä.
Flothiuksen teos kuullaan Italian-sveitsiläisen huilisti Livia Schweizerin taituroimana. Samalla leirillä vankina ollut Tineke Wibaut-Guilonard kirjoitti muistelmissaan, että teoksen esitys leirin pihalla oli niitä hetkiä, jolloin vangit unohtivat senhetkisen tilanteensa ja todellisuuden. Oli hetki toivoa.
Festivaalin päätöskonsertti saa nimensä Tanya Tagaqin upealta jousikvartetilta Sivunittinni. Tagaq on Inuk-kurkkulaulaja, ja kappaleessa perinteisen soittotyylin sijasta jousisoittajat matkivat soittimillaan perinteistä kurkkulaulua.
Sivunittinni tarkoittaa tulevaisuuden lapsia. Teoksellaan Tagaq haluaa muistuttaa tulevaisuuden ihmisiä heidän historiastaan ja yhteydestä maahan sekä siitä, keitä me olemme olleet ja mitä voimme tulevaisuudessa olla. On hyvä muistaa, että keskellä normaalin elämän pysäyttänyttä maailmanlaajuista pandemiaa ja uhkaavaa ilmastokriisiä on myös toivoa paremmasta.
Estradilla nuoria kansainvälisiä huippumuusikoita
Livia Schweizerin (huilu) lisäksi Messiaenia tulkitsevat Helmi Malmgren (klarinetti), Martin Malmgren (piano), Laura Martin (sello) ja Aku Sorensen (viulu).
Muutettuaan Helsinkiin Livia Schweizer on osallistunut moniin nykymusiikki- ja poikkitaiteellisiin projekteihin. Kiinnostus improvisointiin on johtanut hänet organisoimaan monitaiteellisia projekteja yhteistyössä tanssijoiden ja näyttelijöiden kanssa.
Klarinetisti Helmi Malmgren on puhallinkvintetti Helmikvintetin perustajajäseniä ja soittaa nykymusiikkia esittävän Ääni-kollektiivin riveissä. Malmgren on esiintynyt säännöllisesti myös mm. kamariorkesteri Avanti!:n, Tapiola Sinfoniettan, Kansallisoopperan ja Helsingin kaupunginorkesterin riveissä.
Martin Malmgren on Ruotsista kotoisin oleva pianisti. Hän konsertoi niin solistina, kamarimuusikkona kuin liedpianistinakin. Hänellä on harvinaisen laaja ohjelmisto varhaisesta barokista nykytaidemusiikkiin. Malmgren on esiintynyt ympäri Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Israelissa.
Laura Martin on ranskalainen sellisti ja Suomen ensimmäisen kansainvälisen sellofestivaali CelloFest.fi:n perustajajäsen. Hän on Helsingin kamariorkesterin soolosellisti ja soittaa säännöllisesti monien Suomen orkestereiden kanssa. Tällä hetkellä Martin soittaa Lapin kamariorkesterissa.
Viulistikapellimestari Aku Sorensen on Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja, joka on johtanut maineikkaita orkestereita Suomessa ja ympäri maailmaa. Hän on ollut konserttimestarina ja sektiosoittajana lukuisissa orkestereissa. Sorensen on Helsingin Kamariorkesterin perustajajäsen ja toimii orkesterin konserttimestarina.
Sivunittinni-päätöskonsertissa esiintyvät Elisar Riddelin (viulu), Joonas Pekonen (viulu), Saara Kurki (alttoviulu) ja Saara Särkimäki (sello).
Riddelin on säveltänyt Luosto soi! festivaalin avajaisissa kantaesitettävän Luosto-aiheisen tilausteoksen Voara. Riddeliniä pidetään merkittävänä nuorena suomalaisena säveltäjänä, ja hänen teoksiaan on esitetty festivaaleilla ympäri Suomea.
Luosto soi! -festivaalin järjestää Kuusikko soi ry. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin jalanjäljissä.
Tiedote 6.4.
Luosto soi! 2021 -festivaalin lipunmyynti on alkanut ja ohjelmisto julkaistu
Nelipäiväinen uusi klassisen musiikin festivaali järjestetään Lapin tunturimaisemissa 29.7.-1.8. Konsertit kuljettavat kuulijoitaan tarinallisesti läpi erilaisten luontokokemusten. Joskus avautuu aurinkoinen puutarha, toisaalla koetaan myrsky. Vaikka maailma olisi kriisissä, musiikki luo toivon paremmasta.
