Uutisarkisto 2022

Uutisarkisto 2022


Tiedote 30.9.2022

Luosto soi! taas vuonna 2023

Luosto soi! -festivaali järjestetään seuraavan kerran Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä 27.-30.7.2023. Teemana on Maasta taivaaseen.

Luvassa on jälleen monipuolinen kattaus orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä soolokonsertteja, tuttuja klassikoita, uutta musiikkia ja harvemmin kuultuja teoksia. Elämyksiä mm. Ukko-Luoston rinteillä ja Sodankylän vanhassa tunnelmallisessa hirsikirkossa – jo perinteeksi muodostunutta kapakkakeikkaa unohtamatta.

Vuoden 2023 uutuuksia ovat yllätykselliset musiikki- ja äänikokeilut, joissa ihminen, luonto ja teknologia kohtaavat.

Festivaalin ohjelma julkaistaan helmikuussa 2023 ja samalla käynnistyy lipunmyynti.

Pysy kuulolla ja seuraa meitä Facebookissa.


Tiedote 1.9.2022

Harrastajavalokuvaajien Lapin vuodenajat kattava kilpailu käynnistyy jälleen

Luosto soi! -festivaalia järjestämä valokuvakilpailu on avoin kaikille valokuvauksen harrastajille. Kilpailussa haetaan vuoden 2023 festivaalin maasta taivaaseen -teemaa ilmentäviä kuvia.

Kilpailu järjestetään toista kertaa. Ensimmäiseen kilpailuun saatiin 181 Luostolla, Pyhätunturilla ja muilla pohjoisilla paikoilla kuvattua otosta. Päätuomarina toimineen Kaisa Sirénin mukaan kuvat olivat erittäin korkeatasoisia.

Vuoden 2021-2022 finaalikuvien näyttely oli Luosto soi! -festivaalin ajan yleisön nähtävillä Hotelli Luostotunturin aulassa, mistä kuvat siirtyivät elokuuksi Sodankylän kunnantalolle.

Kilpailuun voivat osallistua Pohjois-Suomessa tai muualla Suomessa asuvat ja Lapissa kameran kanssa kulkevat. Kilpailun voittaja saa 500 euron lahjakortin valokuvausalan liikkeeseen. 

Kilpailu on nelivaiheinen, ja se jakautuu vuodenaikojen mukaan. Ensimmäisen kilpailujakso on 1.9.-15.11.202. Sen jälkeen tulevat kaamos ja alkutalvi (16.11.2022-31.1.2023), sydäntalvi ja alkukevät (1.2.-30.4.2023. Vappuna käynnistyvä viimeinen jakso ulottuu yli yöttömän yön kesäkuun loppuun.

Kilpailuun voi lähettää uusia digikuvia, jotka on otettu kunkin kilpailujakson aikana. Kilpailuun osallistuva voi lähettää jokaisen vuodenajan jaksoon enintään kolme kuvaa.

Jokaisen jakson päätyttyä valitaan kolme kuvaa, jotka etenevät kilpailun finaaliin. Kilpailun voittaja julkistetaan Luosto soi! -festivaalin avajaisissa 27.7.2023.

Kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomarina toimii rovaniemeläinen valokuvaaja Irma Kaarnes. Hän valitsee kunkin kuvausjakson päätyttyä finaaliin menevät kuvat. Päätuomari julkistetaan myöhemmin.

Kilpailuun osallistumisen ehtona on, että Luosto soi! -festivaali ja festivaalin järjestämisestä vastaava Kuusikko soi ry saavat veloituksetta käyttää kuvia festivaalin ja siihen liittyvien tapahtumien viestinnässä ja markkinoinnissa sekä valokuvakilpailusta viestittäessä. 

