Tiedote 27.4.2020

Ensi kesän Luosto soi! -festivaali siirtyy kesään 2021

Kesän 2020 Luosto soi! -festivaalia ei voida järjestää koronavirustilanteen vuoksi. Festivaali siirtyy vuodella ja se järjestetään 29.7.-1.8.2021 teemana edelleen luonto ja ilmasto.

Kesällä 2021 festivaalin rakenne ja ohjelmisto on tarkoitus toteuttaa 2020 suunnitelmien mukaisesti. Tapahtumapaikkoina ovat Luosto, Sodankylä ja Pyhätunturi.

– Perusteellisen harkinnan jälkeen teimme siirtopäätöksen raskain mielin, mutta tärkeinä tässä tilanteessa on yleisön, esiintyjien ja kaikkien tapahtuman toteuttajien terveys ja turvallisuus, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.

Kaikilla kesän 2020 lipuja ostaneilla on mahdollisuus käyttää liput ensi vuoden festivaalilla, eikä siirto vaadi mitään toimenpiteitä lippuja ostaneilta. Liput voi myös palauttaa 30.7.2020 mennessä, jolloin lippujen hinnat hyvitetään poislukien Ticketmasterin käsittelykulut.

Vaikka nyt jouduttiinkin luopumaan upean ja monipuolisen ohjelmiston esittämisestä tulevana kesänä, festivaalin järjestävällä Kuusikko soi ry:llä on tavoitteena järjestää loppusyksystä pienimuotoinen musiikillinen kulttuuriviikonloppu, jos epidemiatilanne sen suinkin sallii.

Seuraamalla verkkosivua www.luostosoi.fi ja Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa festivaallin tilanteesta.


Tiedote 23.4.2020

Kesän 2020 tapahtumarajoitukset ja Luosto soi! -festivaali

Selvitämme edelleen, miten kesän rajoitukset vaikuttavat Luosto soi! -tapahtumaan.

Suomen hallitus linjasi 22.4., ettei kesällä 2020 voi järjestää yli 500 hengen tilaisuuksia ainakaan ennen elokuuta.

Luosto soi! ‑tapahtuman järjestämisestä vastaava Kuusikko soi ry selvittää parhaillaan rajoituksen mahdollisia vaikutuksia tämän kesän Luosto soi! -festivaalin järjestämiseen. Kartoitamme muun muassa sitä, mitä rajoitukset tarkoittavat tapahtumille, jotka ajoittuvat heinä-elokuun taitteeseen.

Kuusikko soi ry:n hallitus kokoontuu viikonlopun aikana pohtimaan ensi kesän festivaalin tilannetta.

Seuraamalla verkkosivua www.luostosoi.fi ja Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa festivaallin tilanteesta.


Tiedote 23.3.2020

Luosto soi! -festivaalin valmistelut jatkuvat koronasta huolimatta

2020 festivaalin valmistelut jatkuvat alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Myös lippuja voi edelleen ostaa Ticketmasterissa.

Tapahtuman järjestävän Kuusikko soi ry:n hallitus seuraa tiiviisti koronatilanteen kehittymistä ja viranomaisten antamia ohjeita. Toistaiseksi ei ole annettu sellaista ohjeistusta, mikä estäisi Suomessa tapahtumien järjestämistä heinä-elokuun taitteessa.

Seuraamalla verkkosivua www.luostosoi.fi ja Facebook-sivua www.facebook.com/luostosoi saat ajankohtaista tietoa, jos tilanne muuttuu.

Myös festivaalit uudet maskotit, Lapin moniääniset ja seuralliset kuukkelit tulevat kertomaan sinulle musiikkijuhlamme tapahtumista.


Tiedote 31.1.2020

Kesän 2020 Luosto soi! -festivaalissa monipuolinen musiikkikattaus – ohjelma julkaistu ja lipunmyynti alkaa

Ensi kesänä Lapin upeissa tunturimaisemissa järjestettävä nelipäiväinen klassisen musiikin festivaali tarjoaa mahdollisuuden kuulla musiikkia yhdeksänsadan vuoden ajalta. Ohjelmistoon on valittu teoksia 27 säveltäjältä. Lipunmyynti alkaa 1.2. Ticketmasterissa.