Festivaalin yhdeksässä konsertissa on mahdollisuus kuulla musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta ja 27 säveltäjältä. Mukana on monien harvinaisuuksien lisäksi suuria klassikoita. Pääteoksina kuullaan muun muassa Schönbergin Verklärte Nacht, Sibeliuksen Viides sinfonia ja Dvořákin Pianokvintetto numero 2.
Ohjelmistoon on valittu teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Tällaisia ovat muun muassa Saariahon Sept Papillons ja Haydnin Auringonnousu-kvartetto. Mukana on myös teoksia, jotka herättelevät pohtimaan luonnon tilaa ja ilmastonmuutosta, esimerkkeinä Messiaenin Aikojen loppu -kvartetto ja Widmannin teos Olipa kerran.
– Olemme nyt hyvin toiveikkaita, että kesän loppupuolella muusikot pääsevät jälleen soittamaan ja yleisö pääsee kokemaan musiikkielämyksiä, sanoo Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.
Avajaisissa torstaina 29.7. kantaesitetään Luosto-aiheinen tilausteos Voara, jonka on säveltänyt nuori suomalainen säveltäjä Elisar Riddelin. Ilta jatkuu Beethovenin innoittamana.
Perjantai 30.7. kuljetaan Sodankylän 330 vuotta vanhan hirsikirkon yleisöä osallistavasta kamarikonsertista aikojen lopun tunnelmiin eli kuullaan teoksia, jotka ovat syntyneet keskitysleirillä ja toisen maailmansodan riehuessa Euroopassa. Iltaa kevennetään Big Bandin tahdissa.
Pääkonsertissa lauantaina 31.7. upean Ukko-Luoston ulkoilmalavalla Lapin kamariorkesteri esittää Tomas Djupsjöbackan johdolla Sibeliuksen ja Ahon musiikkia. Solistina on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka soittaa Ahon sopraanosaksofonikonserton.
Sunnuntain 1.8. päätöskonsertin johdattaa ajatukset vuoden 2022 Luosto soi! -festivaaliin, jonka teema on sadut, myytit ja mytologia.
Festivaalilla esiintyy pitkän kansainvälisen uran tehneiden taitelijoiden lisäksi kiinnostavia nuoremman polven suomalaisia ja kansainvälisiä huipputason muusikoita Italiasta, Ranskasta Ruotsista ja Yhdysvalloista. Suomalaisista muusikoista osa toimii Suomessa, osa ulkomailla.
Aikojen loppu -konsertin tuottaa Helsingin Kamariorkesteri.
Luoston lisäksi konsertteja on Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa.
Festivaalin taiteellinen johtaja on suomalaisamerikkalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää Kuusikko soi ry. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin jalanjäljissä.
Luosto soi! -festivaali oli tarkoitus järjestää jo kesällä 2020, mutta koronapandemian vuoksi festivaali jouduttiin siirtämään vuodella. Festivaaliin sisältyy monipuolista, yleisölle maksutonta oheisohjelmaa.
Tiedote 22.3.
Luosto soi! Etkojen konserttitallenne vapaasti katsottavissa 26.3.–30.4.2021
Kuusikko soi ry haluaa tarjota yleisöilleen edes osan helmikuun lopun Luosto soi! Etkot -kulttuuriviikon ohjelmistosta. Kulttuuriviikonloppu jouduttiin valitettavasti peruuttamaan nopeasti heikentyneen koronatilanteen vuoksi.
Etkojen taiteilijat ovat tuottaneet yhden konsertin mittaisen musiikkiesityksen, joka ensiesitetään perjantaina 26.3 klo 18 festivaalin YouTube kanavalla, ja on sen jälkeen vapaasti katseltavissa ja kuunneltavissa verkon välityksellä huhtikuun 2021 loppuun saakka. Nauhoitus on kuvattu Lahden konservatorion tiloissa.