Tarkempiin kilpailuohjeisiin ja ensimmäisen kilpailun finaalikuviin voi tutustua osoitteessa www.luostosoi.fi


Tiedote 2.8.2022

Luosto soi! -festivaali onnistui hyvin

Koleasta säästä huolimatta 27.-31.7. järjestetty festivaali onnistui keräämään klassisen musiikin ystävät Luostolle, Pyhätunturille ja Sodankylään.

Konserttikäyntien määrä kasvoi selvästi viime vuoteen verrattuna, ja festivaalille asetetut kävijätavoitteet saavutettiin. Konserttikäyntejä oli noin 1400.

Kaikki esitykset onnistuivat hyvin. Yleisöpalaute on viime vuoden tapaan erittäin hyvää, vaikka ulkoilmakonserteissa sääolosuhteet olivat haastavia sekä yleisölle että muusikoille.

– Taiteilijoiden, talkooväen ja yleisön tunnelma oli korkealla. Tästä voi päätellä, että niin sanottu Luoston henki oli taas ilahtunut päästessään mukaan festivaalillemme, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Saatujen palautteiden perusteella voi todeta, että festivaalille tultiin Lapin maakunnan lisäksi eri puolilta Suomea, mikä lisää tapahtuman aluetaloudellista merkitystä ja tukee paikallista yrityselämää.

Luosto soi! -festivaali ja Lapin luonto ovat ainutlaatuinen kokemus taiteilijoille, mitä heijasti hyvin monen taiteilijan toive päästä soittamaan Luostolle myös ensi vuonna. 

Vuoden 2023 festivaalin valmistelut ovat käynnissä, ja ensi vuoden tapahtuma on 27.-30.7. Festivaalin järjestää vuonna 2019 perustettu Kuusikko soi ry.


Tiedote 27.7.2022

Luosto soi! -valokuvakilpailun voitto kuvalla Pursuava kesäyö

Kilpailun voittaja Heikki Juntti on Sinettässä asuva valokuvauksen harrastaja. Voittokuva Pursuava kesäyö on otettu kilpailun neljännellä jaksolla, kun kuvattiin loppukevättä, kesää ja yötöntä yötä. Lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa.

Kilpailussa haettiin vuoden 2022 festivaalin satujen ja myyttien teemaa ilmentäviä kuvia. Kilpailuun saatiin 181 otosta, jotka on kuvattu Luostolla, Pyhätunturilla tai muilla pohjoisilla paikoilla.

Valokuvauksen harrastajille tarkoitettu Luosto soi! -valokuvakilpailu 6.9.2021 – 30.6.2022 toi uudenlaisen, vuodenkierron kattavan tapahtuman lappilaiseen kulttuurielämään.

Kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomarina toimi rovaniemeläinen valokuvaaja Irma Kaarnes (ent. Varrio). Hän valitsi kultakin kuvausjaksolta finaaliin menevät kuvat, yhteensä 12 kuvaa. 

– Kilpailun taso oli korkea. Kaikki finalistikuvat ilmensivät hienosti satujen ja myyttien teemaa. Kolmen kärjen valinta ei ollut helppo tehtävä, sanoo kilpailun voittajan ja kunniamaininnan saajat valinnut valokuvaaja Kaisa Sirén.

Kilpailun voittanut Heikki Juntti on harrastanut valokuvausta jo 45 vuotta. Hän oli nuorena aktiivinen lintuharrastaja ja kuvasi aluksi lintuja. Viime aikoina hän on hakenut uutta tyyliä ja pyrkii vangitsemaan kuviinsa erityisesti tunnelmaa. Hänen kuvissaan valo ja valaistus ovat tärkeässä roolissa.

Sirén toteaa arviossaan, että Heikki Juntin kuva pursuaa voimaa, energiaa ja kultaista kesäyön valoa. Se on lappilaista luontomaisemaa parhaimmillaan. Kuvan upea valo luo mystisen tunnelman, jota lyhyt syväterävyys tukee mainiosti. Taustalta tuleva vastavalo luo syvyyttä kuvaan, joka kutsuu pohtimaan, mitä tuolla maan tasalla liikkuu. Kuvaaja on malttanut kaivautua tarpeeksi matalalle kunttaan ja ottanut kuvan hienosta perspektiivistä. 

