Virpi Räisänen, mezzosopraano

Virpi Räisänen, mezzosopraano

Kuva Jukka Lehtinen

Milanon La Scalassa vuonna 2016 debytoinut Virpi Räisänen teki läpimurtonsa suurilla konsertti- ja oopperalavoilla vuonna 2009 Salzburgin Musiikkijuhlilla Luigi Nonon oopperassa Al gran sole carico d’amore, jossa hän lauloi yhden neljästä sopraanopääroolista. Orkesterina oli Wienin Filharmonikot kapellimestarinaan Ingo Metzmacher. Räisänen kutsuttiin toistamiseen Salzburgin Musiikkijuhlille kesäksi 2010 Wolfgang Rihmin oopperan Dionysos maailman kantaesitykseen, jossa hän lauloi mezzosopraano-roolit. 

Tämän jälkeen Räisänen on laulanut lukuisten tämän hetken merkittävimpien kapellimestareiden ja orkesterien solistina Euroopan lisäksi Aasiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Nopeasti alkunsa saanut laulajanura on viime vuosina vakiinnuttanut Virpi Räisäsen yhdeksi Suomen kansainvälisesti kysytyimmistä mezzosopraanoista niin ooppera- kuin konserttilavoilla. Viimeisimmät merkittävät saavutukset ovat konsertit Alankomaiden Kamariorkesterin solistina Amsterdamin Concertgebouwssa, roolit Alankomaiden Oopperassa (viimeisin Alban Bergin Lulu-oopperan Kunstgewerblerin Concertgebouw Orkesterin solistina), Dafnen päärooli 24 tunnin varoitusajalla Hassen oopperassa Leucippo Schwetzingenin SWR-festivaalilla, Toshio Hosokawan monologiooppera The Raven Suomen Kansallisoopperassa, Virpi Räisäselle sävelletty monologiooppera Lusia Rusintytär (Juha T. Koskinen ja Hannu Väisänen) mm. Helsingin Juhlaviikoilla sekä kiertueet Aasiassa ja USA:ssa.

Virpi Räisänen on laulanut mm. Ranskan Radion Filharmonisen Orkesterin, Deutsches Symphonie Orchesterin, Alankomaiden Kamariorkesterin, Nederlands Philharmonisch Orkesterin, Gulbenkian Orkesterin, Vlaamin Radiokuoron ja -orkesterin, Euroopan Unionin Kamariorkesterin, Camerata Nordican, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Insomnio Ensemblen, Tapiola Sinfoniettan, Radion Sinfoniaorkesterin, Helsingin Kaupunginorkesterin, Nordic Chamber Orchestran, Noord Nederlands Orkesterin, Bergenin Filharmonisen Orkesterin, Lapin Kamariokesterin, Filarmonica della Scalan solistina ja esiintynyt ahkerasti lukuisten kamarimusiikkiyhtyeiden kanssa maailman tärkeimmissä saleissa ja tunnetuimmilla festivaaleilla.

Virpi Räisäselle on myönnetty Oulun Osuuspankin Taitaja-stipendi 2010 ja Taiteen Keskustoimikunnan kolmivuotinen taiteilija-apuraha.

Virpi on toiminut Oulunsalo Soi kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2012–2018.

<<< | >>>