Esitykseen on poimittu kulttuuriviikonlopun ohjelmistosta kaksi merkittävää suosikkiteosta: Felix Mendelssohnin Pianotrio d-molli, opus 49 sekä Johannes Brahmsin Trio h-molli, opus 114 klarinetille, sellolle ja pianolle.Teokset koostuvat upeista sävelkuluista, joiden toivomme tuottavan iloa alkavaan kevääseen – koronan aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta.
Tiedote 19.2..2021
Luosto soi! Etkot 26.-28.2. joudutaan peruuttamaan
Lapin sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on 19.2. kokouksessaan päättänyt, että Lapissa siirrytään koronapandemian asteikolla perusvaiheesta kiintymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheen rajoitukset eivät valitettavasti mahdollista Sodankylässä helmikuulle suunnitellun Luosto soi! Etkot ‑kulttuuriviikon lopun toteuttamista.
Kuusikko soi ry on tilanteesta äärimmäisen pahoillaan. Etkoille ennakkoon tapahtumapassin hankkineisiin ollaan yhteydessä, ja passien hankintahinta tullaan palauttamaan.
Kartoitamme viikonlopun ja alkuviikon aikana mahdollisuuksia toteuttaa edes osa suunnitellusta konserttiohjelmistosta etäkonserttina lähiviikkojen aikana, kertoo Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.
Ajatus on, että mahdollinen konserttitaltiointi olisi verkon välityksellä vapaasti katsottavissa.
Tiedote 17.2.2021
Luosto soi! Etkoilla musiikkimatka kahdelle vuosisadalle
Sodankylässä järjestetään 26.-28.2. Luosto soi! -festivaalin Etkot. Kolmen päivän ajan tarjolla on rikas musiikkikattaus. Monien suosikkisävelien lisäksi ohjelmistossa on uudempaa kotimaista ja kansainvälistä kamarimusiikkia.
Kulttuuriviikonlopun aikana Sodankylän valtuustosalissa esiintyy nelihenkinen kamarimusiikkikokoonpano. Ohjelmisto on rakennettu niin, että yleisöllä on mahdollisuus tehdä musiikkimatka 1800-luvun eli romantiikan ajan musiikista 1900-luvulle ja aina vuosituhannen vaihteeseen. Ohjelmistoon sisältyy myös runokonsertti.
Perjantain avauskonsertissa esiintyvät Janne Järvilehto (sello), Aku Sorensen (viulu) ja Tarmo Järvilehto (piano). Ohjelmassa on Schumannin monille tuttu ”Metsäkuvia” sekä Brahmsin ja Mendelssohnin säveliä.
Aku Sorensen ja Tarmo Järvilehto ovatkin monille jo tuttuja, kun he ovat konsertoineet aiemminkin Sodankylässä. Janne Järvilehto opiskelee Sibelius-Akatemiassa sellon soittoa tällä hetkellä Samuli Peltosen johdolla.
Lauantaina yleisöllä on mahdollisuus tutustua kamarimusiikin saloihin studia generalia -tilaisuudessa Kuusikko soi ry:n ja Luosto soi! -festivaalin taiteellisen johtajan Aku Sorensenin opastamana. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Lauantai-illan konsertissa kokoonpanoon liittyy Sinfonia Lahden klarinetisti Nora Niskanen, ja katse kääntyy romantiikan ajasta 1900-luvun musiikkiin, jota leimaa tyylien runsas kirjo. Ohjelmistossa on vuosisadan alun Bartókin teos sekä Coplandin ja Ligetin musiikkia tunnettua suomalaista säveltäjä Lindbergiä unohtamatta.
Unkarilaisen György Ligetin toisen maailmansodan jälkeen säveltämään soolosellosonaattiin suhtauduttiin Neuvostoliiton aikana varsin penseästi, ja teos olikin pitkään esittämiskiellossa. 1980- ja 90-luvuilla teos kuitenkin nostettiin uudelleen esiin ja siitä lähtien se on ollut modernin sellokirjallisuuden tunnetuimpia teoksia.
Konsertissa esitettävä Coplandin viulusonaatti puolestaan on sävelletty Hollywoodissa, minne MGM-studio oli kutsunut hänet säveltämään musiikin uuteen elokuvaan. Myöhemmin Copland saikin tästä elokuvamusiikistaan Oscar-ehdokkuuden.
Sunnuntain kulttuurielämykset aloittaa Tiinaliisa Multamäen runokonsertti, jota George Bandoek Apostolakis säestää elektronisilla instrumenteilla.