Kunniamaininnan saivat kotkalainen ruskaretkellä Lapissa käynyt Timo Vesterinen kuvalla Häivähdys punaisesta ja oululainen Tuulikki Korhonen alkutalven ja kaamosajan kuvalla Kaamoksen valoa.

Timo Vesterisen useamman kuvan yhdistämisellä on luotu maaginen tunnelma, joka vie ajatukset tuhansien vuosien taakse, aikaan ennen modernia yhteiskuntaa ja elämää. Jäkälät muodostavat kiven pinnalle kuvioita, jotka muistuttavat vanhoja kalliomaalauksia. Upeat puut ja kynttiläkuuset huokuvat aikaa, jolloin moottorisahaa ei vielä ollut keksitty.

Tuulikki Korhosen kuva todistaa hienosti vääräksi väitteen, että sydäntalven hiljainen metsä olisi eloton. Puut ja kasvit saattavat nukkua talviuntaan, mutta ahkerat tintit pitävät metsän asuttuna. Kuvan upea vastavalo tuo lämpöä metsän maailmaan ja toivoa taas pian nousevasta auringosta.  

Voittaja saa palkinnoksi 500 euron lahjakortin valokuvausalan liikkeeseen. 

Valokuvakilpailun finaaliin päässeisiin kuviin voi tutusta Luosto soi! -festivaalin aikana 27.-31.7. Lapland Hotels Luostotunturin aulassa ja verkossa osoitteessa https://luostosoi.fi/luosto-soi-valokuvakilpailu/

Festivaalin jälkeen näyttely siirtyy Sodankylän kunnantalolle, jossa näyttelyyn voi tutustua 8.-31.8. kunnantalon aukioloaikoina.

Valokuvakilpailua on tukenut Fotonordic Oy.


Tiedote 19.7.2022

Hauskan kojoottitarinan Suomen ensiesitys 29.7. Pyhätunturilla

Lapsiperheille suunnattu musiikkia ja kerrontaa yhdistelevä Miten kojootti piti nimensä -teos saa Suomen ensiesityksensä Luosto soi! -festivaalilla perjantaina 29.7. kello 18.30. Opettavainen ja hauska tarina kertoo ylpeästä kojootista, joka menetti mahdollisuuden saada hieno ”sielunimi”.

Tarina on kuvitteellinen kertomus aikojen alusta ja kojootista, johon sopii hyvin vanha suomalainen sanonta ”ylpeys käy lankeemuksen edellä”. Esityksen opetus on helposti siirrettävissä tämän päivän ihmistenkin elämään.

Esitys perustuu amerikkalaisen Jerod Impichchaachaaha’ Tate teokselle kertojalle ja pienelle yhtyeelle. Tate on säveltänyt tarinasta myös kamari- ja orkesteriversion. Teos oli alun perin osa pidempää balettia.

Säveltäjä on syntyperältään Chickasaw-intiaani, joka ammentaa teoksiensa teemoja Amerikan intiaanien kulttuurista. Tate käyttää usein sekä klassisia että perinteisiä soittimia.

Suomenkielisen käännöksen Okanogan-heimon tarinasta Spirit Chief Names the Animal People on tehnyt festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Kertojana on sodankyläläinen lausuntataiteilija Tiinaliisa Multamäki eli Louhistiina. Hän on yhdistellyt aiemminkin lausuntaa niin elävään musiikkiin kuin digitaalisesti tuotettuun äänimaailmaan.

Muusikkoryhmään kuuluvatLivia Schweizer (huilu),Helmi Malmgren (klarinetti), Áron Mojzer (fagotti) ja Lambis Pavlou (piano).

Esityspaikkana on Pyhätunturin Tajukankaan ulkoilmanäyttämö.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-31.7.2022 Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Festivaalin teemana on sadut ja myytit. Festivaalin toteuttaa Kuusikko soi ry.


