Tiinaliisa Multamäki, lausuntataitelija

Tiinaliisa Multamäki, lausuntataitelija

Kuva Tuula Lampela

Tiinaliisa Multamäki, Louhistiina on sodankyläläinen lausuntataiteilija, ohjaaja ja luovan alan yrittäjä. Hän on esiintyvän taiteilijan työn lisäksi kirjoittanut monologi-, näytelmä- ja lyhytelokuvakäsikirjoituksia sekä ohjannut näytelmiä, lausuntaesityksiä ja lyhytelokuvia. 

Omalla taiteellaan hän haluaa välittää tietoa ja nostaa keskusteluun uusia näkökulmia. Hän on mm. kirjoittanut ja ohjannut kasvatustieteen väitöskirjaan pohjautuvan, nuorten vankien peruskoulumuistoja käsittelevän näytelmän Kova luu sekä tehnyt masennuksesta monologin sellosäestyksellä.

Lausuntataiteessaan hän on keskittynyt vanhaan suomalaiseen runouteen ja erityisesti kansanrunoihin. Runoudessa ja lausunnassa häntä kiehtoo erityisesti sanojen rytmi. Siksi juuri vanhat mestarit kuten Hellaakoski, Koskenniemi ja Manner ovat hänen ohjelmistossaan. Hän yhdistelee taiteessaan lausuntaa niin elävään musiikkiin kuin digitaalisesti tuotettuun äänimaailmaan. 

Vuonna 2021 hän julkaisi muusikko George Bandoek Apostolakisin kanssa yli tunnin mittaisen runokuunnelman Neljäs ulottuvuus, joka pohjautuu Eeva-Liisa Mannerin runoon ”Lapsuuden hämärästä”. 

<<< | >>>