Päätöskonsertti jatkaa Beethoven-juhlavuoden merkeissä pianosonaattien sarjan esityksiä. Tällä kertaa Tarmo Järvilehto soittaa muun muassa ”Waldstein”-sonaatin, joka on yksi säveltäjämestarin vaikuttavimmista pianosonaateista. Kulttuuriviikonlopun päättää Brahmsin trio klarinetille, sellolle ja pianolle.
Viritystä ensi kesän festivaalille
”Etkoilla myös muistutamme ensi kesän korkeatasoisesta Luosto soi! -festivaalista, joka jouduttiin valitettavasti siirtämään kesään 2021”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.
Kuusikko soi ry haluaa kulttuuriviikonlopulla tuoda iloa ja valoa ihmisten arkeen ja tarjota mahdollisuuden nauttia klassisesta musiikista ja lausuntataiteesta, kun koronapandemian vuoksi monia kulttuuritapahtumia on jouduttu peruuttamaan.
Festivaalille odotetaan muusikoita ainakin viidestä maasta, mikä luo tapahtumalle kansainvälisen ilmapiirin.
Sodankylällä on muutoinkin mahdollisuus kehittyä merkittäväksi musiikin keskittymäksi. Tästä ovat esimerkkeinä viime aikojen muusikkovierailut, joissa on kuultu muun muassa useita maailmanluokan pianisteja.
”Luoston rinne ulkoilmakatsomoineen on lajissaan ainutlaatuinen esiintymispaikka koko maailmassa ja omiaan houkuttelemaan tulevaisuudessakin Sodankylään kansainvälisiä huippumuusikoita,” sanoo säveltäjä Kalevi Aho.
Kuhunkin Etkojen konserttiin voidaan ottaa enintään 50 henkeä. Yleisön turvallisuus tullaan varmistamaan viranomaisten antamien suositusten mukaisesti.
Tiedote 17.1.2021
Luosto soi! -festivaalin järjestelyt käynnissä!
Festivaali järjestetään 29.7.-1.8. viime kesälle suunnitellulla ohjelmistolla teemana luonto ja ilmasto. Tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.
Festivaalilla esitetään monien harvinaisuuksien lisäksi suuria klassikoita. Lisäksi yleisöllä on mahdollisuus kuulla teoksia merkittäviltä suomalaisilta säveltäjiltä, kuten Kaija Saariaholta, Minna Leinoselta, Kalevi Aholta ja Jean Sibeliukselta.
– Olemme tällä hetkellä hyvin luottavaisia, että Suomessa musiikkitapahtumia voi taas järjestää kesällä 2021. Erityisesti ulkoilmatapahtumat ovat mahtava mahdollisuus isoillekin yleisöille tyydyttää vuoden aikana syntynyttä kulttuurinälkää, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.
Konserttien lisäksi festivaalilla on monipuolista maksutonta oheisohjelmaa.
Käytännön järjestelyissä tullaan ottamaan huomioon mahdolliset koronaan liittyvät turvallisuus- ja viranomaisohjeet.
Vuoden 2021 lippujen myynti alkaa helmi-maaliskuun taitteessa. Kaikilla kesän 2020 lippuja ostaneilla on mahdollisuus käyttää liput tämän vuoden festivaalilla, eikä siirto vaadi mitään toimenpiteitä lippuja ostaneilta.
Tiedote 12.5.2020
Kulttuurirahastolta merkittävä tuki Luosto soi! -festivaalille
Lapin Kulttuurirahasto on myöntänyt Kuusikko soi ry:lle 40 000 euron apurahan Luosto soi! -festivaalin järjestämiseen.
Kesällä 2021 festivaalin rakenne ja ohjelmisto on tarkoitus toteuttaa 2020 suunnitelmien mukaisesti. Tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.
Luosto soi! -festivaali oli yksi rahaston tammikuun 2020 apurahahaun kärkihankkeista. Kärkihankeapurahaa voi saada tavanomaista suurempiin ja vaativiin hankkeisiin.
– Olemme erittäin ilahtuneita ja kiitollisia saamastamme tuesta. Apuraha on osoitus siitä, että Luosto soi! -festivaalille on selvä tilaus Lapin ja koko Suomen kulttuuritarjonnassa, sanoo Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.