Tiedote 12.7.2022

Helsingin kamariorkesteri ja Virpi Räisänen esittävät 30.7. Luostolla Outi Tarkiaisen teoksen

Luosto soi! -festivaalin pääkonsertin alkupuoliskolla Ukko-Luoston ulkoilmalavalla lauantaina 30.7. kello 13-15 kuullaan Lapista kotoisin olevan Outi Tarkiaisen laulusarja Eanan, giđa nieida. Laulut on kirjoitettu yhteistyössä saamelaisten kirjoittajien ja tutkijoiden kanssa. Yleisöllä on saatavilla saamenkielisten tekstien suomennos.

Laulut ovat ensimmäinen nuotitettu saamenkielinen klassinen laulusarja. Sarja alkaa ja loppuu jumalien maailmassa, kun kevät synnyttää maan, mutta poikkeaa ihmisten ja ihmisten kärsimysten maailmaan. 

Rovaniemeläistaustainen Outi Tarkiainen on Suomen nopeimmin nousevia säveltäjänimiä. Hänen teoksiaan esitetään tällä hetkellä kaikkialla maailmassa. Tarkiaisen huikean värikäs musiikki saa inspiraationsa Lapista, mikä näkyy erittäin selvästi konsertissa kuultavassa teoksessa.

Pääkonsertissa Kun maailma syntyi esiintyy Helsingin kamariorkesteri johtajanaan suomalaisamerikkalainen kapellimestari Aku Sorensen. Vuonna 2018 perustettu orkesteri on erikoistunut kamariorkesterimusiikkiin vanhasta musiikista nykymusiikkiin. Orkesteri koostuu nuorista lahjakkaista muusikoista.

Pääkonsertin laulusolistina on maailmankuulu mezzosopraano Virpi Räisänen. Läpimurtonsa suurille konsertti- ja oopperalavoille Räisänen teki vuonna 2009 Salzburgin Musiikkijuhlilla ja debytoi Milanon La Scalassa vuonna 2016. Räisänen on laulanut lukuisten merkittävimpien kapellimestareiden ja orkesterien solistina Euroopassa, Aasiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. 

Räisänen on yksi Suomen kansainvälisesti kysytyimmistä mezzosopraanoista niin ooppera- kuin konserttilavoilla.

Tarkiaisen teoksen pariksi festivaalin pääkonserttiin on valittu Gustav Mahlerin voimakas Sinfonia nro 1, joka tunnetaan nimellä Titaani. Teos esitetään Klaus Simonin kamariorkesterisovituksena. Mahlerin valtavat sinfoniat kuuluvat miltei jokaisen suuren orkesterin perusohjelmistoon. 

Tarkkakorvainen kuulija saattaa tunnistaa myös hitaan osan bassosoolon. Kyseessä on tuttu Jaakko kulta kansanlaulu siirrettynä molliin.

Pääkonserttiin Luostolle on Sodankylän keskustasta Sodankylän kunnan järjestämä ilmainen bussikuljetus.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-31.7.2022 Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Festivaalin teemana on sadut ja myytit. Tänä kesänä esityksiä on myös Saariselällä Kakslauttasessa. Festivaalin toteuttaa Kuusikko soi ry.


Tiedote 7.7.2022

Luosto soi! -festivaalin pianoillan ohjelma ja esiintyjä on muuttunut

Esiintyjän sairastumisen vuoksi Luosto soi! -festivaalin perjantai-iltana 29.7. kello 16.00 alkavan konsertin ohjelma on muuttunut. Pyhätunturin Revontulikappelissa tulee esiintymään pianotaiteilija Eero Heinonen.

Pianokonsertissa keskitytään Jean Sibeliuksen musiikkiin. Hänen lukuisat pianoteoksensa heijastavat laajasti sekä suomalaisuutta että eurooppalaisuutta. Konsertissa esitettävien teosten taustalla on lukematon määrä maisemakuvia, tarinoita ja tuokioita. 

