Polyteknikkojen Orkesteri

Polyteknikkojen Orkesteri

Kuva Ida Juurinen

Polyteknikkojen Orkesteri, PO, on Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan yhteydessä toimiva täysimittainen sinfoniaorkesteri, joka on perustettu vuonna 1922. Soittajat ovat pääasiassa Aalto-yliopiston opiskelijoita, mutta mukana on myös muiden akateemisten oppilaitosten opiskelijoita sekä muita musiikin harrastajia. 

Tällä hetkellä orkesterissa on aktiivisia jäseniä noin 100. Perustamisestaan lähtien PO on vanhimpana suomalaisena akateemisena opiskelijaorkesterina edistänyt ja ylläpitänyt opiskelijoiden musiikkikulttuuria.

PO:n vuosittaiseen konserttiohjelmaan kuuluvat syys- ja kevätkonsertit pääkaupunkiseudulla sekä eri puolille Suomea suuntautuva kevätkiertue. Orkesteri on konsertoinut myös ulkomailla: mm. Saksassa, Unkarissa, Tšekissä, Liettuassa, Latviassa, Ruotsissa, Virossa sekä viimeisimpänä Skotlannissa. Vappuisin PO on jo 1920-luvulta alkaen järjestänyt perinteiset Waputin-konserttitanssiaiset. Konsertissa on vuosittain vaihtuva teema, joka näkyy sekä humoristisissa musiikkiesityksissä että Waputtimen pääsylipussa, jota voidaan pitää Suomen vanhimpana edelleen ilmestyvänä wappulehtenä.

Orkesterin johtavana tavoitteena on tarjota yleisölle ja soittajille klassisen musiikin elämyksiä. Orkesterin taiteellinen taso onkin pitkäjänteisen toiminnan ja taitavien kapellimestarien ansiosta pysynyt korkealla. PO:n ohjelmassa on ollut useita kantaesityksiä, esimerkiksi Leif Segerstamin sinfonian nro 86 kantaesitys vuonna 2004. 

Polyteknikkojen Orkesteria ovat vuosien kuluessa johtaneet monet myöhemmin kuuluisuutta niittäneet kapellimestarit kuten Jorma Panula, Atso Almila, Sakari Oramo ja Eva Ollikainen. Keväästä 2018 alkaen orkesteria on johtanut James Kahane.