Koronavirusepidemian vuoksi kesälle 2020 suunniteltu festivaali jouduttiin siirtämään vuodella. Kesän 2021 festivaalin rakenne ja ohjelmisto on tarkoitus toteuttaa 2020 suunnitelmien mukaisesti, ja tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.
Seuraamalla Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa festivaalista.
Tiedote 27.4.2020
Ensi kesän Luosto soi! -festivaali siirtyy kesään 2021
Kesän 2020 Luosto soi! -festivaalia ei voida järjestää koronavirustilanteen vuoksi. Festivaali siirtyy vuodella ja se järjestetään 29.7.-1.8.2021 teemana edelleen luonto ja ilmasto.
Kesällä 2021 festivaalin rakenne ja ohjelmisto on tarkoitus toteuttaa 2020 suunnitelmien mukaisesti. Tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.
– Perusteellisen harkinnan jälkeen teimme siirtopäätöksen raskain mielin, mutta tärkeinä tässä tilanteessa on yleisön, esiintyjien ja kaikkien tapahtuman toteuttajien terveys ja turvallisuus, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.
Kaikilla kesän 2020 lipuja ostaneilla on mahdollisuus käyttää liput ensi vuoden festivaalilla, eikä siirto vaadi mitään toimenpiteitä lippuja ostaneilta. Liput voi myös palauttaa 30.7.2020 mennessä, jolloin lippujen hinnat hyvitetään poislukien Ticketmasterin käsittelykulut.
Vaikka nyt jouduttiinkin luopumaan upean ja monipuolisen ohjelmiston esittämisestä tulevana kesänä, festivaalin järjestävällä Kuusikko soi ry:llä on tavoitteena järjestää loppusyksystä pienimuotoinen musiikillinen kulttuuriviikonloppu, jos epidemiatilanne sen suinkin sallii.
Seuraamalla verkkosivua www.luostosoi.fi ja Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa festivaallin tilanteesta.
Tiedote 23.4.2020
Kesän 2020 tapahtumarajoitukset ja Luosto soi! -festivaali
Selvitämme edelleen, miten kesän rajoitukset vaikuttavat Luosto soi! -tapahtumaan.
Suomen hallitus linjasi 22.4., ettei kesällä 2020 voi järjestää yli 500 hengen tilaisuuksia ainakaan ennen elokuuta.
Luosto soi! ‑tapahtuman järjestämisestä vastaava Kuusikko soi ry selvittää parhaillaan rajoituksen mahdollisia vaikutuksia tämän kesän Luosto soi! -festivaalin järjestämiseen. Kartoitamme muun muassa sitä, mitä rajoitukset tarkoittavat tapahtumille, jotka ajoittuvat heinä-elokuun taitteeseen.
Kuusikko soi ry:n hallitus kokoontuu viikonlopun aikana pohtimaan ensi kesän festivaalin tilannetta.
Seuraamalla verkkosivua www.luostosoi.fi ja Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa festivaallin tilanteesta.
Tiedote 23.3.2020
Luosto soi! -festivaalin valmistelut jatkuvat koronasta huolimatta
2020 festivaalin valmistelut jatkuvat alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Myös lippuja voi edelleen ostaa Ticketmasterissa.
Tapahtuman järjestävän Kuusikko soi ry:n hallitus seuraa tiiviisti koronatilanteen kehittymistä ja viranomaisten antamia ohjeita. Toistaiseksi ei ole annettu sellaista ohjeistusta, mikä estäisi Suomessa tapahtumien järjestämistä heinä-elokuun taitteessa.
Seuraamalla verkkosivua www.luostosoi.fi ja Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa, jos tilanne muuttuu.
Myös festivaalit uudet maskotit, Lapin moniääniset ja seuralliset kuukkelit tulevat kertomaan sinulle musiikkijuhlamme tapahtumista.
Tiedote 31.1.2020
Kesän 2020 Luosto soi! -festivaalissa monipuolinen musiikkikattaus – ohjelma julkaistu ja lipunmyynti alkaa
Ensi kesänä Lapin upeissa tunturimaisemissa järjestettävä nelipäiväinen klassisen musiikin festivaali tarjoaa mahdollisuuden kuulla musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta. Ohjelmistoon on valittu teoksia 27 säveltäjältä. Lipunmyynti alkaa 1.2. Ticketmasterissa.
Festivaali järjestetään 30.7.-2.8. Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa. Festivaalin teemana on luonto ja ilmasto. Konsertteja on yhteensä yhdeksän.
Ohjelmistoon on valittu teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Tällaisia ovat muun muassa Saariahon Sept Papillons ja Haydnin Auringonnousu-kvartetto. Mukana on myös teoksia, jotka herättelevät pohtimaan luonnon tilaa ja ilmastonmuutosta. Näistä esimerkkeinä festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen mainitsee Messiaenin Aikojen loppu -kvarteton, ja Widmannin teoksen Olipa kerran.
– Festivaalilla on myös mahdollista kuulla teoksia merkittäviltä suomalaisilta säveltäjiltä, kuten Kaija Saariaholta, Minna Leinoselta, Kalevi Aholta ja Jean Sibeliukselta, sanoo Sorensen.
Festivaalilla kuullaan uusi tilausteos, jonka säveltää nuori suomalainen säveltäjä Elisar Riddelin. Teos kantaesitetään avajaiskonsertissa.
Festivaalilla esitetään monien harvinaisuuksien lisäksi suuria klassikoita. Pääteoksina kuullaan muun muassa Schönbergin Verklärte Nacht, Sibeliuksen Viides sinfonia ja Dvořákin Pianokvintetto numero 2.
Pääkonsertti on lauantaina 1.8. upean Ukko-Luoston tunturin rinteellä. Konsertissa Lapin kamariorkesteri esittää Tomas Djupsjöbackan johdolla Sibeliuksen ja Ahon musiikkia. Solistina on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka soittaa Ahon sopraanosaksofonikonserton Lapin kamariorkesterin säestämänä.
Ukko-Luoston ulkoilmakonsertti jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin luontokokemukseltaan ainutlaatuisia perinteitä. Festivaalilla esiintyy myös Helsingin Kamariorkesteri, joka tuottaa Aikojen loppu -konsertin.
Tapahtuman aikana on mahdollisuus kuulla pitkän kansainvälisen uran tehneiden taitelijoiden lisäksi kiinnostavia nuoremman polven suomalaisia ja kansainvälisiä huipputason muusikoita Italiasta, Ranskasta Ruotsista ja Yhdysvalloista. Suomalaisista muusikoista osa toimii Suomessa, osa ulkomailla.
Erilaisten kamarikokoonpanojen lisäksi ohjelmisto sisältää soolokonsertteja, joissa esiintyvät Tarmo Järvilehto (piano), Minna Ristamäki (harmonikka) ja Livia Schweizer (huilu).
Konserttien lisäksi järjestetään festivaalin teemaan liittyvää yleisölle maksutonta oheisohjelmaa.
Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja on amerikkalaissuomalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää maaliskuussa 2019 perustettu Kuusikko soi ry.
Tiedote 8.1.2020
Luosto soi! -festivaalin pääesiintyjäksi tulee Lapin kamariorkesteri
Ensi kesänä järjestettävän nelipäiväisen festivaalin pääkonsertti on upean Ukko-Luoston tunturin rinteillä. Konsertissa Lapin kamariorkesteri esittää Jean Sibeliuksen ja Kalevi Ahon musiikkia.
Luosto soi! -festivaali järjestetään 30.7.-2.8.2020 Luostolla ja Pyhätunturilla sekä Sodankylän kuntakeskuksessa. Pääkonsertti on lauantaina 1.8. Tapahtuma jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn ja arvostetun Luosto Classic ‑tapahtuman viitoittamaa tietä.
Festivaaleilla Lapin kamariorkesteria johtaa sellisti-kapellimestari Tomas Djupsjöbacka, joka toimii Lapin kamariorkesterin päävierailijana kesään 2021 saakka. Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja on John Storgårds.
Djupsjöbacka valmistui kapellimestariksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017, ja hän on johtanut lähes kaikkia suomalaisia orkestereita. Djupsjöbacka on myös jousikvartetti Meta4:n perustajajäsen, sekä ainoa suomalaisjäsen maineikkaan Chamber Orchestra of Europen riveissä.
– Arvostan erittäin paljon Lapin kamariorkesterin osaavia muusikoita, rohkeaa ohjelmistopolitiikkaa ja hienoa työilmapiiriä. Odotan innolla ainutlaatuista ulkoilmatapahtumaa Lapin eksoottisen luonnon keskellä, sanoo Djupsjöbacka.
Pääkonsertin solisti on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka esittää orkesterin kanssa Kalevi Ahon Sopraanosaksofonikonserton. Teos on sävelletty Paulssonille ja Lapin kamariorkesterille, jotka kantaesittivät sen ja levyttivät ruotsalaiselle Bis-levymerkille John Storgårdsin johdolla.
Paulsson konsertoi ensimmäisen kerran Carnegie Hallissa vuonna 1992. Sen jälkeen hän on esiintynyt sadoissa solistikonserteissa yli 20 maassa. Lukuisat säveltäjät eri puolilla maailmaa ovat omistaneet teoksia Anders Paulssonille, joka on onnistunut luomaan sopraanosaksofonistille harvinaisen uran myös taidemusiikin puolella.
– Olen todella iloinen siitä, että klassinen musiikki palaa muutaman vuoden tauon jälkeen Luoston tunturimaisemiin, sanoo säveltäjä Kalevi Aho, joka sai kesällä 2019 Luostolle oman nimikkopolun.
Ahon musiikkia on vuosien varrella kuultu Luostolla aiemminkin. Aho on säveltänyt muun muassa Luosto-sinfonian, joka kantaesitettiin Luostolla vuonna 2003 ja sai Ylen Vuoden Valopilkku -palkinnon.
Tämä vuonna Sopraanosaksofonikonserton lisäksi esitetään Ahon Solo X käyrätorvelle. Sibeliuksen teoksista kuullaan Kurkikohtaus ja viides sinfonia, jonka on kamariorkesterille sovittanut Iain Farrington.
Ohjelmiston kantavana teemana luonto ja ilmasto
Luosto soi! -festivaalin konserttisarja kuljettaa kuulijoitaan tarinallisesti läpi erilaisten luontokokemusten. Joskus luonto avautuu aurinkoisena puutarhana ja lintujen sirkutuksena. Hetken kuluttua maailma on kriisissä. Metsät palavat, jäätiköt sulavat ja vedenpinta nousee. On aikojen lopun tunnelma.
Ukko-Luoston pääkonsertissa kuultavaa Sibeliuksen viidettä sinfoniaa on joskus pidetty kuvauksena Suomen luonnosta. Siinä voi kuulla metsien, järvien ja tuntureiden äänimaisemaa sekä loppuhuipentumana joutsenten teeman.
Mysteerinen yö ja kaunis tähtitaivas ovat aina puhutelleet ihmisiä. Lauantai-illan myöhäiskonsertissa voi kokea taivaankannen ihmeen, uskomattomat tähtikuviot ja kirkkauden, joka luo uskoa tulevaan.
Festivaalin päätöspäivä alkaa myrskyn silmässä. Sooloesitys harmonikalla kuljettaa kuulijat yli 300 vuoden matkalle musiikin historiaan.
Puhuttelevassa päätöskonsertissa kurkistetaan aluksi satujen maailmaan, mutta katse kääntyy vahvasti tulevaisuuden ihmisiin. Luosto soi!- festivaalin päätös tarjoaa intensiivisen mahdollisuuden muistella, keitä me olemme, miksi ja mihin olemme menossa.
Kun vuosi 2020 on Beethoven-juhlavuosi, myös säveltäjämestari on otettu ohjelmiston suunnittelussa huomioon. Torstai-iltana 30.7. Pyhätunturin Revontulikappelin pianokonsertissa esitetään Ahon pianosonaatti ”Hommage à Beethoven”, johon innoituksen säveltäjä on saanut Beethovenin Hammerklavier-sonaatista. Konsertissa kuullaan myös Beethovenin Diabelli-muunnelmat pianotaiteilija Tarmo Järvilehdon esittämänä.
– On ollut todella mielenkiintoinen ja innostava tehtävä suunnitella ohjelmistoa, joka peilautuu ihmisten luontosuhteeseen ja herättelee pohtimaan, miten ihmiset ilmastomuutoksen keskellä voivat tulevaisuudessakin nauttia luonnosta, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.
Luosto soi! -festivaalin konsertteja on yhteensä 9
Ohjelman yksityiskohdat julkistetaan tammikuun loppupuolella. Konserttien lisäksi järjestetään festivaalin teemaan liittyvää yleisölle maksutonta oheisohjelmaa. Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja on amerikkalaissuomalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää maaliskuussa 2019 perustettu Kuusikko soi ry.
Tiedote 4.12.2019
Klassinen musiikki palaa Luoston tunturimaisemiin kesällä 2020
Sodankylässä järjestetään ensi kesänä uusi klassisen musiikin festivaali Luosto soi!. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn ja arvostetun Luosto Classic -tapahtuman viitoittamaa tietä.
Lapin alueen ja koko Suomen musiikkielämälle oli suuri menetys, kun Luosto Classic ry. lopetti toimintansa vuonna 2018. Kesän 2020 tapahtuman järjestää maaliskuussa 2019 perustettu Kuusikko soi ry.
Uudelle musiikkifestivaalille on selvä tarve. Siitä osoituksena on muun muassa perustetun yhdistyksen jäsenmäärän nopea kasvu. Henkilö- ja yhteisöjäseniä on Pohjois-Suomen lisäksi eri puolilta Suomea. Tieto uudesta tapahtumasta on jo nyt herättänyt suurta kiinnostusta eri tahoilla.
Luosto soi! -festivaali järjestetään 30.7.-2.8.2020 Luostolla ja Pyhätunturilla sekä Sodankylän kuntakeskuksessa. Konserttikäyttöön saadaan muun muassa Sodankylän 330 vuotta vanha tunnelmallinen hirsikirkko.
Vuoden 2020 festivaalin teemana on luonto ja ilmasto. Teema tullaan ottamaan huomioon musiikillisen ohjelmiston ja oheisohjelman suunnittelussa.
Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja on amerikkalaissuomalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen.
Ennakkotietoja festivaalin ohjelmistosta
Tapahtuma käynnistyy torstai-iltana 30.7. avajaiskonsertilla, jossa kantaesitetään nuorelta säveltäjältä tilattava teos. Ilta jatkuu Beethovenin musiikilla ja säveltäjä Kalevi Ahon teoksella, jonka innoittajana on ollut Beethovenin Hammerklavier-sonaatti.
Perjantaina 31.7. päivällä on Sodankylän vanhassa kirkossa luontoaiheinen pienen kamarikokoonpanon esitys, johon otetaan vahvasti yleisö mukaan. Illan kokokohtana ovat aikojen lopun teemat eli kuullaan sävellyksiä, jotka kuvaavat tuhoa, muun muassa Auschwitzin keskitysleirin tapahtumia, tai ovat syntyneet katastrofin uhatessa II maailmansodan riehuessa Euroopassa. Iltaa kevennetään Big Bandin tahdissa.
Festivaalin päätapahtuma on Ukko-Luoston tunturimaisemissa lauantaina 1.8. järjestettävä ulkoilmakonsertti, jossa iso kamariorkesteri esittää Sibeliuksen ja Ahon teoksia. Illan päättää yökonsertti tunnelmallisessa Pyhätunturin Revontulikappelissa.
Päätöspäivä, sunnuntai 2.8. aloitetaan Sodankylän vanhassa kirkossa harmonikalla soitettavalla barokki- ja nykymusiikilla. Festivaali päättyy iltapäiväkonserttiin Sodankylän kuntakeskuksessa.
Ohjelman yksityiskohdat ja esiintyjät julkistetaan tammikuussa 2020.
Viedään musiikki ihmisten luo
Luosto soi!- festivaalin järjestävän Kuusikko soi ry:n tavoitteena on konserttitoiminnan lisäksi viedä klassista musiikkia lähelle ihmisten arkea. On järjestetty ilmaisia kotikonsertteja Sodankylän Raudanjoella olevan yrityksen tiloissa, koululaistilaisuus, studia generalia ‑luento, vierailtu muistisairaiden hoitokodissa ja soitettu Beethovenin pianomusiikkia paikallisessa ravintolassa.
Kotikonsertit on toteutettu yhteistyönä Sibelius-Akatemian opiskelijoiden kanssa.