Konsertin tuotto ohjataan edelleen Ukrainan hyväksi.

Konsertin kesto on 1,5 tuntia. Aiemmin ostetut liput käyvät konsertissa sellaisenaan.

Eero Heinonen suomalaisten pianistien suuria nimiä. Hän on pitänyt soolokonsertteja Suomen lisäksi muun muassa Pohjoismaissa, Lontoossa, Tokiossa, Pietarissa ja lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla. Hän on esiintynyt useiden Euroopan orkestereiden sekä Suomen kaikkien ammattiorkestereiden solistina. 

Hänen lukuisiin levytyksiinsä kuuluu muun muassa Sibeliuksen pianomusiikin kokonaislevytys.  Heinonen on opettanut Sibelius-Akatemiassa 70-luvulta lähtien ja pitää mestarikursseja konservatorioissa ja musiikkikorkeakouluissa. 

Heinonen on palkittu Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla, ja vuonna 2010 hän sai professorin arvonimen.


Tiedote 8.6.2022

Seitakuoro konsertoi tänä kesänä Pyhätunturin Aittakurussa

Perinteikäs rovaniemeläinen Seitakuoro esiintyy Luosto soi! -festivaalin avajaispäivän iltana 27.7. Aittakurun luonnon muovaaman rakkakivisen kurun esiintymislavalla.

Kello 19.30 alkavassa Täällä tunturissa -konsertissa kuullaan parhaita paloja Seitakuoron Lappi-trilogiasta, joka saatiin päätökseen vuonna 2021 julkaistun LAPPILAISIA ELÄiMIÄ -äänitteen myötä. Sarjan aiempia osia ovat Arktisia näkyjä (2011) ja Kuvia pohjoisesta (2015). 

Ohjelmistossa on festivaalin sadut ja myytit -teeman mukaisesti tarinoita lappilaisesta elämästä ja luonnosta. Kuoroa johtaa Kadri Joamets.

Konsertin avaa Kolme pohjoista ulottuvuutta, joka oli yksi vuonna 2019 järjestetyn Uutta kamarikuoromusiikkia pohjoiseen -sävellyskilpailun finalistiteoksista. Kari Pappisen teos sijoittui kilpailussa toiseksi ja sai sekä yleisön että kuorolaisten suosikkipalkinnot. Teos sukeltaa Lapin mytologiaan ja mystiikkaan.  

Toisena konsertissa kuultava Tunturikulkijan tunnelmia on tilausteos kuoron 50-vuotisjuhliin vuonna 2011. Seitakuoro oli ihastunut säveltäjä Jan Hellbergin jazzahtavasti svengaavaan tyyliin ja pyysi tätä tekemään kuorolle aivan oman kappaleen. 

Teksteiksi valittiin osia inarilaissyntyisen V. E. Törmäsen vuonna 1925 ilmestyneen Tunturilauluja-kokoelman runoista, jotka kuvaavatkin hyvin lappilaista mielenmaisemaa.

Heikki Sarmannon musiikki tuli Seitakuorolle tutuksi jo yli 20 vuotta sitten. Jazzpianistina ja Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osaston johtajana mainetta niittänyt Sarmanto sävelsi Pohjoisia kuvia -sarjan laulut alun perin yksinlauluiksi, joissa hän yhdistelee klassista musiikkia ja jazzia. 

Heikin veli Auvo Sarmanto teki lauluihin upeat jazzharmonioita tulvivat 6–8-ääniset sovitukset. Laulusarja on seurannut Seitakuoroa vuosikymmeniä, ja sitä voidaankin pitää eräänlaisena kuoron nimikkoteoksena. 

