James S. Kahane, kapellimestari

James S. Kahane, kapellimestari

Kuva Lili Nissilä

Ranskalaissyntyinen James S. Kahane on nuoresta iästään huolimatta johtanut useita eturivin orkestereita kuten Radion sinfoniaorkesteria ja Helsingin kaupunginorkesteria sekä sveitsiläisiä Lucerne Festival Strings -orkesteria ja Gstaad Festival Orchestraa. Vuosina 2017–2018 hän toimi Helsingin kaupunginorkesterin apulaiskapellimestarina pääkapellimestari Susanna Mälkin rinnalla. 

Polyteknikkojen Orkesterin kapellimestariksi Kahane valittiin keväällä 2018. Lisäksi hän toimii Helsingin kamariorkesterin ylikapellimestarina. Muihin Kahanen johtamiin orkestereihin kuuluvat mm.  Francophonie Orchestra, Glasperlenspiel Sinfonietta, Pori Sinfonietta, Joensuun kaupunginorkesteri, Järvi-akatemian sinfoniaorkesteri ja Liettuan valtion sinfoniaorkesteri.

Kahane on useana vuonna kutsuttu Bernard Haitinkin orkesterinjohdon mestarikurssille Luzerniin yli 360 hakijan joukosta ja vuonna 2017 Deutsche Dirigentenpreis kapellimestarikilpailuun. Vuonna 2017 Kahane oli nuorin kapellimestari, joka valittiin Sveitsin Gstaadin Menuhin-festivaalille, jossa hänet pyydettiin johtamaan myös virallinen festivaalikonsertti. Vuonna 2018 Kahane pyydettiin kapellimestariksi Baltian Akatemioiden orkesterin (BAO) ensikiertueelle Berliinin konserttiin. Kesällä 2019 hänet kutsuttiin stipendiaattina Atlantic Music Festivalille Yhdysvaltoihin. 

Kahanea on kuvailtu eläväiseksi kapellimestariksi, josta välittyy aito intohimo musiikkiin. Hänen musiikillisesta monipuolisuudestaan kertovat kutsut johtamaan niin NYKY Ensemblea kuin Sibelius-Akatemian barokkiorkesteriakin. Vuodesta 2016 lähtien Kahane on johtanut myös monitieteistä Far(away) Ensemblea, jonka kanssa hän on levyttänyt musiikkia lyhytelokuviin, joista toinen, Le Temps Prend Feu, valittiin esitettäväksi Cannes’n, Sarajevon, Cefalùn ja Guiarin elokuvafestivaaleilla. 


Kahane opiskelee Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla Hannu Linnun ja Sakari Oramon opissa. Kahane on saanut opetusta orkesterinjohtoon useilta tunnetuilta kapellimestareilta, joista mainittakoon Paavo Järvi, David Zinman, Matthias Pintscher, Sir Roger Norrington, John Storgårds, Mikko Franck, Leif Segerstam ja Jorma Panula. Myös useat Kahanen opettajista ovat aikanaan johtaneet Polyteknikkojen Orkesteria.

<<< | >>>