Festivaali järjestetään 30.7.-2.8. Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylän kuntakeskuksessa. Festivaalin teemana on luonto ja ilmasto. Konsertteja on yhteensä yhdeksän.

Ohjelmistoon on valittu teoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa luonnosta. Tällaisia ovat muun muassa Saariahon Sept Papillons ja Haydnin Auringonnousu-kvartetto. Mukana on myös teoksia, jotka herättelevät pohtimaan luonnon tilaa ja ilmastonmuutosta. Näistä esimerkkeinä festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen mainitsee Messiaenin Aikojen loppu -kvarteton, ja Widmannin teoksen Olipa kerran.

– Festivaalilla on myös mahdollista kuulla teoksia merkittäviltä suomalaisilta säveltäjiltä, kuten Kaija Saariaholta, Minna Leinoselta, Kalevi Aholta ja Jean Sibeliukselta, sanoo Sorensen.
Festivaalilla kuullaan uusi tilausteos, jonka säveltää nuori suomalainen säveltäjä Elisar Riddelin. Teos kantaesitetään avajaiskonsertissa.

Festivaalilla esitetään monien harvinaisuuksien lisäksi suuria klassikoita. Pääteoksina kuullaan muun muassa Schönbergin Verklärte Nacht, Sibeliuksen Viides sinfonia ja Dvořákin Pianokvintetto numero 2.
Pääkonsertti on lauantaina 1.8. upean Ukko-Luoston tunturin rinteellä. Konsertissa Lapin kamariorkesteri esittää Tomas Djupsjöbackan johdolla Sibeliuksen ja Ahon musiikkia. Solistina on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka soittaa Ahon sopraanosaksofonikonserton Lapin kamariorkesterin säestämänä.

Ukko-Luoston ulkoilmakonsertti jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn Luosto Classicin luontokokemukseltaan ainutlaatuisia perinteitä. Festivaalilla esiintyy myös Helsingin Kamariorkesteri, joka tuottaa Aikojen loppu -konsertin.

Tapahtuman aikana on mahdollisuus kuulla pitkän kansainvälisen uran tehneiden taitelijoiden lisäksi kiinnostavia nuoremman polven suomalaisia ja kansainvälisiä huipputason muusikoita Italiasta, Ranskasta Ruotsista ja Yhdysvalloista. Suomalaisista muusikoista osa toimii Suomessa, osa ulkomailla.

Erilaisten kamarikokoonpanojen lisäksi ohjelmisto sisältää soolokonsertteja, joissa esiintyvät Tarmo Järvilehto (piano), Minna Ristamäki (harmonikka) ja Livia Schweizer (huilu).
Konserttien lisäksi järjestetään festivaalin teemaan liittyvää yleisölle maksutonta oheisohjelmaa.

Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja on amerikkalaissuomalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää maaliskuussa 2019 perustettu Kuusikko soi ry.


Tiedote 8.1.2020

Luosto soi! -festivaalin pääesiintyjäksi tulee Lapin kamariorkesteri

Ensi kesänä järjestettävän nelipäiväisen festivaalin pääkonsertti on upean Ukko-Luoston tunturin rinteillä. Konsertissa Lapin kamariorkesteri esittää Jean Sibeliuksen ja Kalevi Ahon musiikkia.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 30.7.-2.8.2020 Luostolla ja Pyhätunturilla sekä Sodankylän kuntakeskuksessa. Pääkonsertti on lauantaina 1.8. Tapahtuma jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn ja arvostetun Luosto Classic ‑tapahtuman viitoittamaa tietä.

Festivaaleilla Lapin kamariorkesteria johtaa sellisti-kapellimestari Tomas Djupsjöbacka, joka toimii Lapin kamariorkesterin päävierailijana kesään 2021 saakka. Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja on John Storgårds.

Djupsjöbacka valmistui kapellimestariksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2017, ja hän on johtanut lähes kaikkia suomalaisia orkestereita. Djupsjöbacka on myös jousikvartetti Meta4:n perustajajäsen, sekä ainoa suomalaisjäsen maineikkaan Chamber Orchestra of Europen riveissä. 

– Arvostan erittäin paljon Lapin kamariorkesterin osaavia muusikoita, rohkeaa ohjelmistopolitiikkaa ja hienoa työilmapiiriä. Odotan innolla ainutlaatuista ulkoilmatapahtumaa Lapin eksoottisen luonnon keskellä, sanoo Djupsjöbacka.

Pääkonsertin solisti on ruotsalainen sopraanosaksofonisti Anders Paulsson, joka esittää orkesterin kanssa Kalevi Ahon Sopraanosaksofonikonserton. Teos on sävelletty Paulssonille ja Lapin kamariorkesterille, jotka kantaesittivät sen ja levyttivät ruotsalaiselle Bis-levymerkille John Storgårdsin johdolla.

Paulsson konsertoi ensimmäisen kerran Carnegie Hallissa vuonna 1992. Sen jälkeen hän on esiintynyt sadoissa solistikonserteissa yli 20 maassa. Lukuisat säveltäjät eri puolilla maailmaa ovat omistaneet teoksia Anders Paulssonille, joka on onnistunut luomaan sopraanosaksofonistille harvinaisen uran myös taidemusiikin puolella.

– Olen todella iloinen siitä, että klassinen musiikki palaa muutaman vuoden tauon jälkeen Luoston tunturimaisemiin, sanoo säveltäjä Kalevi Aho, joka sai kesällä 2019 Luostolle oman nimikkopolun.
Ahon musiikkia on vuosien varrella kuultu Luostolla aiemminkin. Aho on säveltänyt muun muassa Luosto-sinfonian, joka kantaesitettiin Luostolla vuonna 2003 ja sai Ylen Vuoden Valopilkku -palkinnon.

Tämä vuonna Sopraanosaksofonikonserton lisäksi esitetään Ahon Solo X käyrätorvelle. Sibeliuksen teoksista kuullaan Kurkikohtaus ja viides sinfonia, jonka on kamariorkesterille sovittanut Iain Farrington.

Ohjelmiston kantavana teemana luonto ja ilmasto

Luosto soi! -festivaalin konserttisarja kuljettaa kuulijoitaan tarinallisesti läpi erilaisten luontokokemusten. Joskus luonto avautuu aurinkoisena puutarhana ja lintujen sirkutuksena. Hetken kuluttua maailma on kriisissä. Metsät palavat, jäätiköt sulavat ja vedenpinta nousee. On aikojen lopun tunnelma.

Ukko-Luoston pääkonsertissa kuultavaa Sibeliuksen viidettä sinfoniaa on joskus pidetty kuvauksena Suomen luonnosta. Siinä voi kuulla metsien, järvien ja tuntureiden äänimaisemaa sekä loppuhuipentumana joutsenten teeman.

Mysteerinen yö ja kaunis tähtitaivas ovat aina puhutelleet ihmisiä. Lauantai-illan myöhäiskonsertissa voi kokea taivaankannen ihmeen, uskomattomat tähtikuviot ja kirkkauden, joka luo uskoa tulevaan.
Festivaalin päätöspäivä alkaa myrskyn silmässä. Sooloesitys harmonikalla kuljettaa kuulijat yli 300 vuoden matkalle musiikin historiaan.

Puhuttelevassa päätöskonsertissa kurkistetaan aluksi satujen maailmaan, mutta katse kääntyy vahvasti tulevaisuuden ihmisiin. Luosto soi!- festivaalin päätös tarjoaa intensiivisen mahdollisuuden muistella, keitä me olemme, miksi ja mihin olemme menossa.

Kun vuosi 2020 on Beethoven-juhlavuosi, myös säveltäjämestari on otettu ohjelmiston suunnittelussa huomioon. Torstai-iltana 30.7. Pyhätunturin Revontulikappelin pianokonsertissa esitetään Ahon pianosonaattiHommage à Beethoven”, johon innoituksen säveltäjä on saanut Beethovenin Hammerklavier-sonaatista. Konsertissa kuullaan myös Beethovenin Diabelli-muunnelmat pianotaiteilija Tarmo Järvilehdon esittämänä.

– On ollut todella mielenkiintoinen ja innostava tehtävä suunnitella ohjelmistoa, joka peilautuu ihmisten luontosuhteeseen ja herättelee pohtimaan, miten ihmiset ilmastomuutoksen keskellä voivat tulevaisuudessakin nauttia luonnosta, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Aku Sorensen.


Luosto soi! -festivaalin konsertteja on yhteensä 9
Ohjelman yksityiskohdat julkistetaan tammikuun loppupuolella. Konserttien lisäksi järjestetään festivaalin teemaan liittyvää yleisölle maksutonta oheisohjelmaa. Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja on amerikkalaissuomalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen. Tapahtuman järjestää maaliskuussa 2019 perustettu Kuusikko soi ry.


Tiedote 4.12.2019

Klassinen musiikki palaa Luoston tunturimaisemiin kesällä 2020

Sodankylässä järjestetään ensi kesänä uusi klassisen musiikin festivaali Luosto soi!. Festivaali jatkaa yli 15 vuotta Sodankylässä järjestetyn ja arvostetun Luosto Classic -tapahtuman viitoittamaa tietä.

Lapin alueen ja koko Suomen musiikkielämälle oli suuri menetys, kun Luosto Classic ry. lopetti toimintansa vuonna 2018. Kesän 2020 tapahtuman järjestää maaliskuussa 2019 perustettu Kuusikko soi ry.

Uudelle musiikkifestivaalille on selvä tarve. Siitä osoituksena on muun muassa perustetun yhdistyksen jäsenmäärän nopea kasvu. Henkilö- ja yhteisöjäseniä on Pohjois-Suomen lisäksi eri puolilta Suomea. Tieto uudesta tapahtumasta on jo nyt herättänyt suurta kiinnostusta eri tahoilla.

Luosto soi! -festivaali järjestetään 30.7.-2.8.2020 Luostolla ja Pyhätunturilla sekä Sodankylän kuntakeskuksessa. Konserttikäyttöön saadaan muun muassa Sodankylän 330 vuotta vanha tunnelmallinen hirsikirkko.

Vuoden 2020 festivaalin teemana on luonto ja ilmasto. Teema tullaan ottamaan huomioon musiikillisen ohjelmiston ja oheisohjelman suunnittelussa.

Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja on amerikkalaissuomalainen nuori kapellimestari Aku Sorensen.

Ennakkotietoja festivaalin ohjelmistosta

Tapahtuma käynnistyy torstai-iltana 30.7. avajaiskonsertilla, jossa kantaesitetään nuorelta säveltäjältä tilattava teos. Ilta jatkuu Beethovenin musiikilla ja säveltäjä Kalevi Ahon teoksella, jonka innoittajana on ollut Beethovenin Hammerklavier-sonaatti.

Perjantaina 31.7. päivällä on Sodankylän vanhassa kirkossa luontoaiheinen pienen kamarikokoonpanon esitys, johon otetaan vahvasti yleisö mukaan. Illan kokokohtana ovat aikojen lopun teemat eli kuullaan sävellyksiä, jotka kuvaavat tuhoa, muun muassa Auschwitzin keskitysleirin tapahtumia, tai ovat syntyneet katastrofin uhatessa II maailmansodan riehuessa Euroopassa. Iltaa kevennetään Big Bandin tahdissa.

Festivaalin päätapahtuma on Ukko-Luoston tunturimaisemissa lauantaina 1.8. järjestettävä ulkoilmakonsertti, jossa iso kamariorkesteri esittää Sibeliuksen ja Ahon teoksia. Illan päättää yökonsertti tunnelmallisessa Pyhätunturin Revontulikappelissa.

Päätöspäivä, sunnuntai 2.8. aloitetaan Sodankylän vanhassa kirkossa harmonikalla soitettavalla barokki- ja nykymusiikilla. Festivaali päättyy iltapäiväkonserttiin Sodankylän kuntakeskuksessa.

Ohjelman yksityiskohdat ja esiintyjät julkistetaan tammikuussa 2020.

Viedään musiikki ihmisten luo

Luosto soi!- festivaalin järjestävän Kuusikko soi ry:n tavoitteena on konserttitoiminnan lisäksi viedä klassista musiikkia lähelle ihmisten arkea. On järjestetty ilmaisia kotikonsertteja Sodankylän Raudanjoella olevan yrityksen tiloissa, koululaistilaisuus, studia generalia ‑luento, vierailtu muistisairaiden hoitokodissa ja soitettu Beethovenin pianomusiikkia paikallisessa ravintolassa.

Kotikonsertit on toteutettu yhteistyönä Sibelius-Akatemian opiskelijoiden kanssa.

0