Nimekkäisiin viime vuosikymmenen lopun kuorosäveltäjiin kuuluva Jukka Kankainen oli ihastunut Seitakuoron sointiin toimiessaan Kemijärvellä opettajana.  Aittakurussa kuultava Suvinen sarja on yksi Kuvia pohjoisesta -albumin teoksista. Se on tyypillistä Kankaista muhkeine sointuineen, tiheine harmonioineen ja rinnakkain liikkuvine sointuineen.

Myös konsertin päättävä Mari Liukkosen Tunturipolkuja on yksi sävellyskilpailun finalistiteoksista. Se kertoo voimaantumisen hetkistä Lapin luonnon keskellä.  Hailuodon kanttorina toimiva Liukkonen on monipuolinen muusikko, joka lukuisten instrumenttien lisäksi hallitsee laulumusiikin, musiikkikasvatuksen ja säveltämisen.

Seitakuoro on 60-vuotias maineikas ja palkittu kamarikuoro, joka esittää korkeatasoista kuoromusiikkia. Kuoro on tehnyt merkittävää työtä lappilaisen musiikin sanansaattajana ja menestynyt erinomaisesti kuorokilpailuissa Suomessa ja ulkomailla.

Aittakurun konserttilava sijaitsee keskellä tunturikurua. Katsomoon on noin 800 metrin kävelymatka parkkipaikalta. Festivaalin järjestäjä suosittelee käyttämään festivaalin järjestämää bussikuljetusta.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 27.-31.7.2022. Konsertteja on Luostolla, Pyhätunturilla, Sodankylän kuntakeskuksessa ja Saariselällä Kakslauttanen Arctic Resortissa. Festivaalin järjestää Kuusikko soi ry.


Tiedote 12.5.2022

Luosto soi! -festivaali laajenee Kakslauttaseen

Ensi kesän viisipäiväisen festivaalin konserteista kaksi järjestetään Kakslauttanen Arctic Resortissa Saariselällä. Perjantain 29.7. konsertteihin on yhdistetty Kakslauttasen ainutlaatuisen taidegallerian ja planetaarion elämyksiä. 

Iltapäiväkonsertti Jokea pitkin alkaa planetaariovierailulla. Sen jälkeen liikkuva konsertti vie yleisön fyysisesti ja monitaiteellisesti metaforista jokea pitkin läpi Kakslauttasen rakennusten arkkitehtuurin ja ainutlaatuisen taidekokoelman.  

Konsertin joki on tosin vähän erilainen kuin perinteinen joki, sillä nyt joki alkaa taivaalta ja laskeutuu suoraan manalaan. Sieltä se sitten nousee sydämenlyönnin ja afrikkalaisen tanssin rytmeissä vahvasti takaisin elävien maailmaan. 

Tuonelan laulut -iltakonsertissa Juhlatalossa kuullaan voimakkaita teoksia kuolemasta ja kuolemanjälkeisestä maailmasta. Illan kruunaa Franz Schubertin mestarillinen jousikvartetto nro 14 Tyttö ja kuolema, jota kuvataan kamarimusiikin klassikkojen klassikoksi. 

Teoksessa tutkitaan syvällisesti kuoleman teemaa kuoleman pelosta aina kuoleman kaipuuseen asti. Sävellystyötä tehdessään Schubert oli jo kuolemansairas, ja teos julkaistiin vasta säveltäjän kuoleman jälkeen. 

Iltakonsertissa kuullaan myös muun muassa Anna Clynen teos Rest These Hands. Clynen tuotannon kiinnostavuutta lisää se, että hänet on valittu Helsingin kaupunginorkesterin vuoden 2023 johtotiimiin residenssisäveltäjäksi. Clyne tunnetaan erilaisista yhteistyöprojekteistaan muiden taiteenalojen kanssa.

Kakslauttasessa kuullaan kamarikokoonpanoja ja sooloteoksia. Sooloteoksia esittävät Linda Suolahti (viulu), Minna Ristamäki (harmonikka) ja Martin Malmgren (piano).

Suolahti vierailee Luosto soi! -festivaalilla nyt ensimmäisen kerran. Hän on Suomen nuoremman polven energisimpiä, luovimpia ja monipuolisuudessaan kyvykkäimpiä muusikoita. Suolahti on taidemusiikin tasa-arvon asiaa ajavan Kokonainen festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja. 

– Kakslauttanen on ylpeä saadessaan korkeatasoisia muusikoita luoksemme musiikkimaailman huipulta ja vieraita nauttimaan heidän musiikistaan. Taide-elämykset ovat tärkeä osa Kakslauttasen historiaa ja tulevaisuutta, sanoo Kakslauttasen perustaja Jussi Eiramo toivottaen vieraat tervetulleiksi nauttimaan taiteesta kaikilla aisteilla.

Konsertteja myös Sodankylän kuntakeskuksessa ja Pyhätunturilla

Perjantaina 29.7. konserttitarjonnan aloittaa Sodankylän vanhassa kirkossa järjestettävä Joona Lintusen (kitara) ja Teuvo Taimiojan (kitara) duokonsertti Vaeltajan soitin. Konsertissa kuullaan muun muassa Robert Ruoholan teos Uusi kitaraduo kantaesityksenä.

Kakslauttasen vierailun aikana myös Pyhätunturilla on konserttitarjontaa. Revontulikappelissa konsertoi pianotaiteilija Tarmo Järvilehto. Teemana on inhimillisyys ja sankaruus, ja konsertin tuotto ohjataan Ukrainan hyväksi.

Päivän päättää Tajukankaalla järjestettävä lapsille tarkoitettu opettavainen ja tarinallinen perhekonsertti.


Tiedote 14.3.2022

Luosto soi! -festivaali kunnioittaa ukrainalaisia

Kesän 2022 festivaalin ohjelmistoon on tullut muutos. Revontulikappelissa 29.7. järjestettävän pianisti Tarmo Järvilehdon konsertin uusi teema on Inhimillisyys ja sankaruus. 

Muutoksen syynä ovat ajankohtainen maailmanpoliittinen tilanne ja halu tukea Ukrainaa maan vaikeassa tilanteessa. Konsertin tuotto ohjataan Ukrainan hyväksi.

Ohjelmiston muutosta kuvatessaan festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen toteaa surullisena, että ihmisiä koetellaan joskus enemmän kuin soisi. Näinä aikoina pienetkin inhimilliset teot muuttuvat kunnioitusta herättäväksi sankaruudeksi. Tämä konsertti on omistettu ukrainalaisten sankaruudelle ja inhimillisyydelle, sanoo Sorensen.

Revontulikappelin konsertin ohjelman aloittaa ukrainalaisen Valentyn Sylvestrovin säveltämä kaksiosainen rukous. Petruška-nuken raastavia tunteita ja Romeon ja Julian traagista rakkautta kuvailevien teosten jälkeen kuullaan Musorgskin Näyttelykuvia. Se johdattaa kuulijan lopulta Kiovan suurelle portille, jonka voi nähdä symboloivan Ukrainan kansan sankarillisuutta.

– Haluamme osaltamme luoda yhden lisäkanavan, jonta kautta ukrainalaisia voi tukea. Kannustankin nyt ostamaan konserttilipun, vaikkei vielä olisikaan varma, pääseekö konserttiin, sanoo festivaalin järjestävän Kuusikko soi ry:n puheenjohtaja Ali Arsalo.

Konserttilippuja voi ostaa Ticketmasterin kautta.

Vaikka konsertti on vasta kesällä, silloinkin annettu apu on tärkeää. Humanitaarinen kriisi Ukrainassa tulee olemaan pitkä ja tukea tarvitaan vuosia.

Musiikkiyhteisöt iloitsevat uutisesta, jonka mukaan säveltäjä Sylvestrov on onnistunut pääsemään Ukrainasta turvaan.


Tiedote 2.2.2022

Kesän 2022 Luosto soi! -festivaalin ohjelma ja esiintyjät on julkaistu

Tapahtumassa vierailee kolme suurta kokoonpanoa. Lisäksi festivaalilla esiintyy suomalaisia ja kansainvälisiä kamarimuusikoita. Esityksiä Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä on yhteensä 16 ja teoksia 40 säveltäjältä. 

Festivaalilla on monipuolinen kattaus kamari- ja orkesterimusiikkia barokista tähän päivään. Vuoden 2022 teemana on sadut ja myytit.Festivaali järjestetään 27.-31.7., ja lipunmyynti on alkanut.

Avajaispäivän iltana 27.7. luonnon muovaamassa kivisessä Aittakurussa esiintyy arvostettu rovaniemeläinen Seitakuoro, jota johtaa Kadri Joamets.

Osana 100-vuotisjuhlakiertuettaan Ukko-Luoston ainutlaatuiselle ulkoilmalavalle nousee 28.7. perinteikäs Polyteknikkojen Orkesteri johtajanaan James S. Kahane. Konsertissa kuullaan muun muassa Rachmaninoffin toinen pianokonsertto solistina Martin Malmgren.

Pääkonsertissa 30.7. Ukko-Luostolla esiintyy Helsingin kamariorkesteri kapellimestari Aku Sorensenin johdolla. Solistina on maineikas mezzosopraano Virpi Räisänen, joka tulkitsee Lapista kotoisin olevan Outi Tarkiaisen laulusarjan Eanan, giđa nieida. Se on ensimmäinen nuotitettu saamenkielinen klassinen laulusarja. Konsertissa kuullaan myös Gustav Mahlerin Titaani-sinfonia.

Runsaan viisipäiväisen kamarimusiikkikattauksen suunnittelun lähtökohtana on ollut tarjota yleisölle helposti lähestyttäviä konsertteja, mutta tutustuttaa yleisöä myös teoksiin, jotka vievät kuulijoita yllättäviin ja uusiin musiikkikokemuksiin. Päivän konserttien taustoja avataan aamuesitelmissä, joissa kerrotaan teosten säveltäjistä ja heidän tyylisuuntauksistaan.

Uutta ovat poikkitaiteelliset kokemukset, joista esimerkkinä Kakslauttanen Arctic Resortin taidegalleriassa toteutettava liikkuva konsertti Jokea pitkin. Kakslauttasen retkipäivässä pääsee musiikin lisäksi nauttimaan uuden, Suomen suurimman huippumodernin planetaarion satujen ja myyttien maailmaan johdattelevasta esityksestä.

Kakslauttasen vierailun vaihtoehtona Pyhätunturilla on konsertti Revontulikappelissa sekä lapsille ja perheille tarkoitettu esitys Tajukankaan ulkoilmalavalla.

Viime vuoden festivaalilla esiintyneet nuoret taiteilija ihastuivat Luoston henkeen. Lapin luonto lumosi niin, että heitä voi kuulla uudelleen kesällä 2022. 

Mukana on myös suuri joukko uusia muusikoita ja instrumentteja. Sodankylän yli 330 vuotta vanhassa tunnelmallisessa hirsikirkossa esiintyy muun muassa kitaristit Teuvo Taimioja ja Joona Lintunen. Konsertissa kuullaan myös Robert Ruoholan kitarateoksen kantaesitys. 

Festivaalin Metamorfoosi-päätöskonsertista 31.7. alkaa Richard Straussin sävelten saattelemana matka kohti vuoden 2023 festivaalia. 

Luosto soi! -festivaali on vuosittain järjestettävä uusi klassisen musiikin festivaali, joka toteutui ensimmäinen kerran kesällä 2021. Festivaalin taiteellinen johtaja on Aku Sorensen. Festivaalin järjestää sodankyläläinen Kuusikko soi ry. Festivaali jatkaa yli 15 toimineen Luosto Classicin